خبرگزاریهای رویترز و بلومبرگ از افت چشمگیر تولید اوپک در ماه فوریه خبر داده و نوشتهاند روسیه نیز تولید خود را کاهش داده است.
اوپک و کشورهای همپیمان ۷ دسامبر ۲۰۱۸ در پی افت قیمت نفت، توافق کردند که در نیمه اول سال جاری میلادی، تولید خود را نسبت به ماه اکتبر ۲۰۱۸ حدود ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند.
دو سوم این کاهش تولید را اوپک و یک سوم باقی مانده را میباید کشورهای هم پیمان به رهبری روسیه انجام دهند. ایران، لیبی و ونزوئلا نیز از این توافق معاف شدهاند.
قیمت نفت برنت هم اکنون بالای ۶۵ دلار است، در حالی که این رقم پایان سال گذشته میلادی حدود ۵۳ دلار بود.
بر اساس گزارش رویترز، میزان پایبندی اوپک به کاهش تولید روزانه ۸۰۰ هزار بشکهای در ماه فوریه به ۱۰۱ درصد رسیده است، یعنی بیشتر از تعهد خود کاهش تولید انجام داده است.
اوپک تولید روزانه خود را نسبت به ماه ژانویه ۳۰۰ هزار بشکه کاهش داده است که ۲۵۰ هزار بشکه آن مربوط به ۱۱ عضو این سازمان است که متعهد به کاهش تولید بودند. تولید نفت ایران از ابتدای تابستان سال جاری و با خروج آمریکا از برجام هر ماه کاهش یافته است.
رویترز و بلومبرگ ارزیابیهای متفاوتی از تولید فوریه ایران دارند. رویترز مینویسد که تولید ایران در ماه گذشته میلادی ۵۰ هزار بشکه افزایش یافته، اما ارزیابی بلومبرگ حاکی است که تولید ایران نه تنها افزایش نیافته، بلکه ۹۰ هزار بشکه کاهش نیز یافته و به حدود ۲.۶۵ میلیون بشکه در روز رسیده که کمترین میزان از سال ۲۰۱۳ تاکنون است.
اوپک و آژانس بین المللی انرژی تا دو هفته دیگر ارزیابی خود از تولید نفت اعضای اوپک را منتشر خواهند کرد، اما اخیرا رویترز گزارش داده بود که انتظار میرود صادرات نفت ایران در ماه فوریه تقریبا دو برابر میزان صادراتش در ماه ژانویه باشد.
گزارشهای رویترز و بلومبرگ عنوان میکند که روسیه در ژانویه سال جاری تولید خود را حدود ۴۰ هزار بشکه کاهش داد و ماه گذشته نیز تقریبا به همین میزان کاهش تولید داشته است.
اخیرا الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، اعلام کرد که تولید نفت این کشور در ماه فوریه نسبت به ماه اکتبر ۹۷ هزار بشکه کاهش یافته است. با این حال، روسیه متعهد بود که تولید خود را ۲۲۸ هزار بشکه کاهش دهد و هنوز خیلی با تعهد خود فاصله دارد.
روسیه میگوید در دمای زیر ۵۰ درجه زمستان این کشور، امکان فنی اعمال تغییرات در تاسیسات تولید نفت برای کاهش تولید محدود است، اما ظاهرا این کشور چشم به افت چشمگیر تولید ایران و ونزوئلا دوخته است.
تولید ونزوئلا طی ماه گذشته و با اعمال تحریمهای آمریکا، حدود ۱۶۰ هزار بشکه کاهش یافت و انتظار میرود که افت تولید ادامه داشته باشد.
تولید ونزوئلا در سال ۲۰۱۵ بالای ۲.۶۵ میلیون بشکه بود، اما اکنون به حدود ۱ میلیون بشکه سقوط کرده است. تولید ایران نیز قبل از خروج آمریکا از برجام حدود ۳.۸ میلیون بشکه بود که اکنون به ۲.۶۵ میلیون بشکه رسیده است.
قرار است ماه مه سال جاری (اردیبهشت ۹۸) آمریکا موضوع تمدید معافیتهای مشتریان نفتی ایران را بررسی کند.
هنوز معلوم نیست آیا آمریکا برنامهای برای تمدید معافیتها دارد یا نه، اما هدف آمریکا کاهش تدریجی صادرات نفت ایران و رساندن آن به صفر اعلام شده است.
فرانک فانون، نماینده امور انرژی در وزارت خارجه آمریکا، جمعه ۱۰ اسفند ماه در مرکز راهبردی مطالعات بین المللی گفت دولت دونالد ترامپ دغدغهای در خصوص میزان عرضه نفت در بازارهای جهانی پس از اعمال مجدد تحریمهای یکجانبه علیه ایران ندارد.
آمریکا نوامبر سال ۲۰۱۸ (آبان ماه سال جاری) به هشت کشور چین، هند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان به مدت شش ماه معافیت داد تا خرید نفت از ایران را در همین محدوده زمانی به شکل محدود ادامه دهند.