پنج سناریوی ستاد ملی کرونا درباره مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری در ایران

سخنگوی معاونت علمی ریاست‌جمهوری با اعلام اینکه ایران تا «اوایل تابستان» درگیر کرونا است اعلام کرد که در صورت مداخله نکردن دولت و ایجاد نکردن محدودیت‌ها ۳۳ هزار نفر و در صورت مداخله محدود ۱۱ هزار نفر کشته‌ می‌شوند.

پرویز کرمی در پستی که روز یکشنبه ۱۰ فروردین در صفحه اینستاگرامش منتشر کرده، به تشریح پنج سناریوی مرتبط با مرگ‌ومیر بر اثر کرونا پرداخته است.

بر اساس این گزارش، طبق پیش‌بینی ستاد ملی کرونا، در صورت «مداخله سطح بالا و شدید دولت» برای مقابله با شیوع کرونا، آمار مرگ‌ومیر بر اثر کرونا ۷۷۰۰ نفر خواهد بود.

او این مداخله را شامل «ممانعت از جابه‌جایی‌های درون‌شهری و برون‌شهری، قرنطینه شهرها و ایزوله کردن افراد مشکوک» دانسته است.

در سناریوی دوم، اگر مداخله دولت در سطح متوسط یعنی شامل «فاصله‌گذاری اجتماعی، تعطیلی و رویدادهای ورزشی، فرهنگی و اجتماعات مذهبی و مدارس، دانشگاه‌ها و محدودیت جابه‌جایی و تردد افراد» باشد، مرگ‌ومیر به ۱۱ هزار نفر خواهد رسید.

به نظر می‌رسد با توجه به گزارش‌های رسمی، حکومت ایران فعلاً در این سطح در حال مداخله برای مدیریت بحران کرونا است.

دولت ایران طرح‌های مطرح شده توسط کارشناسان از جمله تعطیلی ادارات دولتی و ممنوعیت سفر را اجرا نکرده است.

محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی، رئیس‌جمهوری را متهم کرده است که به خاطر «توهم توطئه» مانع از ادامه «تعطیلی ادارات» و «کنترل شیوع مجدد کرونا» شده است.

حسن روحانی روز دوم فروردین در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفته بود «توطئه ضدانقلاب» این است که در دوره شیوع کرونا در ایران «کار و فعالیت اقتصادی» تعطیل شود و برای مقابله با آن «باید روند تولید عادی باشد».

در سناریوی سوم با مداخله حداقلی دولت که شامل آموزش و اطلاع‌رسانی است، مرگ‌ومیر به ۱۷۶۰۰ نفر می‌رسد.

او همچنین نوشته که در صورت اکتفای دولت به اطلاع‌رسانی و عدم مداخله، مرگ‌ومیر بر اثر کرونا به ۳۳ هزار و ۱۱۱ نفر در ایران می‌رسید.

پیش از این در خبرها آمده بود که نتایج مطالعات دانشگاه شریف درباره ویروس کرونا نشان می‌دهد که اگر مردم همکاری نکنند و ویروس کرونا کنترل نشود، احتمالا ۳.۵ میلیون ایرانی جان خود را از دست خواهند داد.

بر اساس آمار رادیو فردا از اظهارات پراکنده مقام‌های رسمی محلی و منابع وزارت بهداشت ، تاکنون ۴۲۹۸ نفر در ۳۱ استان ایران جان خود را از دست داده‌اند.

بیشتر در این باره: ۱۰۰ فعال سیاسی و مدنی: علی خامنه‌ای مسئول اول تبدیل کرونا به یک فاجعه ملی است

روز یکشنبه همچنین اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری، گفت که اگر نیاز باشد دولت و ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا «بایدها و نبایدهای جدی‌تری را برای قطع چرخه انتقال ویروس در نظر خواهد گرفت».

علی ربیعی، سخنگوی دولت، نیز اعلام کرد که «ما مدام در حال بررسی هستیم هر جا نیاز به سختگیری بیشتر باشد اعمال خواهیم کرد».

او در عین حال گفت: «هم باید از زندگی مردم محافظت کنیم و نگذاریم اقتصاد به زمین بخورد. اقتصاد دوران تحریم که به زمین بخورد بلند شدن آن سخت خواهد بود بنابر این ما هر دو را باید در کنار هم دنبال کنیم».

برخی دولت‌ها از جمله آلمان و آمریکا کمک‌هایی را برای جبران ضرر صنایع و افراد در نظر گرفته‌اند. با این حال دولت ایران در این باره مصوبه‌ای نداشته است و تنها وعده داده که به کسب‌وکارها وام داده خواهد شد.

آقای ربیعی روز دوشنبه در این زمینه گفت که دولت ۷۵ هزار میلیارد تومان وام با نرخ ۱۲ درصد برای حمایت از حفظ تولید اختصاص داده است.

رئیس‌‌جمهوری ایران روز هفتم فروردین در جلسه کمیته اقتصادی دولت با اشاره به کمبود منابع مالی دولت برای امور مقابله با شیوع کرونا، از ارسال نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی برای اجازه برداشت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی خبر داد. آیت‌الله خامنه‌ای هنوز با این درخواست موافقت نکرده است.

در همین حال ۱۰۰ فعال سیاسی و مدنی در بیانیه‌ای این پرسش را مطرح کرده‌اند که آیا صندوق توسعه ملی «می‌بایست صرف سپاه قدس گردد و نباید در امر حیاتی سلامت مردم هزینه شود» و همچنین چرا سرمایه موسسات اقتصادی زیر نظر آیت‌الله خامنه‌ای برای مقابله با کرونا صرف نمی‌شود.