سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید وزیر خارجه آن کشور با چین، بزرگترین مشتری نفت ایران، گفتوگو کردهاست. اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در پیوند با تلاشهای واشینگتن برای «قطع صادرات نفت ایران» مطرح شدهاست.
هدر نائورت در پاسخ به پرسش یک خبرنگار در مورد سخنان مقامهای آمریکایی در مورد «به صفر رساندن صادرات نفت ایران» و گفتههای اخیر حسن روحانی، میگوید «ما مذاکرات و تبادل آرای بسیاری با دولت چین داریم».
خبرنگاری از خانم نائورت پرسیده «بدون حمایت چین، مهمترین خریدار نفت ایران، چگونه میخواهید به هدف خود برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران دست پیدا کنید؟»
اشاره این خبرنگار به اظهارات اخیر مقامهای آمریکایی در مورد تلاشهای واشینگتن برای «مجاب کردن مشتریان ایران به قطع کامل خرید نفت» است. چین بزرگترین مشتری نفت ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده گفته «در واقع مایک پومپئو، وزیر خارجه… چهار روز پیش با وزیر خارجه چین گفتوگو کردهاست». خانم نائورت افزوده این مذاکرات در مورد ایران، کره شمالی و برخی مسائل دیگر بود و کشورش مسائل زیادی برای مطرحشدن در گفتوگو با چین دارد.
خانم نائورت در مورد اظهارات تازه حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، مبنی بر اینکه «معنی ندارد نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود» نیز، سخنانی را مطرح کردهاست.
حسن روحانی ۱۱ تیر ماه در سوئیس گفته بود «آمریکاییها مدعی شدهاند که میخواهند به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمیفهمند… اگر شما توانستید، این کار را بکنید، تا نتیجهاش را ببینید».
هدر نائورت میگوید «ما به تکتک اظهار نظرهایی که یک رهبر خارجی مطرح میکند، واکنش نشان نمیدهیم». او سپس با اشاره به سخنان برایان هوک، مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا، اظهار داشت آقای هوک اهداف و راهبردهای آمریکا را مطرح کرده و این گفتهها تصویری از راهبرد کلی ایالات متحده ارائه میکند.
مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا، ۱۱ تیرماه ضمن تشریح راهبرد جدید دولت دونالد ترامپ در قبال ایران، اعلام کرد دور جدید تحریمها علیه ایران از ۱۳ مرداد، و بخش بعدی آن از ۱۵ آبان اجرا میشود. هوک گفته راهبرد جدید در قبال ایران، «نه برای تغییر رژیم، بلکه برای تغییر رفتار رهبری ایران و برآورده کردن خواسته مردم است». او در بخش دیگری از سخنانش افزوده «در تلاش هستیم هر تعداد کشور خریدار نفت ایران را که میتوانیم ترغیب کنیم خرید نفت از ایران را در اسرع وقت به صفر برساند».
خبرگزاری رویترز اواخر اردیبهشتماه از قول سه منبع مطلع گزارش داد که مدیر روابط بینالملل شرکت ملی نفت ایران، همراه جواد ظریف، وزیر خارجه، به چین رفته بود تا از پالایشگاههای آن کشور برای ادامه واردات نفت ایران بهرغم تحریمهای آمریکا تضمین بگیرد.
بنا بر این گزارش دولت چین و پالایشگاههای آن کشور در مورد ادامه واردات نفت ابراز امیدواری کردهاند، در عین حال از دادن تضمین در این مورد خودداری کردهاند. پکن واکنش رسمی به این گزارش نشان ندادهاست.
روزنامه دولتی چین، چاینادیلی، دو روز پیش در مقالهای با اشاره به پیامدهای ناشی از «قطع» احتمالی صادرات نفت ایران نوشته بود نفت صادراتی آمریکا «ممکن است پاسخگوی نیازهای چین نباشد». این روزنامه با اشاره به «جنگ تجاری» احتمالی بین واشینگتن و پکن، افزوده بود «چشمانداز بازار جهانی نفت، به آن شکلی که ایالات متحده در نظر دارد، قابل پیشبینی نیست».