لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۳

ادامه جست‌وجو در گور دسته‌جمعی اطراف دمشق؛ نتانیاهو از منطقه حائل بازدید کرد

خلاصه رویدادها:

  • جست‌وجوها در دو گور دسته‌جمعی قطیفه و نجها، در شمال و جنوب دمشق، ادامه دارد
  • بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل داخل سوریه می‌مانند
  • اتحادیه اروپا اعلام کرد آماده بازگشایی دفتر نمایندگی خود در سوریه است
  • علی خامنه‌ای بار دیگر سقوط حکومت بشار اسد را به آمریکا و اسرائیل نسبت داد و گفت: «مقاومت تمام نشده است»
  • آتش‌بس بین کردها و نیروهای مورد حمایت ترکیه در شهر منبیج در شمال سوریه تمدید شد
  • معاون وزیر خارجه اسرائیل رهبر شورشیان سوریه را به دلیل سابقه‌اش در گروه‌های جهادی «گرگ در لباس میش» خواند.
  • رهبر شورشیان سوریه خواستار رفع تحریم‌های جهانی علیه این کشور شد

۱۵:۵۰ ۲۶.۹.۱۴۰۳

ابراز امیدواری سفیر ایران در دمشق برای بازگشایی سفارتخانه

آخرین سفیر جمهوری اسلامی در دمشق تا پیش از فرار بشار اسد از سوریه، ابراز امیدواری کرده که حاکمیت جدید در سوریه با بازگشایی سفارت ایران موافقت کند.

حسین اکبری گفت «ما منتظریم که ببینیم این‌ها (شورشی‌های سوری روی کار آمده) چه می‌کنند تا بخش کنسولی ما فعالیت خود را شروع کند و انشاءالله هم به زودی کار خودش را آغاز خواهد کرد».

سفارت جمهوری اسلامی در دمشق تنها مرکز دیپلماتیکی در سوریه بود که در پی تسلط شورشی‌های مخالف بشار اسد بر پایتخت در روز ۱۸ آذر مورد حمله قرار گرفت.

حسین اکبری گفت کارکنان سفارت ایران در دمشق از روز خروج اسد از سوریه، به بیروت منتقل شده و تهران درصدد بازگرداندن آن‌ها به سر کار است.

دولت انتقالی محمد بشیر در سوریه که از سوی احمد الشرع، ملقب به ابومحمد جولانی، اداره امور را در دست گرفته، به احتمال موافقت با نوگشایی سفارت ایران در سوریه اشاره نکرده است. احمد الشرع در گفت‌وگوهای رسانه‌ای یک هفته اخیر تأکید کرده که نیروهای تحت فرمان او «پروژه ایران» برای سوریه را به شکست کشاندند و سوریه را از دست محور تهران و حزب‌الله نجات دادند تا این کشور بر منافع خود تمرکز کند. مخالفان اسد در طول جنگ داخلی مستشاران ایران و نیروهای حزب‌الله را به شرکت در عملیات منجر به کشتن مخالفان حکومت اسد متهم می‌کردند.

آخرین سفیر ایران در حکومت اسد در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، گفت هیچ‌کس انتظار نداشت چنین تحولاتی (سقوط حکومت نزدیک به ایران) به این شکل و در چنین زمان کوتاهی رخ دهد».

۱۵:۳۹ ۲۶.۹.۱۴۰۳

نشست امنیتی محرمانه اسرائیل و اردن

سایت آمریکایی اکسیوس و روزنامه اسرائیل‌هیوم گزارش داده‌اند که مقامات ارشد امنیتی اسرائیل و اردن روز جمعه ۲۳ آذر در نشستی محرمانه در اردن نگرانی‌های مشترک در خصوص «تهدیدات نوظهور» به دلیل تحولات سوریه را بررسی کردند.

این گزارش‌ها حاکی است اردن و برخی دولت‌های منطقه از بی‌ثباتی در کشور خود در پی سرنگونی سریع حکومت بشار اسد در سوریه و احتمال تکرار آن نگران هستند. بر اساس این گزارش‌ها، اردن در همین حال به عنوان میانجی میان اسرائیل و همسایگان، از جمله سوریه، اقدام خواهد کرد.

در «نشست محرمانه» رونن بار، رئیس سازمان امنیت داخلی و سرلشکر شلومی بیندر، فرمانده سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل با همتایان اردنی خود بحث کردند و «تلاش ایران در قاچاق تسلیحات برای گروه‌های مسلح فلسطینی از طریق اردن» را نیز بررسی کردند.

یک روز پس از آن اردن در بندر عقبه میزبان نشست مشترک وزیران خارجه آمریکا، ترکیه و کشورهای دیگر منطقه، بدون حضور ایران، برای بررسی تحولات سوریه بود.

دولت‌های اردن و اسرائیل گزارش «دیدارهای محرمانه» در خصوص سوریه را تأیید یا رد نکردند.

۱۵:۳۴ ۲۶.۹.۱۴۰۳

«کشف قرص‌های مخدر کاپتاگون در کاخ ماهر اسد»

گزارشگران خبرگزاری ترکیه‌ای آناتولی که از یک کاخ ماهر اسد، برادر بشار اسد و از فرماندهان ارشد ارتش سوریه در دوران حکومت اسد دیدار کردند، گزارش دادند تجهیزات زیادی از ماشین‌آلات سنگین و بشکه‌های مواد خام تولید قرص‌های مخدر از جمله کاپتاگون را در این کاخ مشاهده کردند. این گزارشگران فیلم و تصاویر این تجهیزات را در بازدید روز یک‌شنبه خود از این کاخ در غرب سوریه ثبت کردند.

به گزارش این خبرگزاری، نه تنها این کاخ ماهر اسد یکی از ده‌ها مرکز تولید مواد مخدر در این کشور در دوره اخیر بوده بلکه حکومت بشار اسد بسیاری از ویلاها و املاک غیرنظامیان را که مصادره می‌کرد، به مراکز تولید مواد مخدر تبدیل می‌شد.

همچنین خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی در خصوص برملا شدن گستره وسیع «صنعت کاپتاگون» در سوریه یادآوری کرد که بر اساس ارزیابی دولت‌های غربی تجارت این قرص‌های به‌شدت اعتیادآور میلیاردها دلار برای حکومت اسد درآمد داشت.

ماهر اسد که از نقشه بشار اسد برای فرار به روسیه خبر نداشت، روز ۱۸ آذر پس از اطلاع از خروج برادرش از دمشق، خود را ابتدا با بالگرد به عراق رساند و سپس به روسیه رفت. معلوم نیست ولادیمیر پوتین به ماهر اسد هم موقعیت پناهندگی داده است یا نه.

۱۳:۵۹ ۲۶.۹.۱۴۰۳

اعزام نماینده اتحادیه اروپا به دمشق برای گفت‌وگو با رهبران جدید سوریه

اتحادیه اروپا اعلام کرد که روز دوشنبه فرستاده خود را برای مذاکره با رهبران جدید اسلام‌گرای سوریه به دمشق اعزام کرده است. این اقدام پس از آن صورت گرفت که ایالات متحده و بریتانیا نیز تماس‌هایی با مقامات جدید سوریه برقرار کردند.

پس از حمله شورشیان و سرنگونی حکومت بشار اسد، که به پنج دهه حاکمیت خاندان اسد پایان داد، کشورهای مختلف در حال ارزیابی شرایط جدید سوریه هستند. گروه هیئت تحریر الشام که سابقه ارتباط با القاعده دارد، اکنون کنترل سوریه را در دست دارد و وعده داده که از حقوق تمام جوامع دینی و قومی حفاظت کند.

قطر، ترکیه و فرانسه نیز در حال برقراری تماس‌های دیپلماتیک با دولت جدید سوریه هستند و برخی سفارت‌های بسته‌شده در دمشق در حال بازگشایی هستند.

۱۲:۵۱ ۲۶.۹.۱۴۰۳

وزیر خارجه ترکیه: ایران از تحولات منطقه درس عبرت گرفته است

وزیر خارجه ترکیه، کشوری که دو هفته پیش، از شورشی‌های سوری هنگام پیشروی آن‌ها از ادلب به سوی دمشق حمایت کرد، گفت اعتقاد دارد نظر به تحولات جاری منطقه «ایران درس عبرت لازم را گرفته است».

هاکان فیدان روز یک‌شنبه ۲۵ آذر در گفت‌وگو با شبکه الحدث، نزدیک به عربستان، گفت معتقدم ایران در این دوره جدید درس خواهد گرفت و ما باید از ایران «حمایت سازنده» کنیم.

او افزود ما نه خواهان سلطه ایران در منطقه هستیم، نه سلطه ترک‌ها نه اعراب، و همه کشورها به سطح کافی از بلوغ رسیده و پایه‌های محکمی دارند و «منطقه که در ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته در یک حلقهٔ‌ بزرگ آتش گرفتار بوده، اکنون برای خروج از این چرخه معیوب، به اندازه کافی درس آموخته است».

وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که «به ایران و روسیه گفته‌ایم»، با وجود حمایت‌هایشان از بشار اسد، او نتوانسته در خدمت به ملت و آشتی با مردم یا بازسازی نظام موفق باشد و بازگشت به سناریوهای گذشته دیگر معنایی ندارد.

هاكان فیدان، که پیشتر رئیس سازمان اطلاعات ترکیه (میت) بود، گفت که طی مذاکراتش با مقامات ایرانی، ایده عضویت اسد در «جبهه مقاومت» علیه اسرائیل را «شبیه یک شوخی» دانسته است.

او افزود، ترکیه با گروه‌های شورشی سوریه در تماس بوده و به آنها در زمینه سیستم‌های حکمرانی و مدیریت مشاوره داده است. فیدان همچنین گفت، اسرائیل در حملات خود در سوریه تنها نیروهای وابسته به ایران را هدف قرار داده و نه خود سوریه را، و تأکید کرد که دولت جدید دمشق به دنبال درگیری با اسرائیل نیست و اسرائیل نیز باید سیاست اشغال سوریه را کنار بگذارد.

۱۱:۲۲ ۲۶.۹.۱۴۰۳

خسارات‌ هنگفت اقتصادی سقوط حکومت اسد برای جمهوری اسلامی ایران

سقوط رژیم بشار اسد، که نماد آن فرار او به روسیه در ۱۸ آذرماه بود، بحث‌های گسترده‌ای پیرامون پیامدهای سیاسی و ژئوپلیتیکی این رویداد برانگیخت، همچون کاهش اعتبار و نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه. اما پیامدهای اقتصادی این سقوط برای حکومت ایران کمتر از پیامدهای سیاسی آن نبود.

برای پی بردن به چندوچون پیامدهای اقتصادی، به دو نکتهٔ کلیدی اشاره می‌کنیم:

  • نخست این‌که سرمایه‌گذاری‌های چند میلیارد دلاری جمهوری اسلامی در سوریه بر پایهٔ نگرش «ضدصهیونیستی و ضدغربی» و برای توانمندی سیاسی در خاورمیانه بود و کاری به بازدهی اقتصادی نداشت. به دیگر سخن، حکومت ایران منابع ملی کشور را که در روزگار سخت اقتصادی ارزش فزاینده دارند، برای تأمین جاه‌طلبی‌های ایدئولوژیک به کار گرفت و ایرانیان را از توان اقتصادی آن بی‌بهره ساخت.
  • دو دیگر این‌که با سقوط اسد، همهٔ این سرمایه‌گذاری‌ها از دست رفت. پایگاه‌های نظامی، پروژه‌های انرژی، زیرساخت‌های مذهبی و شبکه‌های تجاری که با منابع ایران ساخته شده بودند، به دست کسانی افتاد که هم‌داستان مذهبی و سیاسی با جمهوری اسلامی نیستند و ای‌بسا که در ستیز با آن باشند. این زیان، وضعیت اقتصادی ایرانیان را که پیش از این هم گرفتار بحران قدرت خرید بودند، سخت‌تر می‌کند. صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی گزارش می‌کنند که اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۳، ۳.۵ درصد کوچک‌تر و تورم در آن ۵۰ درصد بیشتر شد.

این نوشته به سویهٔ اقتصادی شکست جمهوری اسلامی ایران در سوریه می‌پردازد که کمتر شناخته‌شده است. در پایان نیز راهکاری برای برون‌رفت از بحران ارائه خواهد شد.

۱۱:۲۲ ۲۶.۹.۱۴۰۳

وزیر دفاع اسرائیل: تهدیدات از ناحیه سوریه همچنان ادامه دارد

وزیر دفاع اسرائیل گفت تهدیدات از ناحیه سوریه، «با وجود لحن نرم رهبران شورشی که بشار اسد را ساقط کردند»، همچنان ادامه دارد و بیشتر شده است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، ییسرائل کاتس روز یک‌شنبه در دیدار با مسئولان ارشد وزارت دارایی که بودجه نظامی کشورش برای سال آینده میلادی را بررسی می‌کنند، افزود خطرات فوری برای اسرائیل از بین نرفته و تحولات اخیر سوریه قدرت تهدیدات را نیز افزایش داده است.

ابومحمد جولانی، رهبر شورشی‌ها، روز شنبه در یک مصاحبه گفت سوریه علاقه‌ای به درگیری‌های تازه ندارد و «خسته‌تر از آن است» که بخواهد وارد درگیری با اسرائیل شود بلکه بر بازسازی خود تمرکز می‌کند.

در همین حال، روز دوشنبه ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک پهپاد مهاجم از یمن را که قصد ورود به خاک اسرائیل داشت، رهگیری و سرنگون کرده است. این پهپاد توسط یک ناو اسرائیلی در دریای مدیترانه منهدم شد.

شبه‌نظامیان حوثی که مورد حمایت ایران هستند، پس از آتش‌بس در لبنان همچنان به حملات خود علیه اسرائیل ادامه می‌دهند. هفته گذشته نیز یک خانه در اسرائیل هدف حمله پهپادی از یمن قرار گرفت. اسرائیل پیش‌تر در واکنش به حملات حوثی‌ها، چندین هدف از جمله نیروگاه‌های برق و یک بندر در یمن را هدف حملات هوایی قرار داده بود.

۱۱:۱۸ ۲۶.۹.۱۴۰۳

امارات و قطر نیز افزایش شهرک‌سازی اسرائیل در جولان را محکوم کردند

امارات متحده عربی و قطر با پیوستن به عربستان سعودی، پروژه تازه دولت اسرائیل برای دو برابر کردن ساکنان شهرک‌های اسرائیلی ساخته شده در ارتفاعات جولان را محکوم کردند. این مناطق از ۵۷ سال پیش در نتیجه جنگ موسوم به «شش روزه» در کنترل اسرائیل بوده‌اند.

دولت بنیامین نتانیاهو روز یک‌شنبه اعلام کرد در راستای توسعه شهرک‌سازی در بلندی‌های جولان تلاش خواهد کرد تا شمار ساکنان این منطقه را به دو برابر افزایش دهد. این طرح پیشنهاد شده از سوی خود آقای نتانیاهو بخشی از اقدامات اسرائیل پس از جنگ ۱۴ ماه اخیر با حزب‌الله در لبنان است.

وزارت خارجه امارات متحده عربی در بیانیه یک‌شنبه‌شب هشدار داد که این اقدام منجر به افزایش تنش در منطقه خواهد شد. امارات بر تعهد خود «به وحدت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه» تأکید کرد. امارات با اسرائیل رابطه کامل سیاسی در سطح سفیر دارد.

وزارت خارجه قطر نیز گام اسرائیل را «تلاشی تازه از سلسله تجاوزات اسرائیل به اراضی سوریه» و «نقض آشکار قوانین بین‌المللی» نامید.

عربستان سعودی نیز یک‌شنبه از اسرائیل خواسته بود به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارد.

نیمی از ۵۰ هزار ساکنین اسرائیلی در جولان دروزی‌ها و علوی‌ها هستند. سوریه در دو حکومت حافظ اسد و بشار اسد برای بازپس گرفتن بلندی‌های جولان از اسرائیل به جنگ یا تلاش عمده سیاسی متوسل نشد. دولت پیشین دونالد ترامپ حاکمیت اسرائیل بر ارتفاعات جولان را به رسمیت شناخت.

۰۸:۳۷ ۲۶.۹.۱۴۰۳

فایننشال تایمز: حکومت بشار اسد حدود ۲۵۰ میلیون دلار پول نقد به مسکو منتقل کرد

فایننشال تایمز می‌گوید رژیم بشار اسد در یک دوره یک سال و نیمه حدود ۲۵۰ میلیون دلار پول نقد را به مسکو منتقل کرد تا به بانک‌های روسیه سپرده شود.

به نوشته فایننشال تایمز، این مبلغ در فاصله مارس ۲۰۱۸ تا سپتامبر ۲۰۱۹ به مسکو فرستاده شد و عمدتا شامل اسکناس‌های دلار آمریکا و یورو بود.

این روزنامه گزارش داده است که این پول‌ها در حالی به روسیه ارسال شد که از یک سو خانواده بشار اسد در حال خرید املاک و آپارتمان‌های مجلل در مسکو بودند و از سوی دیگر حکومت دمشق باید هزینه «حمایت نظامی کرملین» را می‌پرداخت.

در این دوره نزدیکان بشار اسد، به ویژه همسر او، اَسما اسد، کنترل بخش‌های حیاتی اقتصاد ویران سوریه را در دست گرفتند و برای دور زدن تحریم‌ها، شروع به انتقال پول نقد به مسکو کردند.

یک منبع مطلع به فایننشال تایمز گفت که حکومت بشار اسد پول‌های نقد را برای خرید گندم، چاپ اسکناس، و هزینه حمایت‌های نظامی به مسکو می‌فرستاد.

فایننشال تایمز پیش از این نیز گزارشی درباره مالکیت خانواده اسد بر یک آسمانخراش و همچنین املاک و آپارتمان‌های مجلل در مسکو منتشر کرده بود.

۰۷:۳۱ ۲۶.۹.۱۴۰۳

اوکراین می‌گوید سربازان روسیه در سوریه با مشکلاتی از قبیل کمبود مواد غذایی روبه‌رو هستند

اوکراین می‌گوید تخلیه نیروها و تجهیزات نظامی روسیه از سوریه ادامه دارد و نیروهای روس به مشکلاتی از قبیل کمبود آب آشامیدنی و غذا برخورده‌اند.

عکس آرشیوی از سربازان روسی و سوری در پایگاه حمیمیم، مه ۲۰۱۶
عکس آرشیوی از سربازان روسی و سوری در پایگاه حمیمیم، مه ۲۰۱۶

به نوشته بیانیه سرویس اطلاعات ارتش اوکراین (گ.او.ر) هواپیماهای نظامی که قرار بود حمل آب و غذا به پرسنل را انجام دهند در کار انتقال نیروها هستند.

به نوشته این بیانیه، نیروهای روسیه در دو پایگاه طرطوس و حمیمیم و همچنین در کشتی‌های لنگر انداخته در دریای مدیترانه حضور دارند و با مشکلات دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

اطلاعات ارتش اوکراین همچنین می‌گوید در بین سربازان روس این شایعه مطرح است که مسکو با حفظ دو پایگاه خود در سوریه که تعداد نیروهای آن به سه هزار نفر می‌رسد موافقت کرده است.

به گزارش رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی، این گزارش‌ها هنوز راستی‌آزمایی نشده است.

تصاویر ماهواره‌ای که در روزهای اخیر ثبت شده نشان می‌دهند خروج نیروها و تجهیزات روسیه از دو پایگاه حمیمیم و طرطوس ادامه دارد. برخی گزارش‌ها نیز حاکی از اعزام کشتی‌ها و شناورهای غیرنظامی روس برای تخلیه سربازان روسیه است.

وزارت خارجه روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که تعدادی از کارکنان نمایندگی‌های دیپلماتیک این کشور در سوریه و همچنین تعدادی از کارکنان سفارت‌های بلاروس و کره شمالی در دمشق را با یک پرواز ویژه از پایگاه حمیمیم به خارج از سوریه منتقل شدند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG