وزارت خارجه ترکیه اعلام کرد کشور او با ایران و روسیه توافق کرده است که ناظرانی را به بخشهای مرزی منطقه کاهش تنش در ادلب در شمال سوریه اعزام کنند، ناحیهای که بیشتر آن تحت تصرف شبهنظامیان اسلامگرا قرار دارد.
این اقدام بخشی از یک توافق گستردهتر میان مسکو، آنکارا و تهران است که بر اساس آن چهار منطقه کاهش تنش در نواحی مختلف سوریه شکل میگیرد، اما منتقدان آن میگویند که با این توافق سوریه عملا تجزیه شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه ترکیه روز جمعه ۲۴ شهریور پس از انجام مذاکرات در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان، در بیانیهای عنوان کرد: «ناظرانی از این سه کشور برای بازرسی و نظارت بر شرایط به بخشهایی از مناطق امن اعزام میشوند که مرز ناحیه کاهش تنش را شکل میدهد».
این اطلاعیه سپس میافزاید که ماموریت ناظران جلوگیری از وقوع درگیری میان نیروهای حکومت سوریه و اپوزیسیون این کشور و تخلف از شروط آتشبس است.
در همین راستا الکساندر لاورنتیف دیپلمات روسی در مذاکرات آستانه گفت که کشور او همراه با ایران و ترکیه، هر کدام حدود ۵۰۰ ناظر را به ادلب اعزام میکنند و روسیه نیز پلیس نظامی منطقه خواهد بود.
بخش بزرگ استان ادلب در شمال غربی سوریه که همجوار ترکیه است، تحت کنترل ائتلافی از شورشیان قرار دارد که جبهه النصره نیز جزء آن است، گروهی که پیش از این وابسته به القاعده بود.
در بیانیه مشترک ایران، روسیه و ترکیه که در پایان نشست آستانه منتشر شد «بر پیشرفت مبارزه با تروریسم و نابودی داعش، جبهه النصره و سایر افراد گروهها و تشکلات و موجودیتهای مرتبط با آنها» تاکید شده است.
این بیانیه همچنین میگوید که ایجاد نواحی کاهش تنش «تحت هیچ شرایطی حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه را خدشهدار نمیکند».