در واکنش به استراتژی تازه آمریکا در افغانستان و پاسخ به انتقادات دونالد ترامپ از پاکستان، نخست وزیر این کشور روز پنجشنبه، دوم شهریورماه، با فرماندهان ارشد ارتش این کشور دیدار میکند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز سیام مردادماه راهبرد تازه دولت این کشور در قبال افغانستان را اعلام کرد. آقای ترامپ همچنین ضمن انتقاد از پاکستان در همین چارچوب تاکید کرد که تعهدات آمریکا در برابر این کشور نامحدود نیست.
وی در سخنرانی خود پاکستان را مامن تروریستها خواند و از رویکرد اسلام آباد در مبارزه با تروریسم انتقاد کرد. رئیس جمهوری ایالات متحده گفت که این کشور پناهگاه امنی برای «عاملان آشوب، خشونت و ترور» است.
یک روز بعد رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، در روز ۳۱ مردادماه به پاکستان هشدار داد که باید در مبارزه با تروریسم رویکرد دیگری در پیش بگیرد و تداوم روابط و کمکهای واشینگتن به اسلامآباد مشروط به چنین تغییری خواهد بود.
در همین زمینه خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه گزارش داد که شاهد خاقان عباسی، نخست وزیر تازه پاکستان، قرار است در همین روز با امرای ارتش این کشور در جلسه شورای امنیت ملی دیدار کند.
نخست وزیر پاکستان هنوز رسما به انتقادهای ترامپ پاسخ نداده است، اما دو مقام ارشد دیگر گفتههای او را بیپاسخ نگذاشتهاند.
به گفته رویترز، بلندپایهترین ژنرال ارتش پاکستان روز چهارشنبه در دیدار با سفیر آمریکا گفت که اسلامآباد «اعتماد و درک متقابل میخواهد، نه پول آمریکا را».
مشاهد حسین، رئیس کمیته دفاعی سنای پاکستان، نیز در گفتوگو با این خبرگزاری رویکرد دولت ترامپ به این کشور را «کاملا یکسویه و غیرمنصفانه» توصیه کرده است.
آقای حسین پا را از این نیز فراتر گذاشت و به صراحت گفت که آمریکا دیگر آن «نفوذ و قدرت» را در منطقه ندارد و «ما از فضا و گزینههای استراتژیکتری در سیاست خارجی خود برخورداریم».
رئیس کمیته دفاعی سنای پاکستان در این باره توضیح بیشتری نداد، اما اشاره او میتواند به آینده روابط پاکستان با چین باشد.
این نکتهای است که برخی از تحلیلگران هشدارش را دادهاند: به اعتقاد آنها، فشار بیشتر به اسلامآباد میتواند این کشور را بیش از پیش به آغوش چین بیندازد.
در همین زمینه رویترز به نقل از رسانههای چینی میگوید که وزیر خارجه چین در گفتوگوی تلفنی با همتای آمریکایی خود چنین نظر داده است که آمریکا باید قدر نقش پاکستان در افغانستان را بداند و «به نگرانیهای امنیتی این کشور احترام بگذارد».
یکی از این «نگرانیهای امنیتی» میتواند نقش هند باشد.
مقامات پاکستان از این که دونالد ترامپ از هند خواسته است در افغانستان نقش بزرگتری ایفا کند خشمگیناند و این «نقش بزرگتر» در کابل را «تهدیدی برای صلح در منطقه» میدانند.
اسلام آباد که دهههاست با دهلی نو رقابت و جنگ دارد بیم آن را دارد که حضور هند در افغانستان باعث شود پاکستان از دو سو در محاصره هند باشد.
پاکستان و هند از سال ۱۹۴۷ که پاکستان به استقلال رسید سه بار با یکدیگر جنگیدهاند.