وزیر خارجه ایالات متحده نسبت به حمایت اروپاییها از پیشنویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل ابراز اطمینان کرد و گفت که دلیلی برای عدم حمایت آنها نمیبیند.
مایک پومپئو که به پراگ، پایتخت جمهوری چک، سفر کرده است، روز چهارشنبه ۲۲ مرداد در مصاحبهای با رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت: «هیچ دلیلی ندارد که کشورهای اروپایی بخواهند از ایران حمایت کنند تا بتواند به تسلیحات نظامی دست پیدا کند.»
وی با اشاره پیشنویس قطعنامه ایالات متحده که به شورای امنیت سازمان ملل تسلیم شده است، اظهار داشت: «من فکر میکنم که آنها [اروپاییها] کاملا متوجه هستند که این چیست. و امیدوارم که به همان ترتیب در سازمان ملل به آن رای بدهند. امیدوارم که چنین خواهند کرد.»
تحریمهای تسلیحاتی ایران مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد روز ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ (۲۷ مهر امسال) پایان مییابد، اما آمریکا در تلاش است تا این تحریمها تمدید شود.
این کشور در قطعنامه پیشنهادی خود به سازمان ملل تاکید داشته که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران «برای حفظ صلح و امنیت بین المللی ضروری است» و تا مادامی که «شورای امنیت تصمیم دیگری بگیرد»، باید برقرار باشد.
آقای پومپئو در پاسخ به سئوالی درباره اقدام احتمالی روسیه و چین در وتوی این قطعنامه هشدار داد که در این صورت ایالات متحده از مکانیسم ماشه استفاده خواهد کرد، مکانیسمی که در توافق هستهای با ایران پیشبینی شده و اجازه میدهد که همه تحریمها علیه ایران بازگردد.
وی اظهار داشت: «ما کاری میکنیم که [همه تحریمها] بازگردد. ما طبق قطعنامه ۲۲۳۱ از این حق برخورداریم و چنین خواهیم کرد.»
قطعنامه ۲۲۳۱ به دنبال توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران صادر شد. ایالات متحده از آن خارج شده است و از این رو ایران و چین و روسیه میگویند که واشینگتن دیگر نمیتواند متوسل به مکانیسم ماشه بشود. با این حال مقامات آمریکا میگویند از آنجا که در حصول این توافق نقش داشتند، همچنان از این حق برخوردارند.
به تازگی خبرگزاری رویترز گزارش داده که بریتانیا، فرانسه و آلمان تلاشهایی برای متقاعد کردن روسیه و چین برای موافقت با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران انجام دادهاند اما «بهنظر میرسد نتیجهای نداشته است».
یک دیپلمات چینی به این خبرگزاری گفته است که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران فاقد پایه و اساس حقوقی است و به تلاشها برای حفظ برجام آسیب میرساند.