لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۹

واکنش‌ کاربران به تصاویر فرهاد میثمی؛ بدَنِ سیاسی و «هولوکاست» جمهوری اسلامی


تصویر فرهاد میثمی، فعال مدنی زندانی پس از چند ماه اعتصاب غذا در زندان
تصویر فرهاد میثمی، فعال مدنی زندانی پس از چند ماه اعتصاب غذا در زندان

انتشار تصاویری از وضعیت جسمی فرهاد میثمی، زندانی سیاسی پس از اعتصاب غذا واکنش گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی را در پی داشته است.

در تصاویر منتشرشده از آقای میثمی در روز پنج‌شنبه، ۱۳ بهمن، او با جسمی تکیده و در حالی که استخوان‌ها و دنده‌هایش بیرون زده است، دیده می‌شود.

وکیل آقای میثمی، یکم دی ماه اعلام کرده بود که موکلش در پی اعتصاب غذا ۵۲ کیلو کاهش وزن داشته و به دلیل مقاومت در انتقال به بند زندانیان خطرناک، مورد ضرب و جرح قرار گرفته است.

محمد مقیمی درباره وضعیت جسمی این فعال مدنی به مسئولان قضائی هشدار داده بود.

پس از انتشار تصاویر اخیر از آقای میثمی بسیاری از کاربران در توییتر با بازنشر و مقایسه آن‌ها با تصاویر این فعال مدنی پیش از زندانی شدن، ضمن ابراز نگرانی از وضعیت او، خواهان آزادی فوری‌اش شدند.

کاربرانی نوشته‌اند در جمهوری اسلامی، نه تنها بدن زنان، بلکه بدن همه شهروندان، «سیاسی» است و به همین دلیل زندانیان سیاسی چون فرهاد میثمی، با اعتصاب غذا، بدون خود را به «زبان» تبدیل می‌کنند تا اعتراض‌شان را به این وسیله به گوش دیگران برسانند.

کاربران دیگری نیز بدن تکیده این فعال سیاسی را به «جسم ایران» تشبیه کرده و نوشته‌اند میثمی نماد بلایی است که جمهوری اسلامی بر سر ایران آورده است.

برخی کاربران نیز وضعیت این فعال مدنی در زندان را با شرایط اسفناک زندانیان در دوره‌های مختلف تاریخ جهان از جمله دوره نازی مقایسه کردند.

شماری نوشته‌اند جمهوری اسلامی با آنکه هولوکاست را رد می‌کند، اما با عملکرد خود، شرایط بازداشت‌گاه‌ها و اردوگاه‌های دوران نازی‌ها را یادآوری می‌کند.

اشاره آنها به تصاویر تکان‌دهنده‌ای است که پس از شکست نازی‌ها از متفقین و گشوده‌شدن درهای اردوگاه‌های کشتار جمعی آنها منتشر شد که بازداشت‌شدگان به دلیل شرایط اسفناک این بازداشتگاه‌ها، به پوست و استخوان تبدیل شده بودند.

فضای مجازی فارسی‌زبان مملو از قدردانی از فرهاد میثمی به خاطر «ایستادگی» بر شروط سه‌گانه خود مبنی بر آزادی سایر زندانیان و جلوگیری از اعدام‌ها است.

برخی کاربران نیز اعلام کردند که در حمایت از آقای میثمی و زندانیان با نقل قول از او برای چند روز «امساک در خوردن غذا» خواهند کرد.

شماری نیز از این کنشگر مدنی خواستند که به اعتصاب غذای خود پایان دهد. از جمله همسر نیلوفر حامدی به نقل از این روزنامه‌نگار زندانی، این خواسته را منتشر کرد.

تعدادی از حقوقدانان از جمله محسن برهانی نیز اساس زندانی شدن آقای میثمی را از نظر قانونی زیر سئوال بردند.

واکنش‌های همدلانه و ستایشگرانه به اعتصاب غذای فرهاد میثمی و انتقادها از جمهوری اسلامی درباره شرایط زندانیان در حالی ادامه دارد که پس از بیانیه قوه قضاییه مبنی بر اینکه آقای میثمی نه به دلیل اعتصاب غذا، بلکه به دلیل «بیماری»، قادر به غذا خوردن نیست، شماری از کاربران هوادار جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی تلاش می‌کنند بر این ادعا پافشاری کنند.

شماری از آنها با ادعای تخصص در رشته پزشکی، مدعی شده‌اند میثمی دارای بیماری «کولیت» و نیز «آنورکسیا» است و به دلیل «بی‌اشتهایی حاد عصبی»، خود قادر به غذاخوردن نیست.

برخی دیگر نیز مدعی شده‌اند این فعال سیاسی، با تراشیدن موهای سر خود، «تلاش کرده استخوانی‌تر دیده شود».

این نوع اظهارنظرهای همراه با حکومت، به شدت از سوی کاربران فضای مجازی مورد انتقاد قرار گرفته است و در مقابل، طر‌ح‌هایی همدلانه از او در توییتر منتشر شد.

فرهاد میثمی، پزشک، مترجم و فعال مدنی و مترجم مرداد ۱۳۹۷ به دلیل کنش‌های مدنی خود در مخالفت با حجاب اجباری بازداشت و به شش سال زندان محکوم شد. او در سال‌های گذشته بدون حتی یک روز مرخصی در زندان به‌سربرده است.

آقای میثمی از اواسط ماه مهر و هم‌زمان با اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» اعتصاب غذای چندمرحله‌ای را با محور قرار دادن سه خواسته «توقف اعدام‌ معترضان»، «آزادی زندانیان مدنی و سیاسی» و «توقف آزار حجاب اجباری» آغاز کرد.

رضا خندان، همسر نسرین ستوده، در گفت‌وگو با رادیو فردا اعلام کرد که وزن آقای میثمی پس از این اعتصاب غذا به حدود ۵۰ کیلوگرم رسیده است.

XS
SM
MD
LG