رئیس سازمان فضایی ایران از برنامهریزی برای «اعزام محقق» به «ایستگاه فضایی بینالمللی» با همکاری کشور روسیه خبر داد.
مرتضی براری که همزمان معاون وزیر ارتباطات نیز هست، دوشنبه ۲۹ مهرماه در گفتگو با خبرگزاری مهر گفت برای اعزام فضانورد محقق باید با کشور روسیه وارد مذاکره شویم.
ساخت ایستگاه فضایی بینالمللی در سال ۱۹۹۸ و با مشارکت آمریکا، روسیه، برزیل، ژاپن، نروژ و فرانسه آغاز شد و هم اکنون ۱۵ کشور در این پروژه حضور دارند.
آقای براری میگوید در ایستگاه بین المللی فضایی بسیاری از محققان از کشورهای مختلف مستقر میشوند و ما نیز قصد داریم با همکاری کشوری مانند روسیه، امکان اعزام فضانورد به ایستگاه فضایی را محقق کنیم.
ایران میگوید تاکنون دو میمون را در سالهای ۹۱ و ۹۲ با ماهوارههای «پیشگام» و «پژوهش» بصورت «موفقیتآمیز» به فضا فرستاده است.
در همین زمینه خبرگزاری تاس روسیه دوشنبه با پوشش سخنان آقای براری، گزارش داده است ایران برنامهای برای فرستادن فضانورد نیز داشت، اما در سال ۲۰۱۷ بهخاطر «هزینه بالای این پروژه» آن را رها کرد.
اخیرا نیز محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات ایران از قصد جمهوری اسلامی برای فرستادن فضانورد به فضا خبر داده بود، اما گفته بود این پروژه نیاز به حمایت دیگر کشورها دارد.
آقای براری میگوید در صورت اجرایی شدن این پروژه، فضانورد ایرانی احتمالا با فضاپیمای سایوز روسیه به فضا برود.
وی گفت توافقات برای همکاری ایران و روسیه در این پروژه، باید در سطح کلان و از سوی روسای جمهور دو کشور مطرح شود و پس از آن فرآیند پیگیری عملیاتی شدن این پروژه برای اعلام فراخوان داوطلب و سناریوی آن، از سوی سازمان فضایی ایران انجام میشود.
آقای براری میگوید «در این پروژه ابتدا باید به امکانات مورد نیاز تجهیز شویم و پس از آن برای نحوه همکاری با کشور روسیه، وارد مذاکره شویم. تا آن زمان، نمی توان زمان بندی مشخصی برای اجرای این پروژه ارائه داد».
ایران طی دو دهه گذشته برنامههای بلندپروازانه زیادی در رابطه با طراحی موشک، ماهواره و تحقیقات فضایی داشته است.
جمهوری اسلامی یک ماه پیش برای سومین بار تلاش کرد ماهواره «ناهید ۱» را به فضا پرتاب کند، اما به دلیل «انفجار در سکوی پرتاب» موفق به این کار نشد.
در دیماه سال ۹۷ نیز مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کردند موشک حامل ماهواره «پیام» را به فضا پرتاب کردند، اما این موشک به سرعت کافی نرسید و ماهواره نتوانست در مدار زمین قرار بگیرد.
وزارت خزانهداری آمریکا از ۱۲ شهریور ماه سال جاری سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه هوافضای ایران و مرکز تحقیقات هوافضای ایران را «در راستای فشار برای توقف برنامه هستهای ایران» به فهرست تحریمهای آمریکا افزود.
آقای براری ۸ مهر، از پرتاب سه ماهواره به فضا تا سه ماه آینده خبر داد و گفت «از این ماهوارهها در بخشهای گوناگونی ازجمله ناوگان دریایی و یا در زمان وقوع بحرانها استفاده میشود».
وی قبلا اسامی این ماهوارهها را «پارس ۱، ظفر و ناهید» اعلام کرده بود.