تحت تأثیر جنگ در اوکراین و خشکسالی ناشی از تغییرات اقلیمی، بهای غلات و روغنهای خوراکی و قیمت سوخت و کودهای شیمیایی در ماههای اخیر به شدت افزایش یافته است.
بهای گندم در اروپا حدود ۵۲ درصد و قیمت روغن نخل از ماه ژانویه تاکنون ۲۵ درصد افزایش یافته است. این وضعیت حکومت ها و سیاستگذاران را نگران کرده و سازمان ملل هشدار داده که بحران غذا در آفریقا به افزایش گرسنگی و سوءتغذیه «فاجعه بار» کودکان منجر خواهد شد.
در ایران، با گسترش تظاهرات علیه افزایش قیمتها در ایران اعتراضها رنگ و بوی سیاسی گرفته است. اعتراضها از اواسط اردیبهشت و در پی لغو یارانههای دولتی شروع شد که تحت تأثیر آن بهای بسیاری از اقلام اساسی از جمله محصولاتی که با آرد تهیه میشود، مثل ماکارونی، بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش یافت. دولت شاخص بهای برخی اقلام از جمله لبنیات و روغن خوراکی را افزایش داده است.
بسیاری از تشکلهای کارگری، سندیکای رانندگان شرکت واحد، بازنشستگان و کانون معلمان در این اعتراضها که هر روز بر دامنه و فراگیری آن افزوده میشود، شرکت کردهاند، گزارشها از ایران حاکی از هجوم مأموران انتظامی به برخی از این اجتماعات، و ضرب و شتم و بازداشت برخی از معترضان است.
خبرگزاری رویترز اعتراضها در دیگر کشورهای جهان را به افزایش بهای مواد غذایی به طور خلاصه بررسی کرده است.
اندونزی:
کشاورزان اندونزی روز ۲۷ اردیبهشت در اعتراض به پیامدها و هزینه تصمیم دولت برای ممنوع کردن صادرات روغن نخل (پالم) در جاکارتا، پایتخت تظاهرات کردند. اتحادیه کشاورزان کوچک تخمین میزند که از زمان اعلام تصمیم دولت میزان خرید پالم از سوی کارخانههای تولید روغن حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است و در نتیجه بهای هر کیلو میوه پالم در مقایسه با نرخهایی که دولت تعیین کرده حدود ۷۵ درصد کاهش یافته است.
آرژانتین:
اوایل اردیبهشت هزاران نفر از کشاورزان در اعتراض به سیاستهای دولت که با کنترل قیمت محصولات داخلی تلاش میکند از افزایش تورم جلوگیری کند در بوئنوس آیرس، پایتخت تظاهرات کردند.
تونس:
در پی اعتراض کشاورزان و دامپروران به افزایش شدید بهای سوخت، کود شیمیایی و خوراک دام و طیور دولت تونس روز ۲۱ اردیبهشت شاخص قیمت بسیاری از اقلام خوراکی از جمله لبنیات، تخم مرغ و مرغ را افزایش داد.
پرو:
دولت برای مقابله با اعتراض مردم به افزایش بهای سوخت و مواد غذایی که در برخی از نقاط کشور جادهها را مسدود کرده بودند ارتش را به محل اعتراضات اعزام کرد. پرو با بالاترین نرخ تورم در ۲۵ سال گذشته روبهرو است.
قبرس:
کشاورزان قبرسی روز ۲۸ اردیبهشت در اعتراض به افزایش قیمت سوخت، کود شیمیایی و سایر نیازهای صنعت کشاورزی در برابر کاخ ریاست جمهوری در نیکوزیا، پایتخت تجمع کرده، چندین تن شیر را دور ریختند و توده بزرگی از علوفههای خشک را آتش زدند.
کنیا:
گروهی از فعالان مدنی و معترضان روز ۲۷ اردیبهشت در نایروبی، پایتخت تجمع کرده و از دولت خواستند هزینه زندگی به خصوص قیمت مواد غذایی را کاهش دهد.
گینه:
روز ۱۲ خرداد در جریان اعتراضات به افزایش قیمت سوخت در پایتخت گینه یک نفر کشته شد که شدیدترین مورد از اعتراضها مردم از زمان به قدرت رسیدن نظامیان در سال گذشته است. مردم بسیاری از خیابانها را مسدود کرده بودند و صدای تیراندازی مأموران پلیس و سربازان تا آخرین ساعات شب به گوش می رسید.
لبنان:
گروه کثیری از رانندگان اتوبوس و کامیون و مردم عادی در ماه ژانویه در نقاط مختلف لبنان در اعتراض به افزایش قیمت سوخت و مواد غذایی جادهها را مسدود کردند. معترضان میگویند دولت و گروههای صاحب قدرت برای حل بحران شدید اقتصادی که از سال ۲۰۱۹ لبنان را در مرز ورشکستگی قرار داده هیچ اقدام مفیدی انجام ندادهاند.
مناطق فلسطینی:
روز ۱۶ خرداد تظاهرات گستردهای در اعتراض به افزایش قیمت مواد غذایی و سایر کالاهای اساسی برگزار شد و پلیس چندین نفر را بازداشت کرد. تشکیلات خودگردان فلسطینی به دلیل فقدان منابع مالی تاکنون نتوانسته است برای کاهش فشار تورم بر مردم هیچ اقدامی انجام دهد. براساس آمارهای رسمی طی ماههای اخیر قیمت مواد غذایی بین ۱۵ تا ۱۸ درصد افزایش یافته است.
سریلانکا:
در ماه اردیبهشت و در پی چند روز اعتراضات سراسری مردم به بدتر شدن بحران اقتصادی رئیسجمهور سریلانکا وضعیت اضطراری اعلام کرد. دلایل این بحران اقتصادی که از زمان استقلال سریلانکا در سال ۱۹۶۸ بیسابقه است ترکیبی از پیامدهای بحران کرونا، افزایش بهای سوخت و سیاست پوپولیستی رئیسجمهور برای کاهش مالیات است.
سودان:
در اعتراضات ماه مارس که در سراسر کشور روی داد حداقل یک نفر به ضرب گلوله نیروهای امنیتی کشته شد. از زمان کودتای نظامی در اکتبر سال قبل وضعیت اقتصادی سودان بدتر شده ، واحد پول این کشور حدود یک سوم ارزش خود را از دست داده و در نتیجه بهای مواد غذایی سوخت و سایر کالاها به شدت افزایش یافته است.