لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۹
۲۳:۴۳ ۲۷.۶.۱۴۰۲

تازه‌های ایران و جهان در روز دوشنبه ۲۷ شهریور را اینجا بخوانید.

۲۳:۴۴ ۲۷.۶.۱۴۰۲

مأموران امنیتی هنوز به خانوادۀ امینی اجازه حضور در آرامگاه مهسا را نداده‌اند

یکی از نزدیکان مهسا ژینا امینی در خبری اختصاصی که در اختیار رادیو فردا قرار داده، گفته است که مأموران امنیتی همچنان اجازۀ حضور در آرامگاه مهسا را به خانوادۀ امینی نمی‌دهند.

پیش از این گزارش‌های رسیده به رادیوفردا حاکی از آن بود که هم‌زمان با سالگرد مهسا در روز شنبه ۲۵ شهریورماه، مأموران امنیتی با محاصره خانه مسکونی پدر و مادر او، آن‌ها را در «حبس خانگی» قرار داده و اجازه خروج از خانه را به آن‌ها نداده بودند.

منبع رادیو فردا گفته است که هم روز یکشنبه و هم روز دوشنبه، مژگان افتخاری ‌و امجد امینی، مادر و پدر مهسا به آرامستان آیچی رفتند تا بر مزار دختر خود حاضر شوند اما از مقابل این آرامستان، مأموران امنیتی مانع از ورود آن‌ها به محوطۀ داخل آرامستان شدند.

به گفتۀ این منبع، مأموران امنیتی پدر و مادر مهسا را از مقابل آرامستان آیچی بازگردانده و گفته‌اند که حق حضور بر آرامگاه دخترشان را ندارند.

با گذشت سه روز از سالگرد مهسا ژینا امینی، آرامستان آیچی همچنان در محاصره نیروهای امنیتی است و اجازه ورود به آرامستان به هیچ‌کس داده نمی‌شود.

۰۶:۱۶ ۲۸.۶.۱۴۰۲

درخواست آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی با گذشت «یک سال بازداشت موقت»

وکیل نیلوفر حامدی از ارائه «درخواست آزادی» این روزنامه‌نگار خبر داد و تأکید کرد که موکلش به استناد آیین دادرسی کیفری حداکثر مدت «بازداشت موقت» را متحمل شده و باید آزاد شود.

آرش میرلوحی، وکیل الهه محمدی، نیز با تأکید بر اینکه «هیچ محملی برای صدور حکم محکومیت» موکلش وجود ندارد، خواهان آزادی این روزنامه‌نگار پس از یک سال بازداشت موقت شد.

پرتو برهانپور، وکیل نیلوفر حامدی، در مصاحبه با شماره سه‌شنبه ۲۸ شهریور ماه روزنامه شرق گفت که با گذشت دو ماه از پایان دادگاه این روزنامه‌نگار «رای دادگاه بدوی» هنوز صادر نشده است

برهانپور گفت: «الان مسئله مهم‌تر اینجاست که دقیقا یک سال از بازداشت موکل من خانم حامدی گذشته و طبق ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری، مدت بازداشت نباید بیش از یک سال شود» و «قرار بازداشت ایشان باید فک یا تبدیل شود و ایشان باید بلافاصله آزاد شوند.»

وکیل نیلوفر حامدی افزود که روز یک‌شنبه ۲۷ شهریور ماه «درخواست کتبی آزادی موکل خود را برای مراجع ذی صلاح» ارسال کرده است و تأکید کرد که به استناد «ماده ۲۴۲ آیین دادرسی کیفری، ماده ۲۴۴» و همچنین «نظریه ۱۶ مرداد ۹۵ اداره کل حقوقی قوه قضائیه، تکلیف قانونی مرجع قضائی اسـت که خانم نیلوفر حامدی را آزاد کند.

نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق، به خاطر «گزارشی از وضعیت مهسا امینی پس از بازداشت و انتقال به بیمارستان کسری» و الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هم‌میهن، پس از انتشار «گزارشی از مراسم خاکسپاری مهسا امینی در سقز»، از یک سال قبل در بازداشت به سرمی‌برند.

۰۸:۱۲ ۲۸.۶.۱۴۰۲

ارجاع پرونده مهدی یراحی به دادگاه انقلاب، به اتهام «ترغیب افراد به جرایم منافی عفت»

مصطفی نیلی، وکیل دادگستری، از ارسال پرونده مهدی یراحی، خواننده معترض زندانی به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران خبر داد.

آن‌طور که او در شبکه ایکس (توئیتر سابق) خبر داده، آقای یراحی به «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «تشویق مردم به فساد»، «ساخت و انتشار محتویات خلاف اخلاق» و عفت عمومی» و «ترغیب و تحریک افراد به جرایم منافی عفت از طریق سامانه‌های رایانه‌ای»، متهم شده است.

به نوشته این وکیل دادگستری، مستندات قانونی اتهامات مذکور «مواد ۵٠٠، ۶٣٩، ٧۴٢ و بند ب ماده ٧۴٣ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات و جرایم رایانه‌ای است.»

آقای نیلی اضافه کرده که او و موکلش در انتظار تعیین وقت رسیدگی به این پرونده از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب هستند.

مهدی یراحی، پس از انتشار ترانه «روسریتو در بیار»، بازداشت شد و از آن زمان، موجی از حمایت‌ها به ویژه از سوی خوانندگان، دیگر هنرمندان و چهره‌های فرهنگی و سیاسی و حتی فعالان زندانی از او به راه افتاده است.

۰۸:۳۸ ۲۸.۶.۱۴۰۲

خانواده لوینسون، مأمور ناپدیدشده در ایران: کابوس ما هم‌چنان ادامه دارد

در واکنش به آزادی پنج شهروند آمریکا از حبس در ایران، خانواده رابرت لوینسون، مأمور سابق اف‌بی‌آی که در ایران ناپدید شد، در بیانیه‌ای ضمن ابراز خوشحالی از این رخداد، تأکید کردند که «کابوس و درد» برای این خانواده هم‌چنان ادامه دارد و تا زمان پاسخ گرفتن از «رهبران ایران» از پای نخواهند نشست.

رابرت لوینسون که گفته می‌شود درباره قاچاق در حال تحقیق بود زمستان سال ۸۵ پس از پرواز از دوبی به جزیره کیش ناپدید شد.

ایالات متحده پیش از این در سال ۱۳۹۹ دو مأمور عالی‌رتبه نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی با نام‌های محمد باصری و احمد خزایی را که گفته می‌شود در عملیات ربودن، حبس و مرگ «احتمالی» آقای لوینسون مشارکت داشتند، تحریم کرده بود.

اما جو بایدن روز دوشنبه همزمان با اعلام خبر آزادی پنج آمریکایی با اشاره به تحریم محمود احمدی‌نژاد و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، «رژیم ایران» را فراخواند تا «روایت کاملی از آن‌چه بر باب لوینسون رفته‌ است» ارائه دهد، چرا که به گفته او خانوادۀ لوینسون سزاوار دریافت پاسخ پرسش‌های‌شان هستند.

به گزارش شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان، خانواده آقای لوینسون در بیانیه خود با اشاره به «قتل» او به دست مأموران جمهوری اسلامی نوشته‌اند: «هرگز از پا نخواهیم نشست تا وقتی که رژیم ایران به پرسش‌های ما پاسخ دهد و پدرمان به آرامشی واقعی برسد.»

۰۹:۲۴ ۲۸.۶.۱۴۰۲

ابراهیم رئیسی در نیویورک: پلیس هیچ‌گونه ضربه‌ای به مهسا امینی وارد نکرده بود

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به‌سر می‌بَرد، عصر دوشنبه ۲۷ شهریور طی یک سخنرانی در پاسخ به پرسشی در مورد وضعیت زنان در ایران، صدمه جسمی به مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد را انکار کرد.

ابراهیم رئیسی که برای «جمعی از اندیشمندان سیاست خارجی آمریکا» سخن می‌گفت، در مورد جان‌باختن مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله‌ای که مرگ او در بازداشتگاه، سال گذشته جرقه اعتراضات سراسری را در ایران زد، گفت: «در حادثه سال قبل که دختر خانمی دچار حادثه شد، همه تحقیقات قطعی پزشکی نشان داد که هیچ گونه ضربه‌ای به او از ناحیه پلیس وارد نشده.»

این درحالی است که امجد امینی، پدر مهسا امینی، تأکید کرده است که مشاهداتش از پیکر فرزند خود با گزارش سازمان پزشکی قانونی جمهوری اسلامی همخوانی ندارد و تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند این گزارش را تأیید کند.

او تأکید کرد با چشمان خود دیده که روی پیکر دخترش، در ناحیه پشت گردن و گوش رد خون بوده و قسمت زیادی از بدن او از جمله پاهایش کبود شده بود.

صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا امینی نیز اعلام کرده است که قوه قضائیه جمهوری اسلامی تاکنون هیچ‌گونه دلایل قانع‌کننده‌ای به خانواده، وکلا و حتی جامعه علمی کشور مبنی بر طبیعی بودن مرگ مهسا ارائه نکرده‌ است.

مقام‌ها و رسانه‌های جمهوری اسلامی پیش از اعلام نتیجه بررسی‌های پزشک قانونی، هرگونه ضرب‌وجرح مهسا امینی در گشت ارشاد را تکذیب کرده و ادعا می‌کردند که دلیل «فوت» این دختر ۲۲ ساله «بیماری زمینه‌ای» بوده است.

امجد امینی، پدر مهسا، بارها در گفت‌وگو با رسانه‌های داخل و خارج ایران ادعای مطرح شده از سوی مقامات و رسانه‌های حکومتی مبنی بر بیمار بودن دخترش را رد کرده است.

۱۰:۲۴ ۲۸.۶.۱۴۰۲

تایوان از چین خواست از عملیات «ایذایی نظامی» خود دست بردارد

وزارت دفاع تایوان روز دوشنبه در بیانیه‌ای از حکومت چین خواست از عملیات «ایذایی نظامی مداوم» خود علیه این کشور دست بردارد.

این وزارتخانه پس از آن این بیانیه را منتشر کرد که بیش از صد جنگنده چینی در ۲۴ ساعت منتهی به روز دوشنبه، ۲۷ شهریورماه، به حریم هوایی تایوان نزدیک شدند.

ارتش چین در یک سال گذشته با برگزاری رزمایش‌های متعدد دریایی و هوایی، صدها هواپیما، کشتی جنگی و شناورهای سریع‌السیر خود را تا نزدیکی خط میانه‌ای که حریم آبی و آسمان تایوان محسوب می‌شود، به کار برده تا محاصره جزیره را شبیه‌سازی و تمرین کند.

به گزارش شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از وزارت دفاع تایوان، از ۱۰۳ جنگنده چینی، ۴۰ هواپیمای جنگی در روز دوشنبه این خط میانی در تنگه تایوان را رد کرده و پا به حریم هوایی این کشور گذاشته‌اند.

چین تایوان را بخشی از قلمروی سرزمینی خود می‌داند، و به همین دلیل وقتی کاخ سفید اوایل مردادماه گذشته اعلام کرد که آمریکا در زمینه نگرانی از تحرکات نظامی چین در اطراف تایوان، یک بسته کمک نظامی به ارزش ۳۴۵ میلیون دلار در اختیار تایوان قرار می‌دهد، پکن به‌شدت به این اقدام اعتراض کرد.

در همان زمان سخنگوی سفارت چین در واشینگتن قصد پکن برای ادغام تایوان با «سرزمین مادری چین»، بر اساس اظهارات شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، را تکرار کرد.

۱۰:۳۵ ۲۸.۶.۱۴۰۲

از هر ده شهروند ژاپن یک نفر بالای ۸۰ سال سن دارد

وزارت امور داخلی و ارتباطات ژاپن روز دوشنبه اعلام کرد که بیش از ده درصد از جمعیت این کشور ۸۰ سال یا بیشتر دارند.

بر اساس آمارهای رسمی این وزارتخانه، در حال حاضر افراد سالخورده، یعنی ۶۵ ساله یا بیشتر، بیش از ۲۹ درصد از جمعیت ژاپن را تشکیل می‌دهند که بالاترین رقم در دنیاست. ژاپن ۱۲۵ میلیون نفر جمعیت دارد.

علاوه بر افزایش جمعیت سالخوردگان در ژاپن، این کشور با کاهش چشمگیر نرخ زاد و ولد نیز روبه‌روست که باعث می‌شود نیروی کار جوان کاهش یافته و درنهایت بر تامین بودجه بیمه بازنشستگی و درمانی اثر منفی بگذارد.

به نوشته سی‌ان‌ان، جمعیت ژاپن از زمان رونق اقتصادی دهه ۱۹۸۰ با کاهش روبه‌رو بوده، در این مدت چند دهه میزان مرگ از تولد بیشتر بوده و این کشور مهاجر چندانی هم به خود جلب نکرده است.

در حال حاضر، کشورهای همسایه و نزدیک به ژاپن یعنی چین، کره جنوبی، سنگاپور و تایوان نیز با بحران مشابهی دست‌به‌گریبانند و تلاش می‌کنند جوانان را به زاد و ولد بیشتر تشویق کنند.

۱۱:۵۴ ۲۸.۶.۱۴۰۲

ایلان ماسک از نامه ناخشنودی حکومت ایران در پی برقراری استارلینک در کشور پرده برداشت

ایلان ماسک، مالک اسپیس‌ایکس و اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، روز دوشنبه در دیدار خود با نخست وزیر اسرائیل در کالیفرنیا خبر داد که جمهوری اسلامی در پی برقراری اینترنت استارلینک در ایران نامه‌ای به او ارسال کرده و ناخشنودی‌اش را از این اقدام ابراز کرده است.

در گفت‌وگوی دونفره آقای ماسک با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، پس از آن که نتانیاهو ماهرانه از موضوع هوش مصنوعی به غنی‌سازی اورانیوم و ضدیت جمهوری اسلامی با کشور اسرائیل گریز می‌زند، مالک اسپیس‌ایکس خاطره‌ای از زمان وصل شدن اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران نقل می‌کند.

داستان نامه‌نگاری ایران را در دقیقه ۲۶ ویدئوی زیر از زبان ماسک بشنوید:

به گفته او، پس از آن که کمپانی ایلان ماسک از وزارت خارجه آمریکا برای استارلینک در ایران مجزو کسب می‌کند،‌ نامه‌ای به دست او می‌رسد حاکی از ناخشنودی حکومت ایران، نامه‌ای که به گفته او «در حد [زبان عهد] چارلز دیکنز» مودبانه و محترمانه بوده است.

ماسک به شوخی ادامه می‌دهد: «انتظار داشتم زیر نامه نوشته شده باشد، پی‌نوشت: مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل.» نتانیاهو در پاسخ به او می‌گوید که مراقب باشد «زبان چارلز دیکنز» گولش نزند و امیدوار است که بعد از جلسه بتواند بیشتر در این باره با او صحبت کند.

پس از آغاز اعتراضات سراسری ایران که با مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد از ۲۶ شهریور سال گذشته آغاز شد، حکومت ایران دسترسی به اینترنت را برای شهروندان بسیار محدود کرد. در واکنش به این محدودیت‌ها که شامل قطع کامل و دوره‌ای اینترنت و کُند شدن سرعت آن است، دولت آمریکا برخی محدودیت‌های صادرات خدمات اینترنتی به ایران را رفع کرد و در پی آن شرکت «اسپیس‌ایکس» مجاز شد خدمات اینترنتی ماهواره‌ای برای دستگاه‌های استارلینک ساخت این شرکت را در ایران ارائه دهد.

در واکنش به حمایت مقامات آمریکایی برای فعال‌کردن اینترنت ماهواره‌ای در ایران، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی این اقدام را «نقض حاکمیت ایران» خوانده و تهدید کرد که این «تلاش‌ها بی‌پاسخ نخواهد ماند».

اما حکومت ایران تاکنون فاش نکرده بود که برای قطع خدمات استارلینک به خود ایلان ماسک نیز متوسل شده است، اقدامی که عملا نادیده گرفته شد و با گذشت یک سال هنوز خبری از قطع استارلینک در ایران منتشر نشده است.

۱۲:۰۹ ۲۸.۶.۱۴۰۲

واکنش‌ها به مراسم استقبال از رونالدو؛ مردمی در «حسرت یک زندگی معمولی»

در ادامه واکنش‌ها به شیوه برگزاری مراسم استقبال از کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغالی تیم النصر عربستان سعودی که برای بازی با تیم پرسپولیس تهران به ایران سفر کرده، شماری از چهره‌های شناخته‌شده در فضای مجازی، واکنش هواداران ایرانی این بازیگر برای دیدار با او را «عادی» توصیف کردند.

شماری از کاربران فضای مجازی با انتشار تصاویر حضور رونالدو در دیگر کشورهای جهان، نوشته‌اند رابطه مردم با سلبریتی‌ها در همه جای دنیا مشابه است، اما این جمهوری اسلامی بود که نتوانست برنامه‌ریزی درستی برای این مراسم انجام دهد و نظم را برقرار کند.

مژگان ایلانلو، مستندسازی که در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱ بازداشت شده بود، در پستی اینستاگرامی نوشته: « وقتی فریاد زدیم که این حاکمیت حسرت یک زندگی معمولی را بر دل مردمان این سرزمین گذاشته است منظورمان همین بود .وطن اگر وطن بود و حاکمش اگر همه دنیا را دشمن نمی‌دید، مردم این سرزمین بزرگ در طول این سال‌های بسیار با همه دنیا مراوده داشتند...مسابقه و فستیوال و کنسرت و تور هنری و لیگ ورزشی برگزار می‌شد... (و مردم) چشم و دلشان سیر بود ....از زندگی معمولی‌شان لذت می‌بردند.»

حسین رونقی، فعال سیاسی نیز در یک استوری اینستاگرامی نوشته «آنچه باید باعث شرم و آبروریزی شود، نه دویدن این نوجوانان پشت اتوبوس، که کشته‌شدن نوجوانان‌مان با گلوله، وضعیت فاجعه‌بار محیط زیست، بحران آب، اقتصاد فروپاشیده، نادیده‌گرفتن حقوق زنان و ایرانِ در حال نابودی است.»

او در پاسخ به برخی کاربران که مدعی شده‌اند این جمعیت عظیم هوادار رونالدو، در اعتراضات شرکت نمی‌کنند، نوشته: «از کجا می‌دانیم نمی‌آیند» و به شماری از ورزشکاران و هواداران بازداشت‌شده و کشته‌شده در دوره‌های مختلف اعتراضات اشاره کرده و افزوده همه ما به حکومتی که «دشمن زندگی» است می‌گوییم «ما زندگی را دوست داریم و آن را طلب می‌کنیم».

رضا صائمی، منتقد سینما نیز در پستی اینستاگرامی نوشته «این ذوق‌زدگی‌ها از حضور رونالدو...از این روست که آسمان شهر و کشور همواره نه ستاره‌باران، که سوگوار بوده است. یا سوگوار غم‌های بی شمارش یا سوگوار شادی‌های نکرده‌اش. مردم ما بیشتر دسته عزا دیده‌اند تا کارناوال شادی.»

او اضافه کرده: «ما هنوز شأن شادی را نمی‌دانیم از بس با هر شوقی در ذوق ما زدند...جامعه‌ای که شادی بلد نیست به هر شکلی از شادی برسد آن را می‌بلعد. آنچه...رخ داد روایتی تراژیک از زندگی‌های نزیسته بود. نشانه خفت مردم نبود، انفجار یک حسرت بود.حسرت یک زندگی معمولی!»

پژمان موسوی، روزنامه‌نگار نیز با اشاره به محبوبیت رونالدو و نیز بازی فوتبال در سطح جهان، نوشته به همین دلیل، «نمی‌توان به اشتیاقِ چند شهروندِ ایرانی که عمدتاً کودکان و نوجوانان را شامل می‌شد ایرادی گرفت و آن را دلیلی بر خودتحقیری دانست.»

او مشکل اصلی در مراسم استقبال از رونالدو را«وضعیتِ افتضاحِ استقبال» معرفی کرده و نوشته «مدیران مربوطه با آنکه «می‌دانستند چه هنرمندی با چه سطحی از محبوبیت دارد به ایران می‌آید... هیچ تدبیری نیندیشیدند.»

این روزنامه‌نگار تأکید کرده: «امروز ایرانی تحقیر نشد، جوانان و نوجوانان ایران...خیلی طبیعی، مانند یک «هوادار» در همه جای دنیا رفتار کرد، شما تحقیر شدید، شما دولت‌مردانِ پَلَشت.»

چهره‌های دیگری نیز به موضوعی به نام «گروگانگیری تخیل» مردم ایران از سوی حکومت و به هدردادن سرمایه‌های کشور اشاره کرده و نوشته‌اند چرا ما نباید همچون عربستان سعودی، ستاره‌های جهانی در تیم‌های فوتبال کشورمان داشته باشیم؟

کاربرانی نوشته‌اند با رفتار مردم ایران برای دیدار با رونالدو باید به صورت یک پدیده عادی برخورد کرد، دست از تحلیل‌های جامعه‌شناختی و سیاسی در قبال آن برداشت و حکومت را به عنوان مسئول سازماندهی و برنامه‌ریزی مورد انتقاد قرار داد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG