علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، روز دوشنبه خواستار سرعت بخشیدن به تلاشهای اتحادیه اروپا جهت نجات توافق هستهای با ایران شد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، آقای صالحی این مطلب را روز دوشنبه، ۲۶ شهریور، در سخنرانی خود در شصت و دومین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیان کرد.
معاون رئیسجمهور ایران در این سخنرانی با اشاره به تحولات و رایزنیهای بین ایران و اتحادیه اروپا در زمینه آینده برجام گفت: «با وجود روحیهبخش بودن این تحولات، ولی ضروری است این گامها با اقدامات عملی و محکمتری تکمیل شود و رهیافت اقدامات تدریجی، مکانیزم مناسبی در پاسخ به شرایط ناشی از سیاست لجبازانه آمریکا در تضعیف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست.»
او همچنین ابراز امیدواری کرد که فرآیند رسیدن به «نتیجهگیری وسیعتر» در رابطه با برنامه هستهای ایران تسریع گردد.
آنچه علیاکبر صالحی «سیاست لجبازانه» آمریکا مینامد مسئله خروج آن کشور از توافق هستهای با ایران و بازگرداندن تحریمها علیه ایران است.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از حصول توافق هستهای وین و با هدف تأیید آن صادر شد، از ایران خواسته است که از توسعه موشکهای بالیستیک که قابلیت حمل کلاهک هستهای داشته باشند، خودداری کند.
مقامهای ایالات متحده همواره ادامه برنامه موشکی جمهوری اسلامی را مغایر با روح برجام دانسته و خواستار خروج دیگر طرفهای توافق برجام از این توافق شدهاند.
اتحادیه اروپا که از طرفهای توافق برجام است اما با خروج از این توافق مخالفت کرده و به دنبال راههایی برای بر پا نگه داشتن این توافق است.
ازجمله فرانسه، بریتانیا و آلمان در تلاش هستند تا با بنیان گذاشتن یک نهاد مالی خاص، ادامه دادوستد با ایران را پس از اعمال تحریمهای اقتصادی واشینگتن علیه تهران، میسر کنند.
لحن درخواست علیاکبر صالحی از اتحادیه اروپا برای تلاش بیشتر در این زمینهها تا اندازهای آرامتر از لحن وزیر خارجه ایران خطاب به مقامهای اروپایی در روزهای اخیر است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در روزهای اخیر اتحادیه اروپا را تهدید کردهاست که اگر بین دستاوردها و دادههای ایران از توافق اتمی تعادل برقرار نباشد، جمهوری اسلامی در عین باقی ماندن در برجام درصد غنیسازی اورانیوم را افزایش خواهد داد.
مقامات جمهوری اسلامی، صادرات نفت و مبادلات بانکی را مهمترین انتظارات ایران از اتحادیه اروپا اعلام کردهاند. آنها از اروپا خواستهاند تا ۱۴ آبان، یعنی زمان بازگشت دور دوم تحریمهای آمریکا، راهحل عملی برای خرید نفت و تجارت با ایران ارائه کنند.
آقای صالحی در بخش دیگری از سخنرانی روز دوشنبه خود نسبت به تاثیر منطقهای خروج آمریکا از برجام نیز هشدار داده و گفت: «این نگرانی صرفاً به یکجانبهگرایی آمریکا برنمیگردد بلکه همچنین با شرایط بسیار دشوار منطقه ما که مملو از آشوبهای فراگیر و تهدیدات تروریسم میباشد، مرتبط است.»