لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۳۶

پومپئو با اعضای ناتو «در مورد افزایش فشارها بر ایران» گفت‌وگو می‌کند‎


مایک پومپئو برای شرکت در نشست ناتو به بروکسل رفته‌است
مایک پومپئو برای شرکت در نشست ناتو به بروکسل رفته‌است

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام دولت آمریکا می‌گوید مایک پومپئو در جریان دیدارهای خود با وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه، آلمان و دیگر کشورهای عضو ناتو، در مورد ایران گفت‌وگو می‌کند. به گفته این مقام آمریکایی، در مورد ایران، میان واشینگتن و قدرت‌های اروپایی، محورهای مورد «توافق بیشتر از اختلافات است».

آقای پومپئو روز ۱۹ تیر وارد بروکسل، پایتخت بلژیک شد، جایی که وزیران و سران پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای گفت‌وگو گرد هم می‌آیند. آن‌طور که خبرگزاری رویترز گزارش داده وزیر خارجه آمریکا قرار است در حاشیه دیدارها و مذاکرات، با همتایان اروپایی خود در مورد «افزایش فشارها بر ایران» نیز گفت‌وگو کند.

پیش از عزیمت به بروکسل، وزیر خارجه آمریکا در امارات متحده عربی، گفته بود کشورش در پی اجرای رشته تحریم‌هایی‌ست که «به رژیم ایران بفهماند رفتار شیطانی‌اش غیر قابل قبول و دارای هزینه واقعی بسیار زیادی برای آن‌ها است».

از زمانی که دونالد ترامپ اعلام کرد دولت او از توافق اتمی صورت‌گرفته در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما و پنج کشور دیگر با ایران خارج می‌شود، فعالیت‌های مقام‌های ایالات متحده در پیوند با تحریم‌ها علیه تهران نیز افزایش یافته است.

قدرت‌های اروپایی طرف مذاکرات با ایران در تلاش هستند «برجام» را حفظ کنند. اما با در نظر گرفتن هشدارهای پی‌در‌پی ایالات متحده در مورد عواقب داد و ستد با ایران، هنوز مشخص نیست اقدامات مشترک آن‌ها و مقام‌های تهران راه به جایی خواهد برد یا نه.

در جریان سفر وزیر خارجه آمریکا از امارات به بلژیک، یک مقام وزارت خارجه که نامش فاش نشده به خبرنگاران همراه گفته است علاوه بر دیدارهای پومپئو و مقام‌های اماراتی، هیئت عالی‌رتبه‌ای نیز با مقام‌های سعودی دیدار و گفت‌وگو کرده‌است. هدف از این مذاکرات نیز یافتن «راه‌های تازه برای جلوگیری از چرخش مالی» جمهوری اسلامی ذکر شده‌است.

آن‌طور که مقام وزارت خارجه آمریکا گفته، دولتمردان واشینگتن و ریاض در مورد «کاهش اختلالات احتمالی در بازار نفت و کمک به شرکا برای یافتن جایگزینی برای واردات نفت (از دیگر کشورها) به جای نفت ایران» گفت‌وگو کرده‌اند.

وزارت خارجه آمریکا اوایل تیر ماه اعلام کرد در تلاش است «تا حد ممکن مشتریان بیشتری را به قطع کامل خرید نفت از ایران مجاب کند». این اقدامات به‌عنوان بخشی از سیاست‌های کلی ایالات متحده در قبال تهران توصیف می‌شود و هدف از آن -آن‌طور که واشینگتن می‌گوید- واداشتن جمهوری اسلامی به تغییر رفتارهای «تهدیدآمیز» و بازگشت به مذاکرات تازه است. تهران از سوی دیگر نشانه‌ای رسمی از تمایل به مذاکره دوباره با ایالات متحده نشان نداده و می‌گوید در حالی‌که توافق‌های صورت گرفته با آمریکا با تغییر دولت در آن کشور، اعتبار خود را از دست می‌دهند، نمی‌تواند به واشینگتن اعتماد کند.

دولت آمریکا علاوه بر برنامه اتمی جمهوری اسلامی، می‌گوید تهران مهم‌ترین دولت حامی تروریسم است، دست به توسعه برنامه موشکی خود زده، و اقدامات آن به بی‌ثباتی در غرب آسیا انجامیده است.

تهران اتهام حمایت از تروریسم را رد کرده و اتهام مشابهی را به متحدان آمریکا در خاورمیانه می‌زند.

اروپایی‌ها هرچند بارها از توافق اتمی با ایران حمایت کرده‌اند، اما در انتقاد از برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران، با واشینگتن هم‌صدا شده‌اند.

مقام وزارت خارجه آمریکا که روز سه‌شنبه با خبرنگاران گفت‌وگو کرده نیز می‌گوید «مهم نیست مردم چقدر مورد تنش‌ها در روابط ترانس‌-آتلانتیک (آمریکا و اروپا) می‌نویسند، در مورد ایران توافق‌ها به‌مراتب بیشتر از اختلافات است».

با استفاده از گزارش رویترز و رادیو فردا|ت.ت|خ.ک
XS
SM
MD
LG