رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سه شنبه هفتم شهریور گفت ٬غلظت تریتیوم در پساب نیروگاه هستهای فوکوشیما که در اقیانوس رها می شود کمتر از میزانی است که برای انسان خطرناک تلقی می شود.
رافائل گروسی در جریان سفر به استکهلم به خبرگزاری فرانسه گفت:«تا این مقطع می توانیم تائید کنیم که پساب رها شده در دریا حاوی میزان خطرناک ایزوتوپ پرتوزا (ایزوتوپ های رادیواکتیو) نیست.»
حدود ۱۲ سال پس از یکی از بدترین سوانح هستهای جهان، ژاپن از هفته گذشته رها کردن پساب نیروگاه فوکوشیما در اقیانوس آرام را شروع کرد. قرار است حجمی معادل ۵۴۰ استخر المپیک از پساب این نیروگاه طی چندین دهه در آبهای اقیانوس آرام رها شود.
آقای گروسی افزود:«آغاز این روند براساس معیارهایی که ما مدنظر داشتیم انجام شده است ولی آژانس تا رها شدن آخرین قطره از پساب به نظارت خود بر این روند ادامه خواهد داد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سوم شهریور اعلام کرد که آزمایشهای مستقل این نهاد نشان داده است که غلظت تریتیوم موجود در این پساب که در اقیانوس رها میشود «بسیار کمتر از حد نصاب عملیاتی ۱۵۰۰ بکرل در لیتر است.»
این حد نصاب بینالمللی بسیار نازلتر از استانداردهای ایمنی در کشور ژاپن است.
ژاپن بارها تاکید کرده است که پساب نیروگاه فوکوشیما که بارها تصفیه و رقیق شده است برای موجودات زنده و محیط زیست بی ضرر است. ولی این تصمیم علاوه بر نارضایتی و نگرانی ماهیگیران محلی، خشم دولت چین را برانگیخته است که از مدتی پیش واردات خوراک دریایی از ژاپن را تعلیق کرده است.
رافائل گروسی در بخش دیگری از مصاحبه با خبرگزاری فرانسه در خصوص مناسبات آژانس با ایران گفت که نصب مجدد دوربینهای نظارتی در تاسیسات هستهای ایران به کندی پیش می رود.
جمهوری اسلامی ایران در فروردین امسال وعده داد که دوربینهای نظارتی که در تابستان سال گذشته و در بحبوحه تشدید تنش با قدرتهای غربی کار آنها متوقف شده بود به زودی فعال خواهند شد.
آقای گروسی گفت:«ما کار استقرار مجدد و راهاندازی دوربینهای نظارتی را شروع کردهایم. ولی این روند در مقایسه با آنچه که ما انتظار داشتیم و مطلوب میدانیم بسیار کندتر پیش می رود. بسیار بسیار کند پیش میرود و ترجیح میدهیم که سریعتر باشد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است در آینده نزدیک گزارش دیگری از تازهترین تحولات در برنامه هستهای ایران منتشر کند.
آقای گروسی در این مورد گفت:«یکی از موصوعات درخواست ما از ایران برای ارائه توضیحات دقیق و شفاف در مورد کشف آثار اورانیوم اعلام نشده در تعدادی از مراکز هسته ای آن کشور است. این روند ممکن است مدتها طول بکشد و به نظر ما می تواند به شيوه بسیار بهتری انجام شود.»