کابینه عربستان سعودی روز سهشنبه ۲۱ ابان آنچه را که «فریبکاری» جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه اتمیاش خواند محکوم کرد.
این موضع عربستان سعودی پس از برداشتن گام چهارم اخیر تهران در زمینه عدول از تعهدات هستهایش در برجام اتخاد شده است.
کابینه عربستان در جلسهای که به ریاست ملک سلمان، پادشاه این کشور، برگزار شد ایران را به «فریب ادامهدار» درباره برنامه اتمیاش متهم و «به تعویق انداختن ارائه اطلاعات به آژانس انرژی اتمی» از سوی تهران را محکوم کرد.
ریاض از جمله مخالفان توافق اتمی ایران موسوم به برجام است. این کشور از تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در خصوص خارج کردن ایالات متحده از توافق هستهای با ایران نیز حمایت کرده است.
عربستان میگوید که نگران وجود ابعاد نظامی در برنامه هستهای ایران است و پیش از این اعلام کرده بود که در صورت دستیابی ایران به سلاح هستهای، این کشور نیز به دنبال ساخت جنگافزار اتمی خواهد رفت. ایران هرگونه تلاش برای ساخت بمب هستهای را رد کرده است.
ایران از اردیبهشت امسال و در سالگرد خروج آمریکا از برجام، به عدول تدریجی از تعهدات برجامیاش روی آورده و در همین راستا آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۲۰ آبان تایید کرد که ایران فعالیتهای غنیسازی در تأسیسات فردو را از سر گرفته است.
از آن زمان، تهران از تعهداتش در زمینه سطح غنیسازی، افزایش ذخایر اورانیوم، بهکارگیری سانتریفوژهای پیشرفته و راهاندازی سایت فردو عدول کرده است.
در همان روز اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی از تصمیم ایران درباره فعال کردن تاسیسات فردو «شدیداً ابراز نگرانی کردند» و از تهران خواستند مفاد برجام را رعایت کند یا علیه آن اقدام میکنند.
در واکنش به این بیانیه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، خطاب به همتایان خود آلمانی، بریتانیایی و فرانسوی خود گفت: «فقط یک تعهد را نشان دهید که در ۱۸ ماه گذشته به آن عمل کردهاید».
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، در گفتوگو با بخش عربی شبکه آر تی، اعلام کرده که هدف جمهوری اسلامی از «کاهش تعهدات خود حفظ برجام است نه از بین بردن آن».
وی اضافه کرده است که «ایران حق دارد به طور کلی یا جزئی تعهدات خود را کاهش دهد بنابراین ما این کار را تدریجی انجام دادیم تا برای دیپلماسی فرصت باقی بماند».
جمهوری اسلامی ایران میگوید که به صورت مرحلهای و هر دو ماه یکبار سطح تعهداتش در برجام را کاهش میدهد.