نماینده ویژه ملل متحد در امور سوریه گفته تشکیل کمیتهای برای پیشنویس قانون اساسی جدید سوریه «نشانهای از امید برای پایان دادن به درد و رنج مردم سوریه است»؛ هرچند این موضوع در صورتی حائز اهمیت خواهد بود که این اقدامات نتیجهبخش باشد.
گیر پدرسون، نماینده سازمان ملل، هشتم مهر ماه، در نشست شورای امنیت این سازمان، در حاشیه مجمع عمومی در نیویورک، تاکید کرده کمیته قانون اساسی بهتنهایی قادر به حل مشکلات و پایان نبردها نیست.
آقای پدرسون افزوده اقدامی عملی برای پایان دادن به درگیریها و برپایی یک آتشبس سراسری «امری قطعا حیاتیست».
نماینده ویژه سازمان ملل با این حال افزوده است توافق دولت و مخالفان برای تشکیل کمیته ۱۵۰ نفره یک اقدام چشمگیر است، چراکه این «نخستین توافق سیاسی مشخص» بین طرفها به شمار میرود.
گیر پدرسون میگوید این توافق میتواند «راهگشای یک روند سیاسی گسترده باشد» که ممکن است در نهایت «به اهداف مشروع مردم سوریه دست یابد».
نماینده ملل متحد در امور سوریه یادآوری کرده که این کشور همچنان با بحرانی جدی روبهرو است: از ادامه خشونتها و تروریسم تا حضور ارتشها و عوامل خارجی، جامعهای شدیدا قطبیشده و ناامیدی عمیق در میان مردمش، چه آنها که هنوز ساکن سوریهاند و چه آنها که آواره شده و گریختهاند.
آقای پدرسون با اشاره به ادامه بحران انسانی در استان ادلب، واپسین پایگاه شورشیان سوری، و یا گروههای ترویستی که همه جوامع و شهروندان را هدف قرار میدهند، یادآوری کرده که مشکلات زیادی باقی ماندهاست.
بنا بر توافقی که مدتها به تعویق افتاده بود، کمیته پیشنویس قانون اساسی جدید سوریه با یک پنل ۱۵۰ نفره تشکیل میشود.
از این ۱۵۰ عضو پنجاه نفر از طرف دولت، پنجاه نماینده از سوی مخالفان دولت بشار اسد و پنجاه نماینده نیز از سوی جامعه مدنی تعیین میشوند. یک گروه ۴۵ نفره، ۱۵ نفر از سوی دولت، مخالفان و جامعه مدنی، نیز هسته کمیته را تشکیل خواهد داد.
گیر پدرسون گفته تشکیل گروه ۵۰ نفره از جامعه مدنی سوریه با مشکلات مختلفی همراه بود، و آنها اعضای جوامع مذهبی، قومی و جغرافیایی مختلف هستند. برخی از این افراد ساکن سوریه هستند، و برخی خارج از کشور بهسر میبرند.
تقریبا نیمی از گروه ۵۰ نفره جامعه مدنی را زنان تشکیل میدهند. زنان در حدود ۳۰ درصد کل کمیته پیشنویس قانون اساسی را تشکیل میدهند.