آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه،اول شهریورماه، اعلام کرد که رافائل گروسی، مدیرکل این سازمان، پیش از دیدار قدرتهای بزرگ جهانی در وین، به تهران سفر خواهد کرد.
قدرتهای جهان به علاوه ایران قرار است روز اول سپتامبر در وین با یکدیگر دیدار کنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه نوشت که سفر آقای گروسی به تهران روز دوشنبه هفته جاری انجام میشود.
خبر سفر مدیرکل آژانس به ایران در روزی منتشر میشود که دولت دونالد ترامپ با نادیده گرفتن مخالفتها برای بازگشت همه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد که شمارش معکوس ۳۰ روزه برای بازگشت تحریمها علیه تهران آغاز شده است.
آقای گروسی خود در بیانیهای ابراز امیدواری کرده که در این سفر، موفق به ایجاد کانالی برای گفتوگوی مستقیم با ایران شود.
آقای گروسی ایجاد این کانال را برای حال و آینده «مهم» ارزیابی کرده و افزود که وی در تهران، مسائلی چون سیستم بازرسی و تایید استفاده صلحآمیز مواد هستهای از سوی ایران را طرح و دنبال خواهد کرد.
حساب توییتری دفتر نمایندگی دائم جمهوری اسلامی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز سفر رافائل گروسی به تهران را تائید کرده است.
کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمانهای بینالمللی در وین، هم در توئیتی نوشت: «ایران یکی از شرکای اصلی آژانس است و امیدواریم این سفر به تقویت همکاریهای متقابل بینجامد.»
مدیرکل آژانس که در گزارشهای قبلی خود از چندین مورد عدم همکاری ایران با این سازمان خبر داده بود، قرار است به زودی گزارش تازهای از نحوه اجرای توافق برجام به شورای حکام این سازمان تقدیم کند.
وی به طور مشخص، دو ماه پیش و آغاز نشست شورای حکام آژانس انرژی اتمی گفته بود که ایران بیش از چهار ماه است که مانع بازرسی از «دو مرکز مشکوک به فعالیتهای هستهای» میشود.
از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، توافق برجام که در سال ۲۰۱۵ از سوی ایران و قدرتهای بزرگ جهان بر سر چگونگی فعالیت هستهای ایران به امضا رسید، دچار چالشهای جدی شده است.
در حال حاضر با وجود مخالفت شورای امنیت سازمان ملل و قدرتهای بزرگ آمریکایی، آمریکا از آغاز یک دوره ۳۰ روزه برای بازگرداندن همه تحریمها علیه ایران خبر داده است.
این کشور اعلام کرده که برای استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران، به اجازه دیگران نیاز ندارد و از همه توان خود برای جلوگیری از اجرای یکی از بندهای توافق برجام مبنی بر پایان تحریم تسلیحاتی ایران، استفاده خواهد کرد.
به دنبال اقدام ایران در جلوگیری از دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی دو سایت هستهای، در ۳۰ خرداد سال جاری شورای حکام آژانس قطعنامه توبیخیِ پیشنهادی سه کشور اروپایی درباره فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی را تصویب کرد.
آژانس میگوید، احتمال دارد در این دو سایت در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، فعالیتهایی انجام شده باشد که ایران پیشتر دربارهٔ آن گزارش نداده بود.
تهران با رد این رویکردها یکی از دلایل مخالفت با دسترسی را مبنای ادعاهای آژانس عنوان میکند: آرشیو هستهای که توسط ماموران اسرائیل از ایران خارج شد.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران ۳۱ خرداد گفت که درخواست آژانس برای بازرسی از دو سایت مشکوک به فعالیت هستهای در ایران «مبتنی بر مدارک ادعایی و جعلی» است که از «طریق عملیات جاسوسی اسرائیل» به دست آمده است.
خبرگزاریهای بینالمللی، از جمله رویترز، با اشاره به این که برخی گزارشهای آژانس را دیدهاند میگویند، این دو محل سایتهایی هستند که در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند.
در گزارشها گفته شده یکی از این دو محل احتمالاً منطقه تورقوزآباد در جنوب تهران است، مکانی که نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، آن را در صدر اخبار بینالمللی قرار داد.