سازمان پزشکان بدون مرز در واکنش به توئیتی از وزیر خارجه آمریکا در انتقاد از ممانعت در برابر فعالیت این گروه در ایران، نوشته «تحریمهای ایالات متحده هم برای سلامت مردم ایران زیانآور است».
سازمان پزشکان بدون مرز در ادامه توئیت خود بار دیگر تاکید کرده که در حال حاضر جلوی فعالیت این گروه در ایران گرفته شده، اما «ما همچنان آمادهایم هرجا که لازم است کمکهای خود را ارائه کنیم».
جمهوری اسلامی در اقدامی که بازتابهای گستردهای در داخل ایران و همچنین رسانههای بینالمللی پیدا کرد، جلوی فعالیت نهاد فرادولتی «پزشکان بدون مرز» را گرفت.
ایران یکی از کانونهای اصلی شیوع ویروس کرونای جدید در خارج از کشور چین است.
«پزشکان بدون مرز» پنجم فروردین ماه در واکنش به جلوگیری از فعالیتش در اصفهان «عمیقا ابراز شگفتی کرد».
این نهاد بینالمللی روز سهشنبه پنجم فروردین در بیانیهای که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته است، گفت که طی هفتههای گذشته با مقامهای ایران در مورد ارسال تجهیزات پزشکی برای مبارزه با ویروس کرونا گفتوگو و توافق شده بود.
توقف فعالیت پزشکان بدون مرز پس از حملات چهرههای موسوم به اصولگرا و نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی، از جمله حسین شریعتمداری صورت گرفت. این اقدام در عین حال پس از آن بود که آیتالله علی خامنهای، در پیامی تلویزیونی از «همکاری جن و انس» علیه حکومتی که رهبری میکند، سخن گفت.
از جمله واکنشها به جلوگیری از فعالیت پزشکان بدون مرز، اظهارات مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا بود، که گفته است «رژیم ایران سازمان پزشکان بدون مرز را که در حال برپایی یک بیمارستان صحرایی برای آسیبپذیرترین بیماران مبتلا به ویروس کرونا در ایران بودند، از کشور بیرون انداخت».
همین اظهارات نیز با واکنش پزشکان بدون مرز روبهرو شده که «در عین حال از مضر بودن تحریمهای آمریکا» سخن گفتهاند.
این نخستین بار نیست که یک نهاد فرادولتی از تاثیر تحریمها بر روند مقابله با شیوع ویروس کرونای سارس-۲ در ایران و دیگر کشورها سخن میگوید.
مقامهای دولت آمریکا از سوی دیگر تاکید کردهاند که داروها، کمکهای پزشکی و درمانی تحت تحریم قرار ندارند، در عین حال آنها مقامهای جمهوری اسلامی را متهم به «فساد» و بیتوجهی به اولویتهای مردم ایران در شرایط فعلی کردهاند.
مقامهای دولت ایران هم میگویند زندگی مردم عادی تحت تاثیر قرار گرفته و خواستار لغو تحریمها شدهاند.
بر اساس آماری که رادیو فردا از اظهارات پراکنده مقامهای رسمی محلی و منابع وزارت بهداشت در ایران جمعآوری کرده، تاکنون ۵۹ هزار و ۱۲۰ نفر به دلیل داشتن علائم بالینی کرونا در ۳۱ استان ایران بستری شده یا تحت نظر قرار گرفتهاند. این آمار همچنین حاکی از جانباختن دستکم ۳۰۳۶ نفر از شهروندان است.