در پی هشدار سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا به استفادهکنندگان از سازوکار مالی تجارت با ایران، سفیر ایالات متحده در برلین نیز این کانال مالی را «بیاحترامی» به سیاستهای دولتش توصیف کرد.
ریچارد گرنل، سفیر ایالات متحده در آلمان، در مصاحبهای که روز ۲۱ بهمن ماه در نسخه یکشنبه روزنامه آلمانی «فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ» منتشر شده در مورد سازوکار مالی تجارت اروپا با ایران سخن گفتهاست.
آقای گرنل به روزنامه آلمانی میگوید این کانال مالی که به نام «اینستکس» موسوم شده، غیرسازنده و ناسازگار با تلاشهای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، در جهت افزایش فشارها بر تهران برای بازگشت به مذاکرات تازه بر سر گسترهای از مسائل مختلف است.
سه کشور اروپایی طرف گفتوگوی اتمی با ایران در دوره ریاستجمهوری باراک اوباما، ۱۱ بهمن از ثبت رسمی سازوکار ویژه مالی برای تجارت با ایران تحت نام «اینستکس» (ابزار حمایت از مبادلات تجاری) خبر دادند؛ هرچند آغاز فعالیت آن را منوط به انجام «کارهای بیشتر» کردند.
دونالد ترامپ در بهار گذشته از توافق اتمی با تهران خارج شد، چراکه از منظر او این توافق نه در درازمدت جلوی فعالیتهای اتمی ایران را میگیرد و نه جلوی توسعه موشکی، فعالیتهای جمهوری اسلامی در منطقه و مسائل دیگری که واشینگتن معترض بهآنهاست.
تحریمهای گسترده ایالات متحده علیه تهران در دو نوبت بازگشتهاند.
ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان، میگوید سیاستهای ترامپ که آقای گرنل «دکترین ترامپ» نامیده، این است که «ما قویترین تحریمهای ممکن را استفاده میکنیم، همزمان پیشنهاد انجام مذاکرات را نیز مطرح میکنیم، تا ببینیم آیا رفتار برخی کشورهای عوض میشود یا نه».
جمهوری اسلامی ایران، واشینگتن را متهم به نقض توافقنامهای کردهاست که شورای امنیت سازمان ملل نیز در تائید آن قطعانمه صادر کردهاست. ایران موافقتی با انجام مذاکرات تازه نشان ندادهاست. واشینگتن از سوی دیگر با تاکید بر مفاد قطعنامه ملل متحد، بارها تاکید کرده که ادامه آزمایشهای موشکی تهران ناقض قطعنامه است.
کشورهای اروپایی که خواستار حفظ برجام هستند، با واشینگتن در اعتراض و انتقاد از آزمایشهای موشکی همصدا شدهاند. تهران میگوید قصد ندارد در مورد برنامه موشکی خود که آن را «دفاعی» توصیف میکند با کسی مذاکره کند.
سفیر آمریکا در آلمان، نخستین مقام آن کشور در اروپا نیست که در مورد راهاندازی «اینستکس» موضع میگیرد.
نهم بهمن ماه، گوردون سوندلند، سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا، در مصاحبهای با بلومبرگ گفته بود ایالات متحده کسانی را که از سازوکار مالی اروپا به جز برای همکاریهای انساندوستانه استفاده کنند، مورد تحریم قرار خواهد گرفت.
در بیانیه وزرای اروپایی گفته شده بود «اینستکس از تجارت مشروع اتحادیه اروپا با ایران حمایت میکند، تمرکز آن هم عمدتا روی بخشهایی است که برای مردم ایران بسیار حیاتی هستند- از قبیل دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی».