فلسطینیان ساکن غزه، جمعه ۲۱ اردیبهشت با تظاهرات در پنج بخش در امتداد مرزهای این باریکه با اسرائیل، اقدام اعتراضی «بازگشت» را برای هفتمین جمعه پی در پی ادامه دادند؛ در این تظاهرات، دستکم یک فلسطینی کشته و دهها تن دیگر زخمی شدند.
به گزارش منابع بیمارستانی در غزه، فلسطینی کشته شده یک مرد ۴۰ ساله از ساکنان نزدیک به خان یونس در جنوب غزه بود.
بر اساس آمار منابع فلسطینی، با احتساب آسیبهای جانی این جمعه، شمار کشتههای فلسطینیان در هفت هفته گذشته به ۵۴ تن افزایش یافت و تعداد زخمیها از هشت هزار و ۶۰۰ تن فراتر رفت.
اسرائیل میگوید که فلسطینیان این جمعه نیز به قصد لطمه زدن به جداره امنیتی حائل، به زیرساختها آسیب زدند و در صدد لطمه زدن به نظامیان اسرائیلی در مرز بودند.
فلسطینیان تظاهرات «بازگشت» را از «روز زمین» در طول مرزهای غزه با اسرائیل آغاز کرده و گفتهاند که آن را تا «یوم النکبه»، به مدت یک ماه و نیم، ادامه خواهند داد.
فلسطینیان سالروز استقلال اسرائیل را برای خود روز فاجعه یا «یوم النکبه» مینامند. این مناسبت امسال در هفتادمین سال تشکیل اسرائیل، با دوشنبه ۲۴ اردیبهشت مصادف است.
در حالی که شمار شرکتکنندگان در تظاهرات این جمعه حدود ۱۵ هزار تن برآورد شده، اما اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، گفت فلسطینیان دوشنبه مانند یک «رود روان» حضور خود را برای مخالفت با صهیونیسم نشان میدهند. صهیونیسم، جنبش ملیگرایی قوم یهود است که اسرائیل بر اساس آن تشکیل شد.
اسماعیل هنیه، که در شش جمعه گذشته نیز در جمع تظاهرکنندگان مرزی شرکت کرده بود، در حالی که خود قلاب سنگ، ظاهراً برای پرتاب سنگ به سوی نظامیان اسرائیلی در آن سوی مرز در دست داشت، این را نیز گفت که فلسطینیان سهشنبه نیز در روز انتقال سفارت آمریکا به قدس (اورشلیم) تظاهرات بزرگ خود را ادامه خواهند داد.
به گفته او، «ترامپ و نتانیاهو نمیتوانند هویت قدس را که عربی و اسلامی است، تغییر دهند».
به گزارش شبکه ۱۰ تلویزیون اسرائیل، در آستانه آیین انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، ارتش این کشور با افزایش نیروهای خود در اطراف مرزهای غزه، به حالت آمادهباش در آمده است.
ارتش اسرائیل دو حادثه زیر گرفتن نظامیان اسرائیلی در کرانه باختری در روز جمعه را نیز به نزدیک بودن روز انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم ارتباط داده است.
در این میان، دولتهای اسرائیل و آمریکا در حال انجام آخرین تدارکات برای آیین گشایش سفارت ایالات متحده در اورشلیم هستند.
دونالد ترامپ پانزدهم آذر سال گذشته گفت که کشورش سفارت خود را به اورشلیم منتقل میکند. بر اساس گزارشها، سخنرانی آقای ترامپ بر روی صفحههای بزرگ در ساختمان سفارت پخش میشود.
هیئت بزرگی شامل نمایندگان ارشد دولت و کنگره ایالات متحده در آیین تاریخی گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم شرکت میکنند.
جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیسجمهور آمریکا و همسرش ایوانکا ترامپ و جیسون گرینبلات، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا برای مذاکرات خاورمیانه نیز در میان اعضای هیئت بزرگ آمریکایی در آیین روز سهشنبه هستند.
نیر برکات، شهردار اورشلیم، در روزهای گذشته با دست خود، نخستین تابلوهای راهنمای مسیر رسیدن به سفارت آمریکا در محله آرنونا در اورشلیم را نصب کرد.
حکومت خودگردان فلسطینی از نمایندگان کشورها خواسته است از حضور در آیین گشایش سفارت آمریکا در اورشلیم خودداری کنند.
فلسطینیان میگویند که کشور مستقل فلسطین برای آنها باید با پایتختی شرق اورشلیم برپا شود. اما غیر از آمریکا، چند کشور دیگر در هفتههای اخیر گفتند سفارت خود را به اورشلیم منتقل میکنند و چند دولت نیز برای اقدام مشابه ابراز آمادگی اصولی یا مشروط کردند.