لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۳

احضار سفیر اسرائیل در مسکو؛ روسیه خواستار استرداد «محوطه الکساندر» در اورشلیم شد


پرچم اسرائیل در محوطه سفارت این کشور در مسکو
پرچم اسرائیل در محوطه سفارت این کشور در مسکو

روسیه روز دوشنبه ۲۹ فروردین سفیر اسرائیل در مسکو را احضار و به اظهارات وزیر خارجه این کشور در مورد اقدامات روسیه در جنگ اوکراین اعتراض کرد. همزمان ولادیمیر پوتین خواستار استرداد «محوطه الکساندر» در اورشلیم شده است.

تنش در روابط اسرائیل و روسیه پس از آن بروز کرد که یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، دو هفته پیش درباره فجایع جنگی رخ داده در منطقه بوچا در اوکراین گفت که روسیه علیه افراد غیرنظامی مرتکب جنایت جنگی شده است.

اسرائیل همچنین از جمله کشورهایی بود که به پیشنهاد تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل رای مثبت داد.

به گزارش اسرائیل هیوم، وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه الکس بن‌زوی، سفیر اسرائیل در مسکو، را احضار کرد تا مراتب نارضایتی خود از اظهارات وزیر خارجه اسرائیل را به او ابلاغ کند.

آناتولی ویکتوروف، سفیر روسیه در تل‌آویو، روز ۲۷ فروردین در گفت‌وگو با شبکه اسرائیلی کان اظهار داشت که اسرائیل «اتهامات سنگینی» مطرح کرده که مستلزم «ارائه مستندات» است. او افزود که اظهارات مقامات اسرائیل برای روسیه آزاردهنده است.

به نوشته اسرائیل هیوم، با وجود انتقادهای روزهای اخیر روسیه از اسرائیل و احضار سفیر اسرائیل در مسکو، دولت نفتالی بنت کماکان سکوت را ترجیح داده است تا از دامن زدن به تنش در روابط این کشور با روسیه جلوگیری کند.

همزمان اعلام شد که رئیس‌جمهوری روسیه با ارسال نامه‌ای به نخست‌وزیر اسرائیل تاکید کرده که این کشور باید مالکیت روسیه بر یک ساختمان دوران تزاری در اورشلیم موسوم به «محوطه الکساندر» را محقق کند.

سایت اسرائیلی وای.نت روز دوشنبه نوشت که ولادیمیر پوتین در نامه محرمانه خود به نفتالی بنت نوشته است، قولی که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر پیشین اسرائیل، در مورد «محوطه الکساندر» داده است، باید عملی شود.

«محوطه الکساندر» در بخش باستانی اورشلیم و در جوار مقبره عیسی مسیح، یکی از ساختمان‌های متعددی بود که دربار تزاری روس در دوران حاکمیت امپراتوری عثمانی بر اورشلیم بنا کرد.

ساختمان «محوطه الکساندر» بخش دیگری نیز در مرکز اورشلیم دارد که یک مجموعه شامل یک کلیسای باشکوه و اقامتگا‌ه‌هایی است که شاهزادگان و نجبای روسیه در زمان زیارت اماکن مقدسه مسیحی در اورشلیم در آن اقامت می‌کردند.

کنسول وقت روسیه تزاری در اورشلیم این زمین‌ها را در سال ۱۸۵۹ میلادی خریداری کرده بود. «محوطه الکساندر» در سال ۱۸۹۱ تکمیل و در سال ۱۸۹۶ با حضور شاهزاده الکساندر نبسکی افتتاح شد.

بنیامین نتانیاهو چهار سال پیش زمانی که از ولادیمیر پوتین درخواست کرد که نعما ایساخاروف، یک زن متهم به حمل مواد مخدر را از زندان روسیه آزاد کند، قول داد که با تشکیل شورای وزیران، مالکیت روسیه بر آن ساختمان را عملی کند. اما آن قول عملی نشد.

دادگاه اورشلیم ماه گذشته حکم داد که در مسئله مالکیت این ساختمان دخالت نمی‌کند و شورای وزیران باید در این باره تصمیم بگیرد.

همچنین در یک گام دیگر، ولادیمیر پوتین یکشنبه شب در تماس تلفنی با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در باره خشونت‌های جاری میان اسرائیل و فلسطینیان در مسجدالاقصی گفت‌وگو کرد.

به گزارش خبرگزاری ریانووستی، مکالمه تلفنی دو رهبر حول «تنش فزاینده در کرانه باختری و شرق اورشلیم» بود.

دفتر محمود عباس در بیانیه‌ای اعلام کرد که آقای پوتین «با اقدامات اسرائیل در قبال الاقصی و محدود شدن آزادی مذهبی مخالفت کرد و گفت که روسیه در مجامع بین‌المللی از درخواست‌های فلسطینیان حمایت خواهد کرد».

پیام تلویحی پوتین به اسرائیل

رسانه‌های اسرائیل این تماس تلفنی را «پیام تلویحی» دیگری از سوی آقای پوتین به اسرائیل تلقی کرده و نوشتند رئیس‌جمهوری روسیه خواسته نشان دهد که توان دست زدن به اقداماتی علیه منافع اسرائیل را دارد.

وزارت خارجه روسیه در پی رویدادهای خشونت‌بار روز جمعه گذشته در مسجدالاقصی، که ۱۷۰ زخمی داشت و حدود ۴۰۰ فلسطینی نیز بازداشت شدند، در یک بیانیه نوشت که بر خلاف قطعنامه‌های متعدد شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دولت‌های اسرائیل به اشغالگری و ضمیمه کردن اراضی فلسطینی ادامه داده و بیش از دو و نیم میلیون فلسطینی را در کرانه باختری به صورت نقاطی که با جهان خارج ارتباط ندارند، رها کرده‌اند.

روسیه هچنین در مورد غزه نوشته بود که اسرائیل این باریکه را عملا به زندانی برای دو میلیون ساکنان آن تبدیل کرده که ۱۴ سال است در شرایط حصر دریایی، هوایی و زمینی زندگی می‌شوند.

روسیه دو روز پیش نیز در اقدامی بی‌سابقه جزئیاتی از آخرین حملات منتسب به اسرائیل در سوریه را برملا کرد.

اولگ ژوراولِف، معاون فرماندهی نیروهای روسیه در سوریه، فاش کرد که دو فروند جنگنده اف-۱۶ اسرائیل چهارشنبه گذشته دو فروند موشک هدایت شونده را از ارتفاعات جولان به سوی اهدافی در دمشق شلیک کردند.

دریاسالار ژوراولف افزود اما موشکی که از سامانه دفاع هوایی روسی از نوع باک ام‌۲ای شلیک شد، موشک اسرائیلی را در هوا منهدم کرد و موشک دوم اسرائیل نیز تنها خسارت مالی وارد کرد.

روسیه همچنین گفت که در حمله هفته گذشته اسرائیل به منطقه مصیاف در سوریه، سامانه‌های دفاع هوایی روسی که در سوریه مستقر است، برای رهگیری موشک‌‌های اسرائیلی فعال شد.

نیروی هوایی و دریایی روسیه از سال ۲۰۱۵ در حمایت از حکومت بشار اسد حضور گسترده‌ای در سوریه دارند اما تا کنون اقدامی در برابر صدها حمله منتسب به اسرائیل در این کشور انجام نداده‌ بودند.

XS
SM
MD
LG