عربستان سعودی میگوید بامداد روز جمعه دوم اسفند ماه، چند موشک بالیستیک، که حوثیهای یمن بهسوی این کشور پرتاب کرده بودند، را ردیابی و منهدم کردهاست.
خبرگزاری رسمی عربستان سعودی به نقل از ائتلاف به رهبری ریاض که درگیر نبردها علیه شبهنظامیان حوثی در یمن است این خبر را منتشر کردهاست؛ خبری که در رسانههای بینالمللی نیز بازتاب یافته است.
سخنگوی ائتلاف عربی به خبرگزاری رسمی سعودی گفته این موشکها از شهر صنعا، پایتخت یمن که در کنترل حوثیها است، شلیک شدهاند.
با این حال تا کنون حوثیها مسئولیت این حملات را برعهده نگرفتهاند.
ترکی مالکی، سخنگوی ائتلاف به رهبری ریاض میگوید موشکها «بهصورت سیستماتیک و فلهای برای هدف قرار دادن شهروندان غیرنظامی و شهرهای (عربستان) شلیک شدهاند، اقدامی که نقض فاحش قوانین بینالمللی است».
مالکی افزوده که پایتخت یمن به «مرکز ساخت، سرهمبندی و پرتاب موشکهای بالیستیک بهسوی پادشاهی [سعودی] تبدیل شدهاست».
عربستان سعودی در بهار سال ۲۰۱۵ ائتلافی تشکیل داد و وارد نبردها علیه حوثیهای یمن شد؛ تا قدرت را که آنها از عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهوری مورد قبول سازمان ملل گرفته بودند، به دولت آقای هادی بازگرداند.
جمهوری اسلامی بارها از سوی آمریکا، عربستان و کشورهای اروپایی، متهم شده که به حوثیهای یمن، تسلیحات و کمکهای نظامی رسانده یا به قطعنامههای سازمان ملل پایبند نیست. تهران که حمایت از حوثیها را پنهان نمیکند ارسال سلاح برای آنها را رد کردهاست.
با این حال کارشناسان سازمان ملل اخیرا در گزارشی تاکید کردهاند ویژگیهای فنی برخی از سلاحها و قطعات پهپادهایی که به شورشیان حوثی در یمن میرسد، به تسلیحات ساخت ایران شباهت دارد.
روز چهارشنبه سخنگوی فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا، سنتکام، در مورد جزئیات تسلیحات اخیرا توقیفشده «در مسیر یمن» اظهار داشت، تهران «مسئول برنامهریزی، سازماندهی و ساخت» و ارسال آنها برای حوثیهاست.
عربستان سعودی و ائتلافی که رهبری میکند نیز با انتقادهای گسترده سازمانهای فرادولتی و نیز نهادهای وابسته به ملل متحد در زمینه حملات گسترده و فلهای که به کشتار غیرنظامیان انجامیده، متهم هستند.
از جمله در روز گذشته صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، اعلام کرد حمله هوایی تازه عربستان به منطقه جوف در شمال یمن، که تحت کنترل حوثیهاست، ۳۱ کشته بر جای گذاشت که از این میان ۱۹ نفر کودک بودند.
ائتلاف به رهبری عربستان سعودی اخیرا، برای اولین بار، اعلام کرده که که در مورد نقض قوانین جنگی و احتمال ارتکاب جنایات از سوی نظامیان خود تحقیق خواهد کرد.
حوثیهای یمن نیز با اتهامهای مختلفی از جمله استفاده از کودکسربازان و نقض حقوق بشر روبهرو هستند.
یمن در سطح جهان با یکی از گستردهترین بحرانهای انسانی ناشی از جنگ روبهرو شده است؛ بحرانی که نه تنها به آوارگی و کشتهشدن شهروندان انجامیده که به شیوع بیمارهای مرگبار، کمبود مواد خوراکی و بهداشتی و دیگر چالشها دامن زده است.