لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۴

نگرانی دیده‌بان حقوق بشر از احتمال اعدام فعالان حقوق بشر در عربستان


سازمان دیده‌بان حقوق بشر از قصد دادستانی کل عربستان سعودی در صدور حکم اعدام برای پنج نفر از فعالان حقوق بشر این کشور در منطقه الشرقیه خبر می‌دهد.

این سازمان همراه با چند سازمان حقوق بشری دیگر اعلام کرده‌اند در میان این افراد که در یک دادگاه محرمانه «تروریسم» محاکمه شده‌اند، نام اسراء الغمغام نیز دیده می‌شود که نخستین زنی است که به خاطر فعالیت‌های حقوق بشری خود با خطر مجازات اعدام روبه‌رو است.

اتهاماتی که خانم الغمغام با آنها رو‌به‌رو شده، از جمله شامل «تحریک به اعتراض» و «حمایت معنوی از شورشیان» عنوان شده است.

سارا لی ویستون، مدیر خاورمیانه دیده‌بان حقوق بشر، در واکنش به احتمال اعدام این فعالان در بیانیه‌ای گفته است: «با آنکه هر اعدامی قبیح است، اما تقاضای مجازات اعدام برای فعالانی چون اسرا الغمغام که حتی متهم به ارتکاب به رفتار خشونت‌آمیز هم نیستند، شیطانی و وحشتناک است».

یک گروه حقوق بشری عربستان سعودی که در لندن فعالیت می‌کند، اوایل هفته جاری در این زمینه گزارشی منتشر کرده و نوشته بود که اسراء الغمغام نیز در بین محکومان یادشده قرار دارد.

خبرگزاری رویترز گزارش داده که موفق نشده است با یکی از دفاتر دولتی پادشاهی عربستان سعودی در این زمینه گفت‌و‌گو کند.

فعالان حقوق بشر می‌گویند دادگاه این پنج نفر کماکان در حال برگزاری است و گزارش‌های تائیدنشده در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر اعدام شدن آنها را رد کرده‌اند.

در پادشاهی عربستان سعودی هر گونه اعتراض عمومی و وجود احزاب سیاسی ممنوع است، اما پس از آغاز ولیعهدی محمدبن سلمان، برخی اصلاحات اقتصادی و اجتماعی در این کشور آغاز شده است.

با این حال این اصلاحات با بازداشت ده‌ها تن از روحانیون، روشنفکران و فعالان از جمله زنانی که سال‌ها برای کسب حق رانندگی در این کشور مسلمان تلاش کرده بودند، همراه بود.

شمار قابل توجهی از افراد خاندان سلطنتی، وزیران و بازرگانان نیز در نوامبر گذشته به اتهام فساد بازداشت شدند که انتشار این خبر نه تنها در خود عربستان، بلکه برای سرمایه‌گذاران خارجی و متحدان این کشور نیز غیرمنتظره و بهت‌آور بود.

بسیاری از بازداشت‌شدگان پس از توافق مالی اعلام‌نشده و «نامشخص» با حکومت عربستان آزاد شدند.

اسراءالغمغام، یکی از فعالان شناخته‌شده شیعه‌مذهب در عربستان است که چندسال پس از تظاهرات پرتعداد استان الشرقیه، همراه با همسرش در خانه خود بازداشت شد.

بیشتر اقلیت شیعه‌مذهب عربستان سعودی در استان‌های نفت‌خیز شرقی زندگی می‌کنند و از اینکه اجازه برگزاری مراسم مذهبی ندارند یا حکومت در این نوع مراسم دخالت می‌کند و فرصت‌های ضروری برای کار و تحصیل در اختیار ندارند، انتقاد می‌کنند.

این در حالی است که مقام‌های عربستانی این اتهامات را رد می‌کنند.

عربستان پیش از این نیز شماری از فعالان این کشور را بر اساس به گفته سازمان‌های حقوق بشری «انگیزه‌های سیاسی»، اعدام کرده است.

ریاض، اعتراض‌های شیعیان این کشور را در راستای تنش میان خود با ایران تفسیر می‌کند و تهران را به ایجاد ناآرامی در این کشور متهم کرده است.

عربستان سعودی روز ۱۵ مرداد نیز سفیر کانادا را به دلیل انتقاد آن کشور از بازداشت فعالان حقوق زنان اخراج، و هر گونه «رابطه اقتصادی جدید» با کانادا را به حال تعلیق در آورد.

اتحادیه اروپا هم از حکومت عربستان سعودی خواسته‌ که در مورد بازداشت فعالان حقوق زنان در آن کشور، اطلاعاتی ارائه کند.

این در حالی است که ریاض می‌گوید هیچ کشوری «نمی‌تواند ادعا کند بیشتر از دولت عربستان به فکر شهروندان خودش است».

منابع: رویترز و رادیو فردا/ ب.ب/ک.ر
XS
SM
MD
LG