تعویق سفر گالانت به آمریکا؛ منتقدان، نتانیاهو را به «سیاسی‌کاری» متهم کردند

نخست‌وزیر و وزیر دفاع اسرائیل

یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل سفر از پیش برنامه‌ریزی‌شده‌اش به آمریکا را به تعویق انداخت. این موضوع را سابرینا سینگ، معاون سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده، اعلام کرد.

قرار بود یوآو گالانت روز چهارشنبه ۱۸ مهر با لوید آستین همتای آمریکایی‌اش دیدار کند.

خانم سینگ با اشاره به تماس پنتاگون با دفتر وزیر دفاع اسرائیل، احتمال برنامه‌ریزی مجدد برای سفر یوآو گالانت به واشینگتن را تأیید کرد.

این مقام رسانه‌ای پنتاگون از اظهار نظر درباره گزارش برخی رسانه‌های آمریکایی،‌ حاکی از مخالفت بنیامین نتانیاهو با انجام سفر یوآو گالانت به واشینگتن خودداری کرد و گفت ترجیح می‌دهد درباره مسائل داخلی اسرائیل نظری ندهد.

سابرینا سینگ با اشاره به روابط خوب وزیران دفاع دو کشور گفت این دو مقام ارشد بارها با هم گفت‌وگو کرده‌اند و «هر ساعتی از شبانه‌روز» می‌توانند تلفنی با هم صحبت کنند. این مقام وزارت دفاع آمریکا تصریح کرد که فرقی نمی‌کند که دیداری رو در رو باشد یا تماسی تلفنی؛ در هر صورت، این دو مقام ارشد آمریکا و اسرائیل، با هم صحبت و تبادل نظر می‌کنند.

روابط دو جانبه آمریکا و اسرائیل

در همین حال برخی از رسانه‌های اسرائیلی هم،‌ مخالفت بنیامین نتانیاهو را دلیل تعویق سفر یوآو گالانت دانسته‌اند.

روزنامه «جروزالم پست» به نقل از یک منبع نوشته که آقای نتانیاهو دستور داده که تا وقتی که جو بایدن با او تماس نگیرد، وزیر دفاع نمی‌تواند برای رایزنی درباره شیوه پاسخ به حمله ایران، به آمریکا برود.

بیشتر در این باره: التهاب در خاورمیانه؛ درخواست بایدن از نتانیاهو برای «پایان دادن به تشدید تنش»

رئیس جمهور آمریکا از زمان حمله موشکی ایران به اسرائیل، کمی بیش از یک هفته پیش و در آستانه سال نوی یهودی، با نخست وزیر اسرائیل تماس نگرفته است. ایالات متحده البته در زمان حمله جمهوری اسلامی، به همراه بریتانیا،‌ فرانسه و اردن، در رهگیری و انهدام موشک‌های ایران به اسرائیل کمک کرد.

در سالگرد حملات نیمه مهرماه گروه افراطی حماس به اسرائیل هم، جو بایدن با همتای اسرائیلی‌اش ییتشاک هرتزوگ تماس گرفت؛ اقدامی که عدم تماس رئیس جمهور آمریکا با بنیامین نتانیاهو را برجسته‌تر کرد.

آقای بایدن تأکید کرده که با نخست‌وزیر اسرائیل تماس خواهد گرفت اما هنوز این اتفاق نیفتاده است. کارین ژان- پی‌یر سخنگوی کاخ سفید هم گفته که رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه با آقای نتانیاهو تماس خواهد گرفت.

اختلافات داخلی

در این میان اختلافات در سپهر سیاسی داخلی اسرائیل هم کم نیست. بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت وزیر دفاعش هم در مواردی با هم اختلاف نظر داشته‌اند.

روابط این دو، بخصوص پس از آن‌که یوآو گالانت در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برنامه‌های آقای نتانیاهو برای «اصلاحات قضایی» را به شکل علنی، «تهدیدی برای امنیت ملی» توصیف کرد، رو به تیرگی گذاشت. رابطه دو طرف در طول یک سال و نیم اخیر و همزمان با جنگ، حتی بدتر هم شده است. کار به جایی رسید که آقای نتانیاهو ماه پیش تصمیم گرفته بود یوآو گالانت را کنار گذاشته و گیدئون سعر، را به جای او منصوب کند. اتفاقی که البته – دست کم هنوز- نیفتاده است.

بیشتر در این باره: بنی گانتس از کابینه جنگ اسرائیل «کناره‌گیری می‌کند»

روابط جو بایدن و بنیامین نتانیاهو پیشتر هم تنش‌آلود بوده است. آقای بایدن برای نخستین بار، تقریبأ شش ماه پس از بازگشت آقای نتانیاهو به منصب نخست وزیری اسرائیل، او را به کاخ سفید دعوت کرد. مدتی پیش هم آقای نتانیاهو با انتشار یک پیام ویدیویی ضبط‌شده به زبان انگلیسی، از آنچه کاهش حمایت مالی و نظامی آمریکا از کشورش خوانده بود، انتقاد کرد؛‌ موضوعی که البته به مذاق جو بایدن و سایر مقام‌های آمریکایی خوش نیامد.

آمریکا در مواردی از شیوه و گستردگی عملیات نظامی اسرائیل در غزه، کرانه باختری و اخیراً لبنان هم انتقاد کرده است. دو کشور، گرچه به طور کلی درباره برخورد با ایران و به‌خصوص گروه‌های نیابتی‌اش هم‌نظر هستند،‌ اما در مورد شیوه و تاکتیک‌های مورد نیاز،‌ اختلاف نظر دارند.

حالا برخی منابع اسرائیلی می‌گویند دلیل اصلی مخالفت بنیامین نتانیاهو با سفر یوآو گالانت به واشینگتن، ممانعت از کسب اعتبار وزیر دفاع برای پی‌ریزی استراتژی مشترک آمریکایی- اسرائیلی در قبال ایران بوده است.

در پی اعلام به تعویق افتادن سفر یوآو گالانت، بنی گانتز وزیر دفاع سابق و نخست‌وزیر علی‌البدل پیشین، ضمن انتقاد شدید از بنیامین نتانیاهو، این واقعه را «آسیبی جدی به امنیت ملی اسرائیل در زمانی حساس، آن‌هم تنها به دلیل ملاحظات شخصی و سیاسی»‌ توصیف کرد.