لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۵۶

کنفرانس صلح سوریه در سوچی به کار خود پایان داد


سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه از کسانی که صحبت های او را قطع می کردند خواست صبر کنند تا سخنرانی او تمام شود
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه از کسانی که صحبت های او را قطع می کردند خواست صبر کنند تا سخنرانی او تمام شود

کنفرانس صلح سوریه در بندر سوچی در روسیه روز سه شنبه ۱۰ بهمن با توافق بر سر تدوین قانون اساسی تازه برای این کشور جنگ زده به کار خود پایان داد. گروه های اصلی مخالف حکومت بشار اسد این نشست را تحریم کرده بودند.

به گزارش رویترز، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه از برگزاری این نشست به عنوان یک گام در راستای صلح در سوریه یاد کرده است.

سرگئی لاوروف تصریح کرده است: هیچ کس انتظار این را نداشت که همه گروه های سوری بدون استثنا ممکن است در این کنفرانس شرکت کنند.

وی که به پس از پایان این کنفرانس با خبرنگاران صحبت می کرد، اظهار داشت: این که دو یا سه گروه نتوانستند در این کنفرانس شرکت کنند، تراژدی بزرگی نیست.

مذاکرات صلح سوریه که در سوچی در روسیه سه شنبه شاهد روزی پرتنش بود. یک گروه از مخالفان حاضر به ترک فرودگاه نشد، هیات های میهمان در مورد این که چه کسی ریاست جلسه را برعهده گیرد جدل داشتند و سخنرانی وزیرخارجه روسیه مورد طعنه ناظران قرار گرفت.

روسیه که از حامیان جدی بشار اسد رییس جمهوری فعلی روسیه است، با امیدواری به این که در جریان «کنگره گفت وگوی ملی سوریه» در بندر سوچی گفت وگوها برای پیش نویس قانون اساسی جدید سوریه شروع شود، میزبانی این مذاکرات را برعهده گرفته است.

گروه های مخالف در سوریه این کنگره در سوچی را بایکوت کرده و گفتند در آن حاضر نمی شوند. دیگر قدرت های جهانی از جمله ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و فرانسه هم گفتند چون دولت حاکم در سوریه به درستی وارد گفت وگو نشده، در این کنگره حاضر نمی شوند.

کشورهای غربی مدافع مذاکرات صلح دیگری در مورد سوریه هستند که با میانجیگیری سازمان ملل فعالیت می کند. با این حال و با نزدیک به هشت سال جنگ داخلی در سوریه، هیات مزبور موفقیت چندانی در رسیدن به صلح نداشته است. آخرین دور گفت وگوهای مذاکرات سوریه از سوی این هیات، هفته گذشته در وین در اتریش برگزار شد.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه شروع به کار کنگره را با خواندن بیانیه ای از سوی ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه برعهده گرفت. در این بیانیه گفته شد شرایط در سوریه مهیا است تا «از برگی تراژیک» در تاریخ سوریه، بشود گذر کرد.

شماری از شرکت کنندگان هیات همراه در جریان سخنرانی سرپا ایستاده و سخنرانی آقای لاوروف را قطع کردند. این نمایندگان روسیه را به کشتار غیرنظامیان در جریان حملات هوایی خود در سوریه متهم کردند.

این مراسم که از سوی تلویزیون دولتی روسیه به طور مستقیم پخش می شد، دو مامور امنیتی را نشان داد که به سمت شخص معترض رفته و از او می خواهند که بنشیند. چند شرکت کننده دیگر از هیات همراه با فریادهایی، حمایت خود از روسیه را اعلام کردند.

سرگئی لاوروف از کسانی که سخنرانی او را قطع می کردند درخواست کرد اجازه دهند سخنرانی او تمام شود، چرا که نوبت به آن ها برای سخنرانی هم خواهد رسید.

شماری از اعضای هیات شرکت کننده که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند برگزارکنندگان از تشکیل هیاتی با حضور تمامی شرکت کنندگان سرباز زدند چرا که بحث و جدل برای این که کدام گروه ریاست جلسه را برعهده گیرد، بالا گرفته بود.

گروهی که حاضر به ترک فرودگاه نشد

یک گروه دیگر از شرکت کنندگان و هیات همراه از یک گروه نظامی مخالف در سوریه که از ترکیه به سوچی پرواز کرده بودند، حاضر به ترک فرودگاه نشدند. این گروه شرط گذاشتند تا زمانی که تمامی پرچم ها و نشان های حاکمیت فعلی سوریه که به نظر آن ها توهین آمیز است از محل برگزاری کنگره جمع آوری نشود، پا به محل کنگره نخواهند گذاشت.

احمد توماح، رییس هیات مذکور گفت که این گروه، کنگره سوچی را بایکوت کرده و از همان فرودگاه به ترکیه باز می گردد، چرا که پیش شرط هایی که تضمین شده بود، اجرا نشده است. او در پیامی ویدیویی که در فرودگاه ضبط شده گفت: «ما تعجب می کنیم که هیچ یک از شرط هایی که اجرای آن ها به ما تضمین شده بود، صورت نگرفته است. نه رژیم حاکم سوریه به بمباران غیرنظامیان پایان داده و نه پرچم های حاکمیت فعلی سوریه از محل کنگره جمع آوری شده است.»

آرتیوم کوزین، یک دیپلمات ارشد وزارت خارجه روسیه هم تایید کرد که برخی مباحث بر هم زننده در جریان برگزاری کنگره روی داده است.

این دیپلمات درپیامی در شبکه های اجتماعی نوشت: «برخی مشکلات روی داده چرا که یک گروه مخالف نظامی که از ترکیه آمده، حضور خود در کنگره را منوط به برخی شرایط اضافی کرده است.» این دیپلمات همچنین افزوده که سرگئی لاوروف دوبار گفت وگوی تلفنی با وزیر خارجه ترکیه داشته و «مسئله حل شده» است.

هیات هایی از دولت ایران و ترکیه هم در این کنگره حاضر شدند. استفان دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه هم در این کنگره حاضر بود.

ویتالی نومکین، کارشناسی از روسیه با تخصص در امور خاورمیانه که مشاور دی میستورا است، گفت که مشکلات پیش آمده در شروع کنگره، باعث خراب کردن این مراسم نشده است. او گفت: «هیچ کسی با دیگری در حال جنگ نیست، هیچ کسی دیگری را نکشته و هیچ چیز تاسف باری هم روی نداده. این هایی هم که پیش آمده، همه چیزهای استانداردی است که در هرکاری پیش می آید.»

این کنگره قرار بود دو روزه باشد ولی در لحظات آخر اعلام شد که فقط یک روزه خواهد بود. برخی مقامات رسمی روسیه این اتهام را مطرح کرده اند که برخی در حال خرابکاری این کنگره هستند.

بر اساس گزارش هایی از خبرگزاری رویترز و خبرگزاری فرانسه؛ ک.ت.
XS
SM
MD
LG