لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۱۰

گزارش درباره سیل شیراز: پیشنهاد ساخت بند از ۲۰ سال پیش اجرا نشد


سیل شیراز در پنجم فروردین ۱۳۹۸.
سیل شیراز در پنجم فروردین ۱۳۹۸.

کمیته «حقیقت‌یاب» شورای شهر شیراز در گزارش خود درباره دلایل حادثه سیل در «دروازه قران» اعلام کرد که از حدود ۲۰ سال پیش دو مشاور پیشنهاد کرده بودند برای جلوگیری از سیل «دو بند تاخیری» ساخته شود اما این طرح اجرا نشده است.

براساس این گزارش، ساخت و سازها در این محدوده و ساخت جاده «خرامه به زیبا شهر» نیز از جمله دلایل افزایش شدت سیل و قدرت آن اعلام شده است.

این کمیته ضمن توضیح وظایف ادارات مختلف درباره مواجهه با سیل و همچنین لایروبی رودخانه‌ها و پل‌ها در عین حال اعلام نکرده که کدام نهادها در اینباره مقصر بوده‌اند.

این گزارش در جلسه روز دوشنبه ۱۹ فروردین شورای شهر شیراز قرائت شد.

براساس این گزارش، پس از سیل سال ۸۳ در شیراز، در سال ۸۷ با مهندسین مشاور «آمایش» قراردادی بسته شده تا درباره حوزه آبریز «دروازه قران» مطالعه کند.

به گفته این کمیته، این شرکت پس از انجام مطالعات پیشنهاد کرده بود که دو «بند تأخیری» در ارتفاعات بالادست ساخته شود و خط انتقال آب سیلاب با افزایش یک خط دیگر به ۶۰ سانتی متر افزایش یابد اما این مطالعات «به دلیل عدم تأیید نهایی و سایر موارد مدیریتی به اجرا نرسید».

در این گزارش اعلام شده که در سال ۹۱ نیز مهندسین مشاور «آبسار» طرحی «تقریباً مشابه» طرح قبلی ارائه کرده که این طرح نیز اجرا نشده است.

مهندسین مشاور «آبسار» همچنین اعلام کرده که سال ۹۴ طرح خود را دوباره «و به دلیل عدم تأیید مشاور عالی، طرح جهت تأییدیه برای شرکت آب منطقه ای فارس ارسال که اظهار نظری نشده است».

بارش شدید باران در «دروازه قران» شیراز در روز دوشنبه پنجم فروردین باعث راه افتادن سیلابی سهمگین در این شهر شد و ۲۲ نفر در این حادثه کشته شدند.

آب در این محدوده حدود ۲۰۰ خودرو را با خود برد.

براساس گزارش کمیته شورای شهر، بارندگی شدید از ساعت ۱۱:۳۲ شروع و تا ساعت ۱۱:۴۶ طول کشیده که شدت بارندگی در این ۱۴ دقیقه باعث بارش ۱۷ الی ۲۴ میلی متر باران شده است.

به گفته این کمیته، سیلاب در ساعت ۱۲:۱۲ دقیقه به محدوده «دروازه قرآن» رسیده و تا ساعت ۱۲:۲۲ طول کشیده، یعنی ۲۶ دقیقه «زمان تمرکز سیلاب» بوده است.

در این گزارش اعلام شده که در مدت ۲۶ دقیقه «زمان کافی برای اطلاع رسانی و تخلیه مسیر خروجی بلوار قرآن» وجود داشته است.

پس از سیل شیراز تصاویری قدیمی از «دروازه قران» منتشر شد و برخی از شهروندان این شهر نوشتند که در این محدوده دره‌‌ای وجود داشته که مسیر عبور سیلاب بوده اما شهرداری حدود ۱۵ سال پیش این دره را پر کرده است.

در همین حال کمیته شورای شهر در گزارش خود اعلام کرد که در ۳۰ سال گذشته حدود ۱۳۰ هکتار «عوارض انسان ساخت» در حوضچه آبریز «دروازه قرآن» ساخته شده که باعث «جلوگیری از نفوذ آب به زمین و تشدید روان آب و سیل» شده‌اند.

براساس این گزارش، «دست‌اندازی‌های بالا دست و به صورت خاص عملیات راهسازی جاده خرامه به زیبا شهر باعث ایجاد خاکریزهای دست‌ریز شده» که این خاک‌ها شسته شده و «غلظت بالای رسوبات باعث « افزایش قدرت تخریب» سیل شده است.

براساس گزارش مقامات دولت، از آغاز سال جدید ۴۰۰ شهر و روستا در ۱۵ استان ایران درگیر بحران سیل هستند و در این سیل‌ها ۷۰ نفر فوت شده‌اند.

بر اساس گزارش خبرگزاری‌های ایسنا و ایرنا، شبکه‌های اجتماعی و سایت رادیو فردا/ ا.م/ ک.ر
XS
SM
MD
LG