لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۸

آسوشیتدپرس: ایالات متحده دو نفت‌کش حامل نفت ایران را توقیف کرده است


تاسیسات نفت ایران در جزیره خارک
تاسیسات نفت ایران در جزیره خارک

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنج‌شنبه گزارش داد که ایالات متحده محموله‌های دو نفتکش مظنون به انتقال نفت ایران را در سکوت خبری توقیف کرده است.

این گزارش می‌گوید که تهران در راستای مقابله با تحریم‌ها عملیات پیچیده‌ای را برای انتقال نفت خود اجرا می‌کند که شامل جعل اسناد و رنگ‌آمیزی مجدد عرشه کشتی می‌شود.

جزییات توقیف این محموله‌ها ماه گذشته در یک پرونده فدرال پس از آن که دو نفت‌کش تحت مدیریت شرکت‌های یونانی به دستور نهادهای قضایی ایالات متحده بار خود به ارزش ۳۸ میلیون دلار را در باهاماس و هیوستون تخلیه کردند، ثبت شد.

توقیف محموله‌های نفتی ایران در حالی رخ داده که دولت جو بایدن تلاش می‌کند توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران را از سر بگیرد، امری که مستلزم لغو تحریم‌های واشینگتن علیه تهران است.

با توجه به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و تصمیم دولت ایالات متحده برای ممنوعیت واردات نفت روسیه که به معنای حذف روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت از بازارهای غربی است، احیای توافق هسته‌ای با ایران ضرورتی فوری‌تر از قبل می‌نماید. ب

خشی از این کسری را ایران که در سال ۲۰۲۱ روزانه ۲.۴ میلیون بشکه تولید نفت داشت، می‌تواند جبران کند چرا که به‌خاطر تحریم‌ها این مدت تنها قادر به فروش کمتر از نیمی از تولید نفت خود بوده است.

با این حال شروط روسیه برای احیای برجام و درخواست تضمین کتبی از واشینگتن که تحریم‌های بین‌المللی علیه مسکو مانعی برای تجارت آن با تهران نباید بشود، سرنوشت مذاکرات را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است.

آسوشیتدپرس می‌نویسد داستان این نفت‌کش‌ها به پاییز ۲۰۲۰ بازمی‌گردد، زمانی که ام/تی استارک ۱، نفتکش ایرانی که از سال ۲۰۱۸ تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارد، در تلاش برای پنهان کردن کشتی و عدم ثبت آن توسط تصاویر ماهواره‌ای، عرشه خود را رنگ‌آمیزی مجدد کرد. این کشتی در تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۲۰ وارد پایانه جزیره خارک ایران شد تا بشکه‌های نفت در آن بار زده شود.

چهار روز بعد از آن، به تاریخ ۳ نوامبر ۲۰۲۰، ۷۳۳۸۷۶ بشکه نفت در دریا به نفتکش دیگری به نام ام/تی آرینا منتقل شد. این دو کشتی در حین انتقال بشکه‌های نفت، فرستنده‌های خود را خاموش کردند تا ماهواره‌ها نتوانند آنها را رصد کنند.

بر اساس اطلاعاتی که جونگمن، شرکت ردیابی کشتی‌ها تجزیه و تحلیل کرده است، آرینا با پرچم پاناما که تحت مدیریت شرکت کشتی‌رانی سنت جیمز در آتن یونان است عازم کانال سوئز شد اما در این سفر وقفه‌های متعددی افتاد. در نهایت به استانبول ترکیه رفت که آنجا تعمیراتی داشت و سپس روانه رومانی شد.

مدیران کشتی اما در طول این سفر نتوانستند مشتری برای محموله نفت ایرانی پیدا کنند. در تاریخ ۲۶ اوت ۲۰۲۱ بخشی از این محموله، حدود ۲۲۰۷۹۳ بشکه نفت، در سواحل قبرس به کشتی دیگری به اسم ام/تی نوستوس منتقل شد. این کشتی نیز تحت مدیریت شرکت یوروتانکرز مستقر در یونان است.

طبق اطلاعات شرکت جونگمن، هر دو کشتی آرینا و نوستوس تلاش کردند بار خود را به انباری در ترکیه انتقال دهند، اما مقامات آمریکا آنها را ردیابی و توقیف کردند. نوستوس بار خود را سال گذشته در هیوستون تخلیه کرد و آرینا نیز ماه ژانویه امسال در باهاماس.

ایران در پی توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ در وین بار دیگر توانست نفت خود را آزادانه در بازارهای جهانی به فروش برساند. اما دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده، در سال ۲۰۱۸ تصمیم به لغو یکجانبه این توافق و بازگشت تحریم‌ها علیه ایران گرفت. این تحریم‌ها به ویژه فروش نفت ایران را نشانه گرفت.

مقامات ایرانی اما طی ماه‌های اخیر بارها گفته‌اند که توانسته‌اند با دور زدن تحریم‌های آمریکا، بخشی از نفت تولیدی کشور را بفروشند. بانک مرکزی ایران ماه گذشته آماری را منتشر کرد که نشان می‌داد ایران طی نیم‌سال اول ۱۳۴۰ توانسته ۱۸.۶ میلیارد بشکه نفت به فروش برساند در حالی که این آمار طی مدت مشابه در سال ۱۳۹۹ حدود ۸.۵ میلیارد بشکه نفت بود.

با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ س.ن
XS
SM
MD
LG