ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز چهارشنبه اول اردیبهشت در مورد عبور از «خطوط قرمز» روسیه به غرب هشدار داد و گفت مسکو به اقدامات تحریکآمیز واکنش قاطع نشان خواهد داد و عاملان چنین اقداماتی پشیمان خواهند شد.
در شرایطی که مناسبات آمریکا و اروپا به شدت متشنج شده، ارتش روسیه نيروی زيادی در جوار مرزهای اوکراین مستقر کرده و الکسی ناوالنی، منتقد سرسخت کرملین، در اعتصاب غذا به سر میبرد، رهبر روسیه در سخنرانی سالانهاش بر قدرت این کشور در برابر تهدیدهای خارجی تاکید کرد.
آقای پوتین در بخشی از این سخنرانی خطاب به اعضای مجالس قانونگذاری روسیه گفت: «ما خواستار مناسبات خوب هستیم و نمیخواهیم پلها را خراب کنیم ولی اگر کسی حسن نیت ما را با بیتفاوتی یا ضعف اشتباه بگیرد و سعی کند این پلها را بسوزاند و یا حتی منفجر کند باید بداند که پاسخ روسیه سریع، قاطع و نامتقارن خواهد بود».
او روسیه را با ببری در محاصره کفتارها مقایسه کرد و گفت این روسیه است که در هر زمینهای خطوط قرمز خود را تعیین میکند.
این نکات نقطه اوج سخنرانی ۷۸ دقیقهای آقای پوتین بود که بخش اعظم آن به واکنش حکومت روسیه به شیوع ویروس کرونا و مشکلات اقتصادی ناشی از آن اختصاص داشت.
آقای پوتین در بخش دیگری از این سخنرانی گفت: «در برخی از کشورها عادت کردهاند که به هر دلیلی از روسیه انتقاد کنند و در بسیاری موارد این انتقادها بیدلیل است. این به یک ورزش تبدیل شده است».
«سازماندهندگان هرگونه اقدام تحریکآمیزی که امنیت ملی ما را به خطر بیندازد از اعمال خود پشیمان خواهند شد، پشیمانی که مدتهاست دچار آن نشدهاند».
ولادیمیر پوتین در این سخنرانی به بازداشت، محاکمه و اعتصاب غذای الکسی ناوالنی هیچ اشارهای نکرد.
ارزش برابری روبل روسیه در برابر ارزهای خارجی پس از سخنرانی آقای پوتین ثابت ماند و میتوان گفت که بازار مالی، سخنرانی رهبر روسیه را به عنوان عاملی در تشدید تنش با غرب تفسیر نکرده است.
در هفتههای اخیر تنش در مناسبات غرب و روسیه افزایش یافته است.
دولت آمریکا به دلیل تلاش روسیه در زمینه دخالت در انتخابات ریاستجمهوری پارسال و حمله هکرهای وابسته به کرملین به سامانه کامپیوتری وزارتخانهها و نهادهای فدرال ایالات متحده، تحریمهای جدیدی علیه ۳۶ فرد حقیقی و حقوقی در روسیه وضع کرد و تعدادی از دیپلماتهای روس را اخراج کرد.
جمهوری چک نیز به دلیل دخالت جاسوسان روسیه در انفجار یک انبار مهمات در سال ۲۰۱۴ تعدادی از دیپلماتهای روس را که به گفته این کشور ماموران نهادهای اطلاعاتی بودند اخراج کرده است. دولت روسیه این اتهام را رد کرد و در اقدامی متقابل دیپلماتهای چک را از مسکو اخراج کرد.
یکی دیگر از کانونهای تنش، بازداشت و محاکمه الکسی ناوالنی، منتقد سرسخت کرملین است. آقای ناوالنی که از حدود سه هفته پیش اعتصاب غذا کرده است روز دوشنبه به بیمارستان زندان منتقل شد.
هواداران «بنیاد مبارزه با فساد» ناوالنی روز چهارشنبه قصد داشتند در حمایت از او در شهرهای مختلف روسیه تظاهرات کنند ولی به گفته منابع نزدیک به این بنیاد، سخنگوی آقای ناوالنی و چهره اصلی کانال هواداران او در شبکه «یوتیوب» در مسکو بازداشت شدند.
گروههای مدافع حقوق بشر میگویند اقدام برای برگزاری این اجتماعات از شهرهای شرقی روسیه آغاز شد و پلیس در جریان متفرق کردن آنها حداقل ۵۰ نفر را بازداشت کرده است.
ژان میشل، رئیس شورای اروپا، روز چهارشنبه این بازداشتها را «اسفناک» توصیف کرد و از دولت روسیه خواست به حق مردم برای برگزاری تجمع احترام بگذارند.