شبکه تلویزیونی انبیسی آمریکا خبر داد که وزیر خارجه ایالات متحده به اشرف غنی و عبدالله عبدالله، رهبران افغان، هشدار داده است در صورت حل نکردن اختلاف خود درباره نتیجه انتخابات ریاستجمهوری و همچنین به توافق نرسیدن با طالبان، نیروهای آمریکا از افغانستان خارج خواهند شد.
دو مقام بلندپایه افغان و یک دیپلمات خارجی که نامشان فاش نشده است به این شبکه گفتهاند که مایک پومپئو این پیام را در یک جلسه مشترک با اشرف غنی و عبدالله عبدالله به آنان اعلام کرده است.
بر اساس این گزارش، وزیر خارجه آمریکا به عبدالله عبدالله گفته که باید از اشرف غنی حمایت کند. او افزوده است که اگر توافق آمریکا با طالبان با شکست روبهرو شود، مسئولیت بر دوش هر دوی آنان خواهد بود.
مایک پومپئو که سفر یکروزهاش به کابل نتوانست به آشتی میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله بینجامد، روز چهارم فروردین بلافاصله پس از خروج از افغانستان در بیانیهای اعلام کرد یک میلیارد دلار از کمکهای واشینگتن به کابل قطع میشود.
محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله، هر دو، خود را برنده انتخابات ریاستجمهوری میدانند و مراسم ادای سوگند جداگانه برگزار کردهاند؛ اشرف غنی نیز اعلام کرده است که برخلاف دوره قبل، حاضر نیست عبدالله عبدالله را به ریاست اجرایی بگمارد.
نتایج انتخابات ریاستجمهوری افغانستان پس از پنج ماه کشمکش سرانجام ۲۹ بهمن ۹۸ اعلام شد و از آن زمان به تنش سیاسی بین اشرف غنی و عبدالله عبدالله و هواداران سیاسی این دو دامن زده است.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در آن زمان با اعلام اینکه محمد اشرف غنی ۵۰.۶۴ درصد آرا و عبدالله عبدالله ۳۹.۵ درصد آرا را به دست آوردهاند اعلام کرد آقای غنی برای یک دوره پنج ساله دیگر به ریاستجمهوری رسیده است.
همزمان با ادامه این اختلافات، گروه طالبان با انتشار بیانیهای هشدار داده که توافق صلح این گروه با ایالات متحده به نقطه فسخ نزدیک شده است.
این گروه روز سهشنبه ۱۹ فروردین مذاکره با دولت افغانستان در مورد مبادله زندانیان را قطع کرد. مبادله زندانیان اولین گام مهم در مذاکرات صلح بین افغانی است که زمینه آن پس از توافق آمریکا و طالبان در مورد خروج نیروهای خارجی از افغانستان فراهم شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، روز سهشنبه در توئیتی نوشت که گروه فنی در «ملاقاتهای بیثمر» شرکت نخواهد کرد و آزادی زندانیان این گروه «به بهانههای گوناگون به تاخیر افتاده است».
توافق طالبان و آمریکا در اوایل ماه اسفند برای خروج نیروهای خارجی در ازای تضمینهای امنیتی این گروه تاکنون بهترین فرصت برای پایان جنگ در افغانستان بوده است.
ولی صلح به نتایج مذاکرات دولت مرکزی تحت حمایت آمریکا و طالبان بستگی دارد. یکی از اهداف مبادله زندانیان ایجاد اعتماد بین دو طرف است.
یک سخنگوی دولت افغانستان گفت که دولت به اقدامات خود برای آزادی زندانیان ادامه خواهد داد.
جاوید فیصل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان، افزود: «ما از طالبان خواستیم که اکنون با بهانه آوردن روند را به خطر نیاندازند».
لغو مذاکرات از سوی طالبان ممکن است به تشدید درگیریهای مسلحانه منجر شود و در نتیجه طرح خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را که یکی از اهداف مهم دونالد ترامپ است به خطر بیاندازد.
ماه گذشته یک هیئت سه نفره گروه طالبان برای آغاز مذاکرات در مورد مبادله زندانیان از قطر وارد کابل شد.
هفته گذشته دولت افغانستان اعلام کرد ۱۰۰ زندانی طالبان را که بیمار هستند و یا بالای پنجاه سال سن دارند، آزاد خواهد کرد.
در مقابل انتظار میرفت که طالبان نیز ۲۰ نفر از نیروهای امنیتی افغانستان را آزاد کند. اگر این مذاکرات به نتیجه برسد دو طرف حدود پنج هزار زندانی را آزاد خواهند کرد.
مقامات افغانستان دلیل تعویق در آزادی زندانیان طالبان را درخواست این گروه برای آزادی ۱۵ تن از فرماندهان خود ذکر کرده بودند که به گفته دولت افغانستان در جرایم ضد بشری دست دارند.
اما دفتر سیاسی طالبان در قطر میگوید، نامهای کسانی که این گروه خواستار آزادی آنها شده، مشمول فهرست پنج هزار نفری زندانیان است.