دادگستری ایالات متحده روز چهارشنبه هفتم آبان هشت نفر را به همکاری و جاسوسی با دولت چین در راستای فشار بر مخالفان حکومت پکن در آمریکا متهم کرد.
مقامهای دادگستری ایالات متحده و اف بی ای در یک کنفرانس گفتند که در همین رابطه پنج نفر به ظن جاسوسی برای دولت چین در نیویورک، نیوجرسی و کالیفرنیا بازداشت شدند. گفته میشود سه متهم دیگر در چین هستند.
به گزارش رویترز، بر اساس کیفرخواست ارائه شده «عملیات شکار روباه» و «عملیات اسکای نت» جهت فشار به مخالفان حکومت چین در آمریکا بین سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ جریان داشتهاند.
کریستوفر ری مدیر افبیآی، پلیس فدرال آمریکا، هم گفته است، چین «چپ و راست قوانین و قواعد را نقض میکند و بازداشت بیسابقه مظنونان به جاسوسی پیامی شفاف به دولت چین است که در حال تعقیب، آزار، تهدید و باجگیری از شهروندان آمریکا و به خطر انداختن زندگی آنها است».
جان دمرس دستیار دادستانی کل آمریکا نیز در این کنفرانس مشترک با آقای ری گفت٬ «عملیات شکار روباه» چین در برخی مواقع برای هدف قرار دادن کسانی که در چین قوانین مالی را نقض کردهاند، مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما در بسیاری از مواقع طرحی برای هدف قرار دادن رقبای سیاسی، اپوزیسیون و منتقدان دولت چین است: «مورد تعقیب قرار دادن آنها با توسل به شیوههایی از جمله تهدید و اجبار و هدف قرار دادن اعضای خانواده، نقض آشکار قوانین و قواعد بینالمللی است».
«عملیات شکار روباه» چین قبلا نیز مورد انتقاد دولت آمریکا واقع شده بود.
آقای ری تیرماه امسال گفته بود شی جینپینگ رهبری چین عملیات موسوم به «شکار روباه» را بر عهده گرفته که هدف آن تهدید و اجبار مخالفان دولت برای بازگرداندن آنها به کشور و ساکت کردن منتقدان سیاسی و حقوق بشر چین است.
به گفته وی، صدها قربانی عملیات «شکار روباه» در آمریکا زندگی میکنند؛ بسیاری از آنها شهروند آمریکا هستند یا کارت سبز دارند: «دولت چین در تلاش برای بازگرداندن آنها به کشور است و راههایی که برای این منظور به کار میبندد، هولناک است».
آقای دمرس میگوید چین علاوه بر راههایی نظیر درخواست از پلیس اینترپل و دولت آمریکا، به استخدام عواملی برای تهدید افراد برای بازگشت به کشور استفاده میکند.
به گزارش واشنگتنپست بازداشت ۵ مظنون به جاسوسی برای چین در نیویورک، نیو جرسی و کالیفرنیا انجام شده است. این گزارش نام افراد بازداشت شده را منتشر کرده است: زو یونگ، هونگرو جین، بونگ جین و ژنگ کونگیین که همگی چینیتبار هستند، به همراه مایکل مک ماهون، بازرس خصوصی که شهروند نیو جرسی است و در عملیات «شکار روباه» برای ارعاب و بازگرداندان شهروندان چینی کمک کرده است.
همچنین ژو فنگ، لی مینجون و هو لی نیز متهم به همدستی با این گروه و مورد تعقیب هستند، اما مقامات آمریکا میگویند احتمالا از این کشور خارج شدهاند.
آقای دمرس میگوید با عملیات بازداشت مظنونان، طرح دولت چین وارونه شد و عاملان شکار روباره، خود شکار شدند.
گفته میشود طرح شکار روباه دولت پکن از سال ۲۰۱۶ آغاز شده است.
قبلا مدیر افبیآی گفته بود در یک مورد که دولت چین موفق به پیدا کردن یکی از اهداف مورد نظرش برای بازگرداندن به کشور نشد، ماموری برای ملاقات با خانواده او فرستاد که حاوی پیامی برای این منتقد بود: «دو راه پیش روی توست؛ یا به چین بازگرد یا خودکشی کن».
وی گفت نیمی از پنج هزار پرونده ضدجاسوسی که در آمریکا گشوده شده است، مربوط به چین است و اداره تحقیقات فدرال آمریکا هر ۱۰ ساعت یک بار یک پرونده تازه ضدجاسوسی علیه چین باز میکند.
در مورد دیگری با ارسال عکسهایی از دختر یک چینی در آمریکا به وی پیام داده شده بود، اگر بازگردی ۱۰ سال زندان خواهی داشت و زن و فرزندانت نیز سالم خواهند ماند.