مدیر سازمان جهانی بهداشت، میگوید برخی اتهامزنیها و حملات نژادپرستانه علیه او در ماههای پیش، ریشه در تایوان دارد. رئیسجمهوری تایوان در واکنش گفته «اگر میتوانید در برابر فشار چین مقاومت کنید، به تایوان بیایید تا تلاشهای ما را از نزدیک ببینید».
دکتر تدروس آدانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، روز ۲۱ فروردین در واکنش به پرسشی که در اصل به انتقادهای اخیر دونالد ترامپ بازمیگشت موضوع تایوان را به میان کشید.
تدروس اظهار کرده که برخی حملات نژادپرستانه علیه او، سه ماه پیش، ریشه در تایوان دارد: «و تایوان، و وزیر خارجه آن کشور هم به همچنین، از این کارزار باخبر بودند. آنها خودشان را از این [کارزار] مجزا نکردند».
آقای تدروس دقیقا به جزئیات بیشتری از این حملات اشاره نکردهاست.
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت افزوده است که وزارت خارجه تایوان «در میانه همه این توهینها و بیاحترامیها، شروع به انتقاد از من کرد. ولی من اهمیتی نمیدهم».
این اظهارات فورا با واکنش دولت تایوان روبهرو شد.
وزارت خارجه تایوان در حساب کاربری خود در توئیتر این اتهامها را «بیپایه» توصیف کرد و گفت «تنها سبب میشود که کار خوبی که سازمان جهانی بهداشت در سطح بینالمللی مشغول انجام آن است، به حاشیه برود».
ساعتی بعد سای اینگوِن، رئیسجمهوری تایوان، نیز در حسابهای کاربری خود در فضای مجازی خطاب به آقای تدروس نوشت «تایوان سالهاست که از سازمانهای بینالمللی کنار گذاشته شده است، و ما بهتر از هرکسی میدانیم تبعیض و جداشدن چه احساسی دارد».
خانم سای افزوده است که اگر مدیرکل سازمان جهانی بهداشت میتواند در برابر فشارهای چین بایستد، از او دعوت میکنیم به تایوان بیاید «تا تلاشهای ما برای مقابله با کووید-۱۹ را ببیند؛ خواهد دید که مردم تایوان قربانی برخورد ناعادلانه شدهاند».
تایوان، با نام رسمی «جمهوری چین»، جزیرهای در نزدیکی چین است با سیستم انتخاباتی چند حزبی و آزاد، و سازوکار سیاسی مستقل. اما جمهوری خلق چین این کشور را «استانی سرکش» خطاب میکند و بهعنوان یک کشور به رسمیت نمیشناسد.
فشار چین بر نهادهای بینالمللی، از جمله سازمان جهانی بهداشت، مانع از عضویت تایوان در این نهادها است.
در تایوان این وضعیت با انتقادهای گسترده چه از سوی دولت و چه در میان عموم مردم روبهرو شده و حتی دادخواستهایی نیز در فضای مجازی علیه آن ارائه شدهاست.
مقامهای سازمان جهانی بهداشت اما میگویند هسته اجرایی این نهاد یک سازوکار سیاسی نیست که قادر باشد مستقلا تصمیم بگیرد، و تصمیمات سیاسی باید از سوی اعضای آن گرفته شود.
از سوی دیگر اقدامات زودهنگام تایوان در روند مقابله با شیوع ویروس کرونا تا کنون بازتابهای گستردهای نیز داشتهاست. در حالیکه تایوان در فاصله بسیار کوتاهی از چین قرار دارد، اما تقریبا زودتر از کشورهای دیگر راهکارهای مقابله با کرونا را پی گرفت، و تا روز ۲۲ فرودین نیز ۳۸۰ مورد ابتلا به کووید-۱۹ و پنج مورد درگذشت را تائید کرده است.
تایوان در عین حال در اواخر سال ۲۰۱۹ در مورد شیوع نوع تازهای از سینهپهلو از انسان به انسان، در شهر ووهان چین، از جمله به سازمان جهانی بهداشت هشدار داده بود.