لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۷

ظریف: احتمال خرابکاری آمریکا در پرتاب دو ماهواره ایرانی


محمد جواد ظریف
محمد جواد ظریف

وزیر خارجه ایران بدون ارائه شواهد و جزئیاتی اعلام کرد که ممکن است ناکام ماندن پرتاب دو ماهواره ایرانی به دلیل «خرابکاری» آمریکا باشد.

محمد جواد ظریف در مصاحبه با شبکه ان.بی.سی گفت که امکان «خرابکاری» آمریکا در پرتاب این دو ماهواره «کاملاً امکان دارد» اما «ما هنوز نمی‌دانیم و باید آن را به دقت بررسی کنیم».

به گفته آقای ظریف، این مسئله ممکن است به همان کارزاری مرتبط باشد که نیویورک تایمز از آن خبر داده بود.

مقام‌های جمهوری اسلامی ۲۵ دی ماه اعلام کردند که موشک حامل ماهواره «پیام» را به فضا پرتاب کردند، اما این موشک به سرعت کافی نرسید و ماهواره نیز در نهایت نتوانست در مدار زمین قرار بگیرد.

هفدهم بهمن ماه نیز رسانه‌های آمریکایی گفتند تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد ایران مجددا تلاش کرده ماهواره به فضا بفرستد هرچند به نظر می‌رسد موفقیتی در این زمینه نداشته‌است. اما در این مورد دوم، پیش از مصاحبه آقای ظریف تهران از تائید یا رد موضوع خودداری کرده‌ بود.

روز یکشنبه، ۱۴ بهمن، نیز وزیر ارتباطات ایران اعلام کرد که در حادثه «آتش‌سوزی» در پژوهشکده سامانه حمل و نقل پژوهشگاه فضایی، «سه پژوهشگر» این مرکز جان خود را از دست دادند.

روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی به نقل از مقام‌های پیشین و فعلی دولت آمریکا، اظهار کرده‌است که کاخ سفید برنامه محرمانه‌ای برای مقابله با برنامه موشکی جمهوری اسلامی دارد.

این روزنامه در خردادماه سال ۹۱ گزارش داده بود که تأخیر به وجود آمده در برنامه هسته‌ای ایران، نتیجه حمله سایبری مشترک اسرائیلی- آمریکایی است و بد افزار «استاکس نت» به روند غنی‌سازی اورانیوم در ایران ضربه زده است.

طبق این گزارش «استاکس نت» ابتدا در کوره هسته‌ای دیمونای اسرائیل آزمایش و کوره هسته‌ای دیمونا به مدت دو سال به «آزمایشگاهی» برای اطمینان از کار کردن بدافزار استاکس نت تبدیل شده بود.

در همین حال رضا تقی‌زاده، تحلیل‌گر سیاسی، در یادداشتی در رادیو فردا نوشته بود که شکست پرتاب ماهواره پیام را نمی‌توان بدون ارائه شواهد و مستندات کافی، صرفاً به «نقص فنی» و «شکست متعارفی یک آزمایش فضایی» نسبت داد و سایر احتمالات، از جمله نقش ظرفیت فضایی بازدارنده آمریکایی موسوم به «Left-of-Launch» را که در رابطه با شکست تجربه‌های موشکی کره شمالی مورد استناد قرار گرفته، به سادگی رد کرد».

مهر ماه سال ۹۵ نیز خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده بود که تداوم آتش‌سوزی‌ها در پتروشیمی‌های ایران احتمال سوء‌ظن به هک شدن سیستم‌های پتروشیمی و خرابکاری‌های نرم‌افزاری در ایران را افزایش داده است.

در پی انفجاری که در آبان‌ماه سال ۹۰ در زاغه مهمات يکی از پادگان‌های سپاه در بيدگنه، حوالی شهر ملارد در ۲۰ کيلومتری تهران، رخ داد، حسن تهرانی‌مقدم، مسئول سازمان خودکفايی و تحقيقات صنعتی سپاه و ۱۶ تن ديگر از نيروهای سپاه پاسداران کشته شدند.

آقای ظریف در این مصاحبه همچنین گفت، حلقه‌ای که «جنگ آمریکا علیه عراق را راه انداختند، به دنبال راه انداختن جنگ با ایران هستند».

وی اضافه کرد: «نمی گویم دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، بلکه می‌گویم برخی افراد در دولت ترامپ در تلاش برای آغاز چنین جنگی هستند که برای آنها همانند خودکشی خواهد بود».

سخنان آقای ظریف در حالی بیان شده است که اخیرا هیچ یک از مقامات آمریکا از حمله به ایران سخن نگفته‌اند.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، پیشتر در سال ۲۰۱۵ در مقاله‌ای در نیویورک‌تایمز با عنوان «برای متوقف کردن بمب ایران، ایران را بمباران کنید» خواستار حمله به ایران شده بود.

بعدها او در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفت که این اظهارات متعلق به گذشته است و او خود را برای مقام جدیدش مشاور امنیت ملی آماده می‌کند.

در ماه‌های گذشته اما هشدارهایی درباره درگیری نظامی ایران و اسرائیل مطرح شده است.

در ماه‌های گذشته اسرائیل چندین بار مواضع ایران در سوریه را مورد هدف قرار داده است و حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله لبنان، هشدار داده که ادامه این حملات می‌تواند به یک جنگ بزرگ در منطقه منجر شود.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، چهارشنبه ۲۴ بهمن در آغاز کنفرانس «ترویج آینده‌ای از صلح و امنیت در خاورمیانه» که با میزبانی آمریکا در ورشو در حال برگزاری است ، گفته بود: «به نشست ۶۰ وزیر خارجه و نمایندگان کشورهای جهان علیه ایران می‌روم» تا این «نشست آشکار میان نمایندگان کشورهای پیشگامِ عربی با اسرائیل، منافع مشترک برای جنگ با ایران را به پیش ببرد».

این سخنان تصویری او که از رسانه‌های اسرائیل پخش شد و در توییت او به زبان عبری نیز قرار گرفت، دقایقی بعد پاک شد و عبارت «مقابله با ایران» به جای «جنگ با ایران» به کار برده شد.

با استفاده از شبکه ان.بی سی و خبرگزاری‌ ایسنا ؛ ا.م / خ
XS
SM
MD
LG