کاخ کرملین روز جمعه ۳ بهمن از پیشنهاد دولت جو بایدن برای تمدید پنج ساله پیمان «استارت نو» استقبال کرد. «استارت نو» تنها معاهده کنترل تسلیحات هستهای باقیمانده بین دو کشور است و روز ۱۶ بهمن منقضی میشود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه گفت آن کشور با تمدید این پیمان موافق و منتظر دریافت جزییات پیشنهاد آمریکاست.
کاخ سفید روز پنجشنیه اعلام کرد که دولت آمریکا از طریق جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن پیشنهاد تمدید پنج ساله پیمان «استارت نو» را به سفیر روسیه در واشنگتن ارائه داده است.
دمیتری پسکوف در یک نشست خبری مجازی گفت:«در این مقطع ما فقط میتوانیم از اراده سیاسی برای تمدید پیمان استقبال کنیم. ولی تصمیم نهایی به جزییات این پیشنهاد بستگی دارد.»
دولت روسیه از مدتهای پیش بر تمدید این پیمان بدون هیچ قید و شرط و تغییر تاکید کرده بود ولی دولت دونالد ترامپ مذاکره در این مورد را تا سال گذشته به تاخیر انداخت و در نهایت نیز چند دور گفتوگو بین مسکو و واشینگتن به نتیجه نرسید.
طبق این پیمان که در سال ۲۰۱۰ توسط باراک اوباما و دمیتری مدودف، روسای جمهور وقت آمريکا و روسیه امضا شد تعداد سلاحهای هستهای استراتژیک دو کشور به هزار و ۵۵۰ محدود میشود.
دمیتری پسکوف افزود: «در گذشته از سوی آمریکا شروطی برای تمدید این پیمان مطرح شده بود که از نظر ما کاملا غیرقابل قبول بودند. بنابراین باید منتظر شد و دید که جزییات پیشنهاد جدید چیست.»
میخائیل اولیانف، سفیر روسیه در نهادهای وابسته به سازمان ملل در شهر وین نیز ضمن استقبال از پیشنهاد دولت بایدن آن را یک «گام مثبت» توصیف کرد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در بیانیهای گفت آن کشور همواره طرفدار تمدید این پیمان بوده و دیپلماتهای روسیه آماده هستند تا هر چه سریعتر گفتوگو در مورد تمدید پنج ساله این پیمان را آغاز کنند.
یکی از دلایل عدم تمدید این پیمان در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ اختلافات مسکو و واشینگتن در بحران اوکراین و پرونده دخالتهای روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا بود.
سخنگوی کاخ سفید روی پنجشنبه گفت با وجود ارائه پیشنهاد مربوط به تمدید پیمان «استارت نو» دولت جدید آمریکا اعمال فشار به روسیه در زمینههای دیگر از جمله حملات سایبری، تلاش برای دخالت در انتخابات سال ۲۰۲۰، مسمومیت الکسی ناوالنی و اتهامات مربوط به دادن پاداش به طالبان برای کشتن نیروهای آمریکایی در افغانستان را ادامه خواهد داد.
سخنگوی کاخ کرملین در بخش دیگری از نشست خبری روز جمعه دخالت روسیه در تمامی این موارد را تکذیب کرد.
مدافعان کنترل تسلیحاتی همواره بر ضرورت حفظ پیمان «استارت نو» تاکید کرده و هشدار دادهاند که فسخ آن تنها مرجع کنترل تسلیحات هستهای آمریکا و روسیه را از بین خواهد برد.
دولت روسیه هفته گذشته اعلام کرد که در واکنش به تصمیم دولت دونالد ترامپ برای خروج از «معاهده آسمانهای باز» از این پیمان خارج خواهد شد. براساس این معاهده کشورهای عضو میتوانند بر فراز تاسیسات نظامی کشورهای دیگر پروازهای تجسسی انجام دهند و در نتیجه در ایجاد فضای اعتماد بین روسیه و آمریکا نقش مهمی ایفا میکند.
دولت دونالد ترامپ سال گذشته اعلام کرد که به شرط پیوستن چین به پیمان «استارت نو» آن را تمدید خواهد کرد. ولی روسیه این شرط را غیرمنطقی میدانست و پکن نیز با آن مخالفت کرد. در نهایت دولت قبلی آمریکا پیشنهاد تمدید یک ساله این پیمان و گنجاندن تسلیحات هستهای رزمی در این معاهده را مطرح کرد.
دولت روسیه در مقابل اعلام کرد که آمادگی دارد در مورد نظارت و کنترل سایر سلاحهای هستهای با آمریکا مذاکره کند ولی درعین حال تاکید کرد که تداوم پیمان «استارت نو» در حفظ ثبات و امنیت بین المللی نقش تعیینکنندهای دارد.