لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۰۶

آمریکا روسیه را به تشدید جنگ در لیبی و اعزام پیکارجویان سوری متهم کرد


منطقه غریان، لیبی؛ تانک مهندم‌شده‌ای که متعلق به نیروهای ژنرال حفتر بوده است
منطقه غریان، لیبی؛ تانک مهندم‌شده‌ای که متعلق به نیروهای ژنرال حفتر بوده است

دولت آمریکا روسیه را متهم کرد که با اعزام پیکارجویان سوری به لیبی در حمایت از عملیات نیروهای ژنرال حفتر برای تصرف شهر طرابلس، وضعیت در این کشور جنگ‌زده را وخیم‌تر می کند.

اظهار نظر مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا یک روز پس از آن صورت می‌گیرد که خبرگزاری‌های بین المللی به نقل از گزارش محرمانه کارشناسان سازمان ملل متحد به شورای امنیت خبر دادند نفرات یک شرکت امنیتی خصوصی روسی به نام «واگنر» دوشادوش نیروهای ژنرال حفتر می‌جنگند.

کارشناسان سازمان ملل متحد که بر تحریم‌های لیبی نظارت دارند در بخشی از گزارش خود می‌گویند نفرات این شرکت امنیتی که با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه پیوند نزدیکی دارد «به عنوان یک نیروی موثر» توان نظامی نیروهای ژنرال حفتر را افزایش داده‌اند.


نیروهای وفادار به ژنرال حفتر موسوم به «ارتش ملی ليبی» که بخش عمده‌ای از مناطق شرقی اين کشور را در کنترل دارند در ماه‌های اخیر عملیات گسترده‌ای را برای تصرف طرابلس آغاز کرده‌اند. طرابلس مرکز «دولت وفاق وطنی» است که از سوی سازمان ملل متحد به عنوان حکومت رسمی لیبی به رسمیت شناخته شده است.

کریس رابینسون، مقام مسئول امور روسیه در وزارت خارجه آمریکا روز جمعه ۱۹ اردیبهشت گفت: «حمایت روسیه از ژنرال حفتر باعث تشدید جنگ و وخیم‌تر شدن بحران بشردوستانه در لیبی شده است.»

آقای رابینسون در یک نشست خبری افزود: «معمولا به اشتباه گروه واگنر را یک شرکت خصوصی روسی معرفی می‌کنند ولی در حقیقت ابزار حکومت روسیه است و کرملین از آن به عنوان یک وسیله کم‌هزینه و کم‌خطر برای پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کند.»

او همچنین گفت: «سلاح‌های سنگین و پیشرفته‌ای که نفرات گروه واگنر در لیبی از آن استفاده می‌کنند نشان می‌دهد که یک شرکت خصوصی نیست.»

روسیه همواره دخالت دولت این کشور در جنگ لیبی را تکذیب کرده است.

جنگ داخلی لیبی که به فاصله کوتاهی پس از سرنگونی رژیم معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ آغاز شد به عرصه رقابت قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای بدل شده است. روسیه، فرانسه، مصر، اردن و امارات متحده عربی از ژنرال حفتر حمایت می‌کنند و در مقابل ترکیه، ایتالیا و قطر از حامیان «دولت وفاق وطنی» هستند.

آنکارا در ماه ژانویه در حمایت از نیروهای «دولت وفاق وطنی» نیروی نظامی، پهپاد و گروهی از شورشیان سوری را به لیبی فرستاد.

طبق ارزیابی کارشناسان سازمان ملل در حال حاضر در مجموع حدود ۵ هزار پیکارجوی سوری دوشادوش دو اردوی رقیب در لیبی می‌جنگند.

جیم جفری، مسئول امور سوریه در وزارت خارجه آمریکا نیز به خبرنگاران گفت واشنگتن معتقد است که روسیه در همکاری با رژیم بشار اسد پیکارجویان سوری را تجهیز و به لیبی اعزام می‌کند.

هنری ووستر، از مسئولان شمال آفریقا در وزارت خارجه آمریکا نیز از روسیه خواست که با استفاده از نفوذ خود ژنرال حفتر و «دولت وفاق وطنی» لیبی را به آتش‌بس و مذاکره تشویق کند.

تاکنون چندین دور مذاکره برای صلح در لیبی به شکست انجامیده و دیپلمات‌های غربی سماجت و سرپیچی ژنرال حفتر را مسئول شکست مذاکرات می‌دانند. در عین حال روسیه هم یا نتوانسته و یا نخواسته از نفوذ خود برای تشویق او به آتش‌بس استفاده کند.

دونالد ترامپ پس از گفت‌وگوی تلفنی با ژنرال حفتر در آوریل ۲۰۱۹ او را ستود. ولی هنری ووستر، مسئول شمال آفریقا در وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که واشینگتن از ژنرال حفتر حمایت نمی‌کند و با حمله او به طرابلس به شدت مخالف است.

او گفت نبرد بر سر طرابلس مانع تمرکز بر مبارزه با پیکارجویان گروه «خلافت اسلامی» و القاعده است که از هرج و مرج در لیبی بهره‌برداری می‌کنند.

با استفاده از گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی؛ ش.ر/س.ن
XS
SM
MD
LG