لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۹

حسن روحانی: آمریکا برای مذاکره باید به شرایط عادی برگردد


سخنرانی روحانی در روز یکشنبه در مراسم افطار گروهی از اساتید دانشگاه و پزشکان
سخنرانی روحانی در روز یکشنبه در مراسم افطار گروهی از اساتید دانشگاه و پزشکان

رئیس‌جمهوری ایران شامگاه یکشنبه ۱۲ خرداد در واکنش به پیشنهاد مقام‌های آمریکایی برای مذاکره بدون پیش شرط با تهران، گفت که «طرف برهم زننده میز مذاکره» باید «به شرایط عادی برگردد» و تا آن زمان «راهی جز ایستادگی و مقاومت نداریم».

حسن روحانی در جمع «اساتید و پزشکان» گفت: «دشمنان گاهی اعلام می‌کردند که برای مذاکره با ایران شرایطی دارند و ایران ابتدا باید این شرایط را بپذیرد که آنها پای میز مذاکره حاضر شوند، البته در هفته‌های اخیر تأکید دارند که هیچ شرطی برای مذاکره ندارند».

ساعاتی پیش از این سخنان مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفته بود که دولت ترامپ آماده است با ایران «بدون هیچ پیش‌شرط» وارد مذاکره شود، اما افزود که ایالات متحده به کارزار «فشار حداکثری» بر جمهوری اسلامی ادامه خواهد داد.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی این سخنان را «بازی با کلمات پنهانی» خوانده و تاکید کرده که «تغییر رویکرد کلی و رفتار عملی ایالات متحده آمریکا در قبال ملت ایران ملاک است».

آقای روحانی نیز می‌گوید: «طرفی که میز مذاکره را برهم زده و پیمانی را زیر پا گذاشته است باید به شرایط عادی برگردد و تا زمانی که بازنگشته، ما راهی جز ایستادگی و مقاومت نداریم».

دولت ترامپ ۱۸ اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و دلیل آن را «نقض روح این توافق»، فعالیت‌های موشکی بالستیک و نقش منفی تهران در خاورمیانه دانست.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، که ۱۲ شرط را برای «تغییر رفتار» حکومت جمهوری اسلامی تعیین کرده است، چندی پیش گفت: «اگر این ۱۲ شرط برآورده شود که خوشحال خواهیم شد با کشوری نرمال بار دیگر تعامل داشته باشیم. اگر هم برای مذاکره درباره آن ۱۲ شرط به پای میز بیایند باز هم عالی خواهد بود».

با این حال حسن روحانی تاکید کرد که جمهوری اسلامی در این «شرایط خاص» راهی جز «ایستادگی و مقاومت» ندارد.

وی اضافه کرد: «اگر راه دیگری جز مقاومت وجود داشت، صراحتاً آن را اعلام می‌کردم اما امروز غیر از ایستادگی راه دیگری نداریم».

به گفته روحانی، «دشمن بدون تردید اگر واقعاً متوجه شود راهی که انتخاب کرده اشتباه و ناصحیح بوده است، آن روز می‌توان پای میز مذاکره هم نشست و هر مسأله‌ای را برطرف کرد».

رئیس‌جمهوری ایران روز هشتم خرداد نیز گفته بود که اگر واشینگتن تحریم‌ها را لغو کند، راه مذاکره نیز باز می‌شود.

در همان روز اما علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تاکید کرده بود که حکومت تهران با آمریکا «مطلقا» مذاکره نخواهد کرد و به ویژه مذاکره بر سر برخی موضوع‌ها را امری «ناموسی» می‌داند.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران سال گذشته در مقاله‌ای در پاسخ به شروط دوازده گانه مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، فهرستی از مطالبات تهران از واشینگتن را مطرح کرده بود.

«پایان دادن به بدعهدی در برجام و رفع خسارات های مربوط به نقض آن»، «احترام به استقلال و حق حاکمیت ایران»، پایان دادن به تحریم‌ها و نیز توقف حمایت واشینگتن از اسرائیل جمله خواسته‌های مطرح شده توسط آقای ظریف بود.

براساس گزارش خبرگزاری‌های ایرنا و ایسنا، شبکه ان.بی.سی و سایت رادیو فردا/ ا.م / ک.ر
XS
SM
MD
LG