مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا جمعه ۲۴ مرداد گفت، ایالات متحده از همه توان دیپلماتیک خود استفاده خواهد کرد تا نگذارد تحریم تسلیحاتی ایران برداشته شود.
وزیر امور خارجه امریکا تصریح کرد که بر اساس نتیجه رایگیری در شورای امنیت، واشینگتن در خصوص گام بعدی تصمیمگیری خواهد کرد.
قرار است تا ساعاتی دیگر نتايج جلسه اعضای شورای امنیت در مورد قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران اعلام شود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس آقای پومپئو در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه اتریش گفت:«ایران باید به طور شفاف و سریع با آژانس همکاری کند. ما نمی توانیم به حکومتی که بزرگترین حامی تروریسم در جهان است اجازه دهیم که اسلحه بخرد و بفروشد.»
او افزود:«ما از تمام کشورهای جهان میخواهیم به ما بپیوندند. این موضوع ربطی به برجام ندارد. مسئله این است که آیا جهان به ایران اجازه میدهد که اسلحه خرید و فروش کند.»
وزیر خارجه آمریکا قبل از ملاقات با رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی با رهبران اتریش از جمله نخست وزیر این کشور در مورد استقلال انرژی اروپا، امنیت شبکه ارتباطی «فایوجی» و تهدیدهای روسیه و چین گفتوگو خواهد کرد.
دیدار او از اتریش بخشی از سفر منطقه ای به کشورهای اروپای مرکزی از جمله جمهوری چک، اسلوانی و لهستان است.
انتظار میرود که قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تحریم تسلیحاتی نامحدود ایران به دلیل مقاومت کشورهای اروپایی و مخالفت شدید چین و روسیه، دو عضو دارای حق وتو، به شکست بیانجامد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روند رای گیری را به دلیل محدودیت های ناشی از شیوع کرونا از روز پنجشنبه با ایمیل آغاز کرد و قرار است نتیجه نهایی رای گیری غروب جمعه به وقت نیویورک اعلام شود.
مقامات آمریکایی گفتهاند که در صورت عدم تصویب این قطعنامه واشنگتن به احتمال زیاد «مکانیسم ماشه» در چارچوب برجام را فعال خواهد کرد که مجرای حقوقی برای از سرگیری تحریم های بین المللی علیه ایران است که در نتیجه توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ لغو شدهاند.
سایر امضا کنندگان برجام استدلال میکنند که چون آمریکا از این توافق خارج شده به لحاظ حقوقی حق چنین کاری را ندارد ولی واشنگتن مدعی است که به عنوان یکی از امضا کنندگان اولیه برجام و عضو شورای امنیت که توافق هسته ای با ایران را تائید کرده چنین حقی دارد.
مایک پومپئو در نشست خبری وین حاضر نشد در مورد فعال کردن تحریمهای بین المللی علیه ایران در صورت شکست قطعنامه پیشنهادی آمریکا اظهار نظر کند. او گفت:«ما از تمامی ابرازهای دیپلماتیک خود استفاده خواهیم کرد تا از رد قطعنامه پیشنهادی در شورای امنیت جلوگیری کنیم. پس از مشخص شدن نتیجه رای گیری امروز در مورد گامهای بعدی تصمیم گیری خواهیم کرد.»
دولت آمریکا پس از مخالفت بسیاری از اعضای شورای امنیت با متن اولیه قطعنامه پیشنهادی چند روز پیش متن اصلاح شده آن را در اختیار اعضای شورای امنیت و دبیر کل سازمان ملل متحد قرار داد.
وزاری خارجه چین و روسیه در نامه هایی جداگانه خطاب به شورای امنیت و دبیر کل سازمان ملل ضمن انتقاد از طرح چنين قطعنامه از سوی آمریکا این اقدام را از اساس غیر ضروری دانسته و اعلام کردند که در صورت ارائه چنین قطعنامه ای آنرا وتو خواهند کرد.
مقامات کشورهای امضا کننده برجام هشدار دادهاند که در صورت تمدید نامحدود تحریم های تسلیحاتی ایران آن کشور از برجام خارج خواهد شد و اقدامات برای دستیابی به سلاح های هسته ای را تسریع خواهد کرد.