هزاران شهروند روس روز شنبه با حضور در مراسم خاکسپاری میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، به او ادای احترام کردند در حالی که کرملین اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، به دلیل مشغله کاری امکان حضور در مراسم را نداشته است.
هواداران آقای گورباچف در روسیه از او به عنوان شخصیتی مصلح نام میبرند که با برچیدن نظام توتالیتاریسم به آنها آزادی اعطا کرد.
گورباچف که طی سالهای ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۱ رهبری اتحاد جماهیر شوروی را بر عهده داشت، روز سهشنبه در سن ۹۱ سالگی در مسکو درگذشت. جسد او همانند رهبران سابق اتحاد جماهیر شوروی از جمله لنین و استالین در تالار ستونها واقع در مرکز مسکو قرار داده شد.
مردی که در غرب از او به نشانه محبت «گوربی» نام برده میشود و به خاطر نقش خود در پایان دادن به جنگ سرد در سال ۱۹۹۰ مفتخر به دریافت جایزه نوبل شد در گورستان معروف نووودیچی در مسکو، کنار همسرش، رایسا که سال ۱۹۹۹ درگذشت، به خاک سپرده شد.
دیمیتری موراتوف، سردبیر روزنامه نوایا گازتا که خود نیز برنده نوبل صلح است در راس هیات عزادارانی بود که تصویر آقای گورباچف را حمل میکردند. هزاران شهروند روس در سنین مختلف به تالار آمدند و با گذاشتن شاخههای گل بر پای تابوت میخائیل گورباچف با او وداع کردند.
میراث آقای گورباچف اگرچه کاهش ذخایر هستهای کشورش، اصلاحات در اتحاد جماهیر شوروی و پایان دادن به جنگ سرد بود، اما همچنان باعث دو دستگی در روسیه است، چنان که بسیاری او را مسئول فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میدانند.
گزارشها حاکی است، ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه به آقای گورباچف ادای احترام کرد، اما در مراسم خاکسپاری وی حضور نیافت که کرملین دلیل آن را مشغله رئیس جمهوری اعلام کرد.
برخی عدم حضور آقای پوتین در این مراسم را نشانه رفتار تحقیرآمیز او در قبال گورباچف دانستهاند، چهرهای که به محض رسیدن به قدرت بسیاری از اصلاحات آقای گورباچف را ملغی کرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را بزرگترین فاجعه ژئوپلیتیک قرن بیستم میداند.
میخائیل گورباچف تقریبا تمام دو دهه آخر عمر خود رادر حاشیه سیاست گذراند و پس از اقدام روسیه در انضمام شبهجزیره کریمه به خاک خود در سال ۲۰۱۴ و نیز حمله نظامی این کشور به اوکراین، به طور متناوب از کرملین و کاخ سفید درخواست کرد که روابط خود را بهبود ببخشند.