لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۱۴

رای مخالف آمریکا به قطعنامه محکومیت اسرائیل در جولان پس از نیم‌قرن


برای نخستین بار در ۵۱ سالی که از اشغال ارتفاعات سوری جولان توسط اسرائیل می‌گذرد، آمریکا به قطعنامه‌ای که اسرائیل را به خروج از این منطقه فرامی‌خواند، رای مخالف داد.

در طول چند دهه نمایندگان همه دولت‌های آمریکا به چنین قطعنامه‌هایی رای ممتنع می‌دادند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، یک روز پیش از رای‌گیری جمعه شب، ۲۵ آبان، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته بود که «آمریکا در رای‌گیری سالانه علیه تسلط اسرائیل بر جولان دیگر رای ممتنع نمی‌دهد».

خانم هیلی افزوده بود: «چنین پیشنهاد بی معنایی، غرض‌ورزی علیه اسرائیل است، و ویرانی که رژیم بشار اسد در هر جای سوریه بر جای گذاشته، ثابت می کند که دمشق برای حاکمیت کفایت ندارد.»

آمریکا و اسرائیل تنها دو کشوری بودند که به قطعنامه امسال کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل در مورد جولان رای مخالف دادند؛ ۱۵۱ کشور، از جمله کشورهای اروپایی با رای موافق خود خواهان پایان اشغال اسرائیل بر جولان بودند و ۱۴ کشور، از جمله جزایر میکرونزی، پالائو، توگو، استرالیا، کانادا و مکزیک رای ممتنع دادند.

به گزارش رویترز، تصویب این قطعنامه که مانند همه قطعنامه های پیشین، اقدامات اسرائیل در جولان را «غیرقانونی» توصیف می کند، ماه آینده رسمیت می یابد، اما در عمل چیزی را تغییر نمی‌دهد، زیرا الزام‌آور نیست.

اسرائیل برای قطعنامه های مشابه مجمع عمومی یا حتی مصوبه های شورای امنیت سازمان ملل اهمیت چندانی قائل نبوده است.

اما اهمیت رای مخالف خانم هیلی در این است که احتمالا نشان می دهد دولت واشینگتن به تدریج برای به رسمیت شناختن تسلط اسرائیل بر جولان آماده می شود.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا که اواخر تابستان به اسرائیل سفر کرد، گفت: «به رسمیت شناختن جولان هنوز در دستور کار دولت آمریکا قرار ندارد.»

اما همان روزها، دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل اظهار داشت، «باور دارد که اسرائیل هرگز از جولان صرف نظر نمی کند».

به گزارش وای‌نت، پایگاه خبری روزنامه یدیعوت آخرونوت، از زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اسرائیل تلاش بسیاری از راه‌های دیپلماتیک کرده تا حمایت آمریکا در قضیه جولان را به دست آورد.

گیلاد اردان، وزیر امنیت داخلی اسرائیل، در روزهای اخیر در توییتر خود نوشته بود «جولان بخشی از اسرائیل است و همیشه خواهد بود و هیچ عقل سلیمی نیست که فکر کند این منطقه به رژیم جنایتکار اسد و حکومت ایران که سعی در ایجاد حزب الله سوری در جولان دارد، پس داده می‌شود».

اسرائیل تاکنون از خانم هیلی که در پایان سال ۲۰۱۸ از نمایندگی سازمان ملل می رود و توانست در دوران کار خود، مواضع قاطعانه ای را در حمایت از اسرائیل در این سازمان و نهادهای آن بیان کند، و برای نخستین بار نیز رای همیشگی ممتنع آمریکا به قطعنامه جولان را به رای مخالف مبدل کرد، بیشترین قدردانی را کرده است.

دانی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، رای مخالف جمعه شب خانم هیلی را «بسیار شجاعانه» نامید و گفت خانم هیلی رایی داده که چندان محبوب نیست.

به گفته آقای دنون، «ارتفاعات جولان برای امنیت اسرائیل حیاتی است و حق کامل اسرائیل است که آن را در اختیار داشته باشد».

سفیر اسرائیل افزود: «بگذارید به روشنی بگویم، ما از جولان بیرون نمی رویم و زمان آن است که جامعه بین المللی این را بپذیرد.»

اما بشار جعفری، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل، در پاسخ به همتای اسرائیلی اش گفت، حکومت دمشق جولان را که خاک سوریه بوده و خواهد بود، پس می گیرد «یا با جنگ یا از راه مسالمت آمیز».

اسرائیل در جنگ سال ۱۹۶۷، ارتفاعات جولان را از سوریه که یکی از کشورهای عربی مشارکت کننده در نبرد بود، گرفت و دولت مناخم بگین در سال ۱۹۸۱ آن را رسما به خاک اسرائیل «منضم کرد».

«انضمام» جولان به خاک اسرائیل از سوی جامعه بین المللی به رسمیت شناخته نشد؛ اما اسرائیل در نیم قرن اخیر ده‌ها شهر و شهرک صنعتی و کشاورزی در این منطقه ساخته و ده‌ها هزار اسرائیلی را در آن اسکان داده است.

با وجود این، اعراب دروزی جولان در هر فرصتی وفاداری خود را به سوریه بیان می‌کنند؛ آخرین نمونه آن، تظاهرات دو هفته پیش آنها علیه انتخابات شهرداری ها و شوراهای شهر در این مناطق بود.

منابع: خبرگزاری رویترز، یدیعوت آخرونوت، رادیوفردا/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG