ارتش ونزوئلا با ایجاد مانع و بستن مرز اصلی زمینی بین آن کشور و کلمبیا، جلوی انتقال کمکهای انساندوستانه خارجی به داخل را گرفت. طی روزهای اخیر مخالفان داخلی مادورو از نیروهای مسلح خواسته بودند جلوی انتقال کمکها را نگیرند.
خوان گوایدو چندی پیش گفته بود مخالفان قصد دارند از مرزهای ونزوئلا، اقدام به انتقال کمکهای اولیه به شهروندان بکنند. گوایدو رهبر مخالفان نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا که مشروعیتش به چالش کشیده شده، است.
وضعیت اقتصادی ونزوئلا طی سالهای گذشته، بهشکل روزافزونی رو به بحران گذاشتهاست؛ در حالیکه تورم از مرز یک میلیون درصد گذشته، قدرت خرید بهشکل چشمگیری کاهش یافته و مواد و ملزومات اولیه کمیاب شدهاند.
با این حال مادورو کمکرسانیها را بهانهای برای «دخالت نظامی» در ونزوئلا توصیف کرده و ۱۴ بهمن ماه در جمع نیروهای نظامی خواستار «انسجام حداکثری» آنها شده بود.
مخالفان طی هفتههای گذشته بارها از ارتش خواستهاند دست از حمایت از مادورو بردارند، در نتیجه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و امکان یک گذار سیاسی را ممکن سازند. خوان گوایدو گفته بود در جریان کمکرسانی از مرزها به داخل، ارتش در «بوته آزمایش قرار خواهد گرفت».
کانادا وعده داده بود ۵۳ میلیون دلار و ایالات متحده نیز گفته بود ۲۰ میلیون دلار کمک برای شهروندان ارسال میکند.
ایالات متحده هشتم بهمن ماه تحریمهایی را علیه شرکت نفت دولتی ونزوئلا، «پیدیویاسای»، وضع کرد. مقامهای ارشد دولت دونالد ترامپ گفتهاند این تحریمها برای این است که «داراییهای مردم ونزوئلا دیگر به غارت نرود».
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا گفته است ارتش «بهدستور مادورو» جلوی کمکرسانی را گرفتهاست.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری آمریکا، در حساب کاربری خود در توئیتر این احتمال را مطرح کرده که تحریمها متوجه آندسته از افسران ارشد ونزوئلا که دست از حمایت از مادورو بردارند، نشود. آقای بولتون میگوید اگر افسران ارتش به حمایت از مادورو ادامه داده و ریاستجمهوری موقت خوان گوایدو را نپذیرند «بهطور کامل از چرخه مالی بینالمللی کنار گذاشته خواهند شد. انتخاب درست را انجام دهید».
گوایدو از حمایت ایالات متحده، بسیاری از کشورهای قاره آمریکا و نیز بسیاری از کشورهای اروپایی برخوردار شدهاست. او که رئیس پارلمان ونزوئلاست، خود را رئیسجمهوری موقت معرفی کرده و در تلاش است تا انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری برگزار شود.
مادورو که از حمایت روسیه، ایران، چین، ترکیه و برخی دیگر کشورها برخوردار است، با انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری مخالفت کرده و خواستار برگزاری انتخابات پارلمانی شدهاست.
نیکلاس مادورو در سال ۲۰۱۳ و پس از درگذشت هوگو چاوز، به قدرت رسید. دور دوم انتخابات ریاستجمهوری در سال ۲۰۱۸ با تحریم عمده مخالفان مادورو همراه شد. آنها دولت را متهم کردهاند در حال از میان برداشتن نهادها و سازوکارهای دمکراتیک در کشور است و جلوی رقابت چهرههای برجسته مخالف مادورو را در انتخابات گرفتهاست.