روزنامه واشینگتنپست میگوید روسیه بهطور مخفیانه به پیونگیانگ پیشنهاد داده بود تا در قبال دست کشیدن از برنامه هستهای و نظامیاش، برای کره شمالی نیروگاه هستهای بسازد.
واشینگتنپست نهم بهمن ماه گزارش خود را به نقل از مقامهای دولتی آمریکا که نامشان فاش نشده منتشر کردهاست.
این روزنامه میگوید پیشنهاد مسکو «چند ماه پیش» مطرح شده بود و مقامهای امنیتی ایالات متحده تنها اواخر سال ۲۰۱۸ میلادی بود که از جریان باخبر شدند.
روسیه پیشنهاد داده بود که برای کره شمالی نیروگاه اتمی بسازد، آنرا عملیاتی و مدیریت کند و زبالههای اتمی را نیز از کره شمالی به روسیه انتقال دهد؛ به این معنی که از خطرات ناشی از استفاده از نیروگاه برای ساخت سلاح هستهای در کره شمالی کاسته شود.
کاخ سفید آمریکا هنوز واکنشی به گزارش واشینگتنپست نشان ندادهاست.
دونالد ترامپ اواخر بهار سال گذشته دیداری با کیم جونگاون رهبر کره شمالی داشت؛ نخستین دیدار از این دست بین رهبران دو طرف در دوره زمامداری. کیم و ترامپ توافق کردند در مسیر غیر اتمی شدن شبهجزیره کره گام برداند.
اما از زمان دیدار رئیسجمهوری آمریکا و رهبر کره شمالی، گامهای مشخص و عملی چندانی در زمینه برچیدن زرادخانه هستهای و موشکی کره شمالی برداشته نشدهاست. البته پیونگیانگ نیز در سال ۲۰۱۸ آزمایش موشکهای بالیستیک و سلاح هستهای انجام نداد.
رهبران آمریکا و کره شمالی قرار است بهزودی دیدار تازهای انجام دهند.
سو هون، رئیس اداره اطلاعاتی کره جنوبی، روز سهشنبه در نشستی با کمیته اطلاعاتی پارلمان کشورش، گفت پیونگیانگ و واشینگتن آماده تهیه پیشنویس بیانیه مشترک برای دیدار پیش رو میشوند.
این نخستین بار است که یک مقام ارشد سئول از احتمال صدور یک بیانیه مشترک تازه از سوی کیم و ترامپ خبر میدهد.
نهادهای امنیتی آمریکا روز سه شنبه در گزارش که به سنای ایالات متحده ارائه کردند در مورد خلع سلاح هستهای پیونگیانگ ابراز تردید کردند.
دن کوتس، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، تاکید کرده که کیم جونگاون حمایت خود از خلع سلاح تسلیحاتی شبه جزیره کره را ابراز کرده و اخیرا هیچ آزمایش موشکی قادر به حمل کلاهک هستهای و یا آزمایش هستهای انجام نداده است: «با این وجود، ارزیابی ما در حال حاضر این است که کره شمالی به دنبال حفظ سلاحهای تخریب و کشتار جمعی است و بعید است سلاحهای هستهای و قابلیتهای خود برای تولید این نوع تسلیحات را رها کند. چون از منظر رهبران آن کشور سلاحهای هستهای در بقای رژیم نقش حیاتی دارند».