لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۲۴

نگرانی پلیس اسرائیل از تشدید تنش در صورت برگزاری راهپیمایی راست‌گرایان در اورشلیم


درگیری میان نیروهای امنیتی اسرائیل و فلسطینیان در محوطه مسجدالاقصی در شرق اورشلیم/بیت‌المقدس
درگیری میان نیروهای امنیتی اسرائیل و فلسطینیان در محوطه مسجدالاقصی در شرق اورشلیم/بیت‌المقدس

در حالی‌که تنش‌های امنیتی میان اسرائیل و فلسطینیان حول رویدادهای اخیر مسجدالاقصی در شرق اورشلیم/بیت‌المقدس تشدید شده و گروه‌هایی از فعالان راست‌گرای اسرائیلی بر برگزاری «راهپیمایی پرچم» در نقاط حساس اورشلیم اصرار دارند، فشار دیپلماتیک از سوی کشورهای منطقه و برخی دولت‌های جهان بر اسرائیل افزایش یافته است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، گروه‌های راست‌گرای یهودی به پلیس اورشلیم اصرار کرده‌اند که با برگزاری راهپیمایی آن‌ها در شامگاه چهارشنبه، ۳۱ فروردین، و اهتزاز پرچم اسرائیل در مناطقی که در گذشته خط مرزی شرق و غرب اورشلیم بوده، موافقت کند.

فلسطینیان هشدار داده‌اند که راهپیمایی راست‌گرایان اسرائیلی را اقدامی «خصومت‌آمیز» می‌دانند و به آن واکنش نشان خواهند داد.

پلیس با نگرانی از احتمال بروز تنش بیش‌تر، مسیری متفاوت را برای برگزاری این راهپیمایی پیشنهاد کرده اما رهبران گروه‌های راست‌گرا بر سر حضور در مناطق مورد نظر خود، اصرار دارند.

سازمان‌های مسلح فلسطینی، از جمله گروه حماس و جهاد اسلامی فلسطین، با برگزاری نشست اضطراری در غزه، به اسرائیل در مورد پیامدهای اقدامات بیشتر در قبال شرق بیت‌المقدس هشدار داده‌‌اند.

این سازمان‌های فلسطینی احتمال حملات راکتی به شهرهای اسرائیل را نیز مطرح کرده‌ و گفته‌اند که بهار پارسال نیز برگزاری راهپیمایی مشابه یهودیان، عامل حملات راکتی و آغاز عملیات «سیف‌القدس» بود. اشاره آن‌ها به درگیری نظامی ۱۱ روزه سازمان‌های مسلح فلسطینی غزه با ارتش اسرائیل است.

بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، سه‌شنبه شب به سازمان‌های فلسطینی اخطار داد که اگر حملات راکتی را تکرار کنند، ارتش اسرائیل پاسخ قاطع خواهد داد.

ارتش اسرائیل بامداد سه‌شنبه در واکنش به راکتی که دوشنبه شب از غزه به سوی جنوب اسرائیل شلیک شد، به اهدافی در غزه حمله هوایی کرد.

این نخستین بار در هفت ماه اخیر بود که از غزه به اسرائیل راکت شلیک شد. این حمله تلفات جانی نداشت زیرا سامانه دفاع راکتی «گنبد آهنین» راکت را رهگیری و منهدم کرده بود.

همزمان، شماری از کشورهای عربی و اسلامی که با اسرائیل رابطه سیاسی دارند نیز، سفیران اسرائیل را احضار کرده‌اند.

در این میان، امارات که به تازگی با اسرائیل رابطه سیاسی برقرار کرده، برای نخستین بار روز ۲۹ فروردین سفیر اسرائیل در ابوظبی را احضار کرد تا بر دیدگاه امارات در مورد لزوم حفظ حرمت الاقصی تاکید کند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، پیش از احضار سفیر اسرائیل در امارات، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن هاشمی، با محمد بن‌زاید، ولیعهد و حاکم ابوظبی، در باره وضعیت الاقصی گفت‌وگوی تلفنی کرده بود.

به نوشته جروزالم پست، امارات همچنین اعلام کرد که به دلیل ناخشنودی از عملکرد اسرائیل در رویدادهای مسجدالاقصی، برنامه حضور جنگنده‌های امارات در آیین سالروز استقلال اسرائیل را لغو کرده است.

اردن نیز سه‌شنبه نماینده سیاسی اسرائیل در امان را احضار کرد تا نسبت به «هتک حرمت الاقصی» اعتراض کند. در نبود سفیر اسرائیل در اردن، کاردار سیاسی اسرائیل به وزارت خارجه امان رفت.

از سوی دیگر، نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل، به اظهارات نخست‌وزیر اردن در مورد رویدادهای الاقصی واکنش نشان داد.

آقای بنت گفت که سخنرانی روز دوشنبه نخست‌وزیر اردن در مجلس امان «تشویق تظاهرکنندگان فلسطینی در مسجدالاقصی به ارتکاب خشونت بیشتر بوده است».

او افزود که این اظهارات تحریف واقعیت است و «اردن نباید به دروغگویان بپیوندند».

برخی گزارش‌ها حاکی است که تنش‌های جدید در روابط اسرائیل و فلسطینیان که به تکرار اقدامات خشونت‌بار در مسجد الاقصی کشیده شده، دولت ائتلافی نفتالی بنت را یک گام دیگر به سوی فروپاشی نزدیک‌تر کرده است.

به گزارش خبرگزاری آناتولی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، شامگاه سه‌شنبه در تماس تلفنی با اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل، بر «لزوم جلوگیری از اقدامات تحریک‌کننده و تهدیدآمیز علیه جایگاه و معنویت مسجدالاقصی» تاکید کرد.

آقای اردوغان صحنه ورود نیروهای اسرائیلی به مسجدالاقصی را «متاثرکننده» نامید.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز سه‌شنبه شب در تماس‌های تلفنی جداگانه با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل و همچنین نخست‌وزیر اردن درباره بحران الاقصی گفت‌وگو کرد.

به گزارش خبرگزاری فلسطینی «وفا»، آقای عباس به وزیر خارجه آمریکا گفت که فلسطینیان هرگونه تغییر در وضعیت تاریخی موجود در اماکن مقدسه اسلامی در بیت‌المقدس را تحمل نخواهند کرد.

آقای بلینکن گفت که در تماس با مقامات اسرائیلی تاکید کرده که باید به وضعیت تاریخی مسجدالاقصی و امنیت و آزادی نمازگزاران و دسترسی همه آن‌ها به این مکان مقدس، پایبند باشند.

محمود عباس در روزهای اخیر بارها ابراز نگرانی کرده که اسرائیل می‌خواهد مسجدالاقصی را میان مسلمانان و یهودیان تقسیم کند. اشاره او به موافقت پلیس اسرائیل با حضور گروه‌های یهودیان در محوطه مسجدالاقصی است.

پلیس اسرائیل سه‌شنبه شب اعلام کرد که تا پایان ماه رمضان به یهودیان اجازه ورود به این مکان را نخواهد داد. فعالان راست‌گرای اسرائیلی به این تصمیم مقامات کشورشان اعتراض کردند و آن را «تسلیم شدن» در برابر خشونت فلسطینیان نامیدند.

بحران الاقصی در ادامه حملات مسلحانه اخیر فلسطینیان به شهروندان اسرائیلی درگرفته است. در این حملات ۱۴ اسرائیلی کشته شده‌اند.

در نتیجه پاسخ ارتش و نیروهای امنیتی اسرائیل به این حملات نیز در ۱۵ روز گذشته بیش از ۲۰ فلسطینی در کرانه باختری کشته شده‌اند. یک دختر ۱۸ ساله فلسطینی اهل جنین، تازه‌ترین کشته فلسطینیان در این سلسله رویدادهاست.

XS
SM
MD
LG