مقامات اوکراین و ترکیه اعلام کردند که یک کشتی حامل غلات اوکراین روز دوشنبه ۱۰ مرداد براساس توافق برای ايجاد مسیر امن کشتیرانی در دریای سیاه، بندر اودسا را ترک کرد.
از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه در پنجم اسفند پارسال که به محاصره بنادر اوکراین منجر شد این اولین کشتی است که بندر اودسا را ترک میکند.
وزیر خارجه اوکراین این رویداد را «تسکینی برای جهان و بهخصوص کشورهایی که به دلیل اختلال در کشتیرانی با کمبود شدید موادغذایی روبرو هستند» توصیف کرد.
حرکت این کشتی از بندر اودسا نتیجه توافق بین روسیه و اوکراین با میانجیگری دولت ترکیه و سازمان ملل برای از سرگیری صادرات غلات و کودهای شیمیایی است که حدود یک هفته پیش امضا شد.
اولکساندر کوبراکوف، وزیر زیرساختها و حمل و نقل اوکراین، در پیامی در شبکههای اجتماعی نوشت: «از زمان شروع تهاجم روسیه، اولین کشتی حامل غلات بندر اودسا را ترک کرد. امروز اوکراین و کشورهای دوست برای جلوگیری از گرسنگی جهان گام دیگری برداشتند».
کشتی «رازونی» که با پرچم سیرالئون حرکت میکند پس از پیمودن مسیر خود در دریای سیاه با عبور از تنگه بسفر وارد دریای مدیترانه خواهد شد و در بنادر لبنان محموله خود را تخلیه میکند.
روسیه و اوکراین در مجموع حدود یک سوم از گندم جهان را تامین میکنند. تهاجم روسیه صادرات غله اوکراین را متوقف کرد و سازمان ملل از ماهها پیش هشدار داده بود که احتمال وقوع قحطی و گرسنگی بهخصوص در کشورهایی که به غلات وارداتی از اوکراین و روسیه وابسته هستند بسیار جدی است.
علاوه بر تصرف اکثر بنادر اوکراین توسط ارتش روسیه یکی دیگر از دلایل توقف صادرات غله اوکراین مینگذاری آبهای نزدیک به بندر اودسا توسط نیروی دریایی این کشور بود.
توافق مربوط به ایجاد مسیر امن کشتیرانی علاوه بر بندر اودسا بنادر جورنومورسک و پیودنی در همین استان را نیز شامل میشود.
دمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین، در توئیتی نوشت: «روز تسکین جهان بهخصوص برای کشورهای دوست در خاورمیانه، آفریقا و آسیا فرارسیده و اولین محموله غلات اوکراین از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه بندر اودسا را ترک کرد».
حکومت روسیه هرگونه مسئولیتی در بوجود آمدن بحران مواد غذایی را تکذیب کرده و تحریمهای غرب علیه آن کشور و مینگذاری آبهای نزدیک به بنادر اوکراین را عامل این بحران میداند.
کاخ کرملین روز دوشنبه حرکت کشتی «رازونی» را یک تحول بسیار مثبت توصیف کرد.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، گفت این کشتی برای بازرسی توسط هیئت متشکل از نمایندگان روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل روز سهشنبه در بندرگاه استانبول پهلو میگیرد و اگر مشکل خاصی پیش نیاید بعد از بازرسی به مسیر خود ادامه خواهد داد.
دفتر ریاستجمهوری اوکراین اعلام کرد که ۱۷ کشتی باربری در بنادر این کشور حدود ۶۰۰ هزار تن غلات بارگیری کرده و منتظر حرکت هستند.
یکی از مهندسان کشتی «رازونی » به خبرگزاری رویترز گفت تمامی خدمه پس از مدتها انتظار در بندر اودسا بسیار خوشحال هستند چون پس از چندین ماه بالاخره میتوانند خانوادههای خود را ببینند.
او افزود: «ما نگران مینهای دریایی در نزدیکی ساحل و حریم دریایی اوکراین هستیم. طی کردن این مسیر دو تا سه ساعت طول میکشد. امیدوارم اتفاقی نیافتد و مرتکب اشتباهی نشویم».
سفارت آمریکا در کییف ضمن استقبال از حرکت مجدد کشتیها از بنادر اوکراین در بیانیهای گفت: «جهان اجرای این توافق در روزها و ماههای آینده برای تامین مواد غذایی مورد نیاز میلیونها نفر با غلات انبار شده در بنادر اوکراین را با دقت دنبال خواهد کرد».
بهرغم توافق در مورد انتقال غلات اوکراین از مسیر دریای سیاه نبردهای فرسایشی در جبهههای شرقی و جنوبی ادامه دارد.
فرماندار استان دونتسک روز دوشنبه گفت بر اثر گلولهباران شهرهای باخموت و سولدار توسط ارتش روسیه طی ۲۴ ساعت گذشته سه غیرنظامی کشته شدند.
شهر باخموت طی هفته گذشته یکی از اهداف اصلی ارتش روسیه برای پیشروی در استان دونتسک بوده است. فرماندار استان خارکیف در نزدیکی مرز روسیه نیز گفت در اثر حملات توپخانه ارتش روسیه دو غیرنظامی در اين استان مجروح شدهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در تازهترین سخنرانیاش گفت که روسیه بخشی از نیروهای خود را از ناحیه دونباس به جبهههای خرسون و زاپروژیا منتقل کرده است.
شهردار میکولائیف نیز روز یکشنبه گفت بر اثر اصابت ۱۲ موشک به این شهر چندین ساختمان مسکونی و مدرسه تخریب شده و حداقل دو نفر کشته و سه نفر مجروح شدهاند.