رئیسجمهوری آمریکا ۲۸ مرداد ماه با نخستوزیران پاکستان و هند در مورد بحران اخیر در کشمیر، تلفنی گفتوگو کردهاست.
دونالد ترامپ در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته است «با دو دوست خوبم، نخستوزیر هند [نارندرا] مودی و نخستوزیر پاکستان [عمران] خان، در مورد مسائل تجاری، روابط راهبردی و از همه مهمتر برای هند و پاکستان؛ همکاری برای کاهش تنشها در کشمیر گفتوگو کردم».
او افزوده است که شرایط سختیست اما گفتوگوی انجامشده، گفتوگوی خوبی بود.
کاخ سفید آمریکا نیز میگوید آقای ترامپ «بر لزوم خودداری از افزایش بحران تاکید کردهاست».
عمران خان دومین بار است که طی سه روز گذشته با ترامپ گفتوگو میکند.
پاکستان خواسته است تا ناظران سازمان ملل متحد «فورا» به منطقه تحت کنترل هند در جامو و کشمیر اعزام شوند. اسلامآباد در عین حال خواستار پایان مقررات منع آمد و شد و تجمع شدهاست.
پیش از این شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان، گفته بود نخستوزیر آن کشور در تماس تلفنی با رئیسجمهوری آمریکا خواستار کمک او و میانجیگری بر سر بحران کشمیر شده است.
دهلی نو اما چنین چیزی را رد کردهاست. اول مرداد ماه وزارت خارجه هند سخنان دونالد ترامپ درباره درخواست نخستوزیر نارندرا مودی، از آمریکا برای میانجیگری بر سر کشمیر، را نیز رد کرده بود.
تازهترین گفتوگوی تلفنی بین ترامپ و رهبران هند و پاکستان پس از درگیریها در کشمیر هند و جلسه شورای امنیت ملل متحد، صورت گرفتهاست.
۲۵ مرداد ماه شورای امنیت سازمان ملل متحد طرفها را به خویشتنداری فراخوانده بود؛ در همان روز صدها معترض در کشمیر تحت کنترل هند با نیروهای پلیس درگیر شده و نیروهای پلیس نیز با گاز اشکآور و تفنگهای بادی به سوی تظاهرکنندگان شلیک کرده بودند.
رسانههای هندی میگویند نخستوزیر آن کشور در گفتوگو با ترامپ از «سخنان تند و فراخوانی به خشونتهای ضد هندی» از سوی عمران خان انتقاد کردهاست.
دولت هند اعلام کرده خودمختاری و امتیازهای ویژه منطقه جامو و کشمیر را پس میگیرد.
بر اساس ماده ۳۷۰ قانون اساسی هند، جامو و کشمیر قانون اساسی و قوانین عرفی مجزایی دارند که شامل مسائلی مانند شهروندی، داریی و مالکیت زمین میشود.
سلب امتیاز ویژه به این معنیست که جامو و کشمیر به ایالتها یا مناطقی مانند ایالتهای دیگر هند تبدیل میشوند و برای نمونه شهروندان دیگر قادر به خرید زمین و ملک هستند و هرکسی میتواند در آن رای دهد.
تنشها در کشمیر تازگی ندارد، اما اقدامات اخیر دهلی نو، عملا گذشتن از سنتیست که دهههاست در دره کشمیر رواج دارد.
کشمیر، در شمالغربی شبهقاره هند است و پس از استقلال هند و جدایی پاکستان در سال ۱۹۴۷، هر دو کشور مدعی مالکیت کامل آن هستند.