لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۱

پومپئو می‌گوید بسیاری از کشورها در حال قطع روابط تجاری با ایران هستند


وزیر خارجه آمریکا تاکید کرده‌است با بازگشت دور دوم تحریم‌ها علیه تهران، قوانین متفاوتی علیه داد و ستد با حکومت ایران، اجرا می‌شود.

مایک پومپئو ۲۶ شهریور ماه (به‌وقت تهران) در توئیتر خود نوشته است «با آمدن چهار نوامبر، قوانین متفاوتی در مورد هرکسی که بخواهد دست به داد و ستد با رژیم ایران بزند، اجرا می‌شود».

او سپس افزوده «همین الان هم کشورهای بسیاری دست به اقداماتی برای تـرک ایران، زده‌اند».

دونالد ترامپ، که مانند تقریبا همه جمهوری‌خواهان مخالف توافق اتمی با ایران بود، در بهار گذشته از «برجام» خارج شد. دور نخست تحریم‌های آمریکا در مرداد ماه بازگشتند و دور دوم و شدیدتر تحریم‌های آمریکا، از جمله تحریم‌های نفتی نیز قرار است در ۱۳ آبان ماه بازگردند. این همان تاریخی‌ست که در توئیت آقای پومپئو به آن اشاره شده و تاکید شده از آن زمان «قوانین متفاوتی» اجرا خواهند شد.

ترامپ چه در جریان رقابت‌های انتخاباتی چه پس از پیروزی در انتخابات آمریکا، منتقد و مخالف مذاکرات و توافق صورت‌گرفته با ایران بود و می‌گوید توافق اتمی برخلاف منافع ملی و امنیت کشورش است و جلوی اقدامات «مخرب» ایران در منطقه و جهان، یا توسعه برنامه موشکی را هم نگرفته است.

عمده دمکرات‌ها و نیز متحدان اروپایی آمریکا از توافق اتمی حمایت کرده‌اند. باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده، در انتقاد از اقدام ترامپ گفته بود توافق با جمهوری اسلامی، به‌طور چشم‌گیری برنامه هسته‌ای‌ تهران را عقب رانده و قرار نبوده به تمامی مشکلات میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی پایان دهد.

با این حال چه متحدان اروپایی واشینگتن، و چه سیاستمداران دو طیف اصلی ایالات متحده، به فعالیت‌های ایران در منطقه و توسعه برنامه موشکی اعتراض کرده‌اند.

مقام‌های فعلی دولت آمریکا، از جمله رئیس‌جمهوری و وزیر خارجه آن کشور، در ماه‌های اخیر بارها به موضوع مقابله با اقدامات ایران پرداخته‌اند. تنها یک روز پیش از توئیت جدید از سوی مایک پومپئو، او با اشاره مجدد به جریان دیدارهای جان کری، وزیر خارجه پیشین کشورش، و محمد جواد ظریف، گفته بود: توافق [اتمی] شکست خورده. رهایش کنید.

ایران اتهام‌های پی‌در‌پی آمریکا در مورد «حمایت دولتی از تروریسم» را رد کرده، می‌گوید در کشورهای دیگر دخالتی نمی‌کند و برنامه موشکی‌اش دفاعی‌ست و قصد ندارد از آن دست بردارد.

جمهوری اسلامی هنوز با مذاکرات تازه با دولت دونالد ترامپ، برای رسیدگی به آن‌چه واشینگتن «مجموعه اقدامات» تهران توصیف می‌کند، موافقتی نکرده‌است. رهبر جمهوری اسلامی حتی انجام مذاکرات را «ممنوع» کرده‌است.

آمریکا گفته قصد دارد تا زمان بازگشت دوم دوم تحریم‌ها، صادرات نفت ایران را به صفر برساند. با وجود مشتری نفتی مانند چین مشخص نیست این برنامه دقیقا و به‌شکل اعلام‌شده قابل اجرا باشد یا نه، اما در حال حاضر هم مشتری بزرگی مانند هند واردات نفت ایران را کاهش داده، ژاپن و کره جنوبی نیز به‌طور کلی در حال جایگزینی نفت ایران هستند.

از سوی دیگر محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، اتحادیه اروپا را تهدید کرده‌است که اگر بین دستاوردها و داده‌های ایران از توافق اتمی تعادل برقرار نباشد، جمهوری اسلامی در عین باقی ماندن در برجام درصد غنی‌سازی اورانیوم را افزایش خواهد داد. مقامات جمهوری اسلامی، صادرات نفت و مبادلات بانکی را مهم‌ترین انتظارات ایران از اتحادیه اروپا اعلام کرده‌اند. آن‌ها از اروپا خواسته‌اند تا ۱۴ آبان، یعنی زمان بازگشت دور دوم تحریم‌های آمریکا، راه‌حل عملی برای خرید نفت و تجارت با ایران ارائه کنند.

توئیتر، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG