در ادامه واکنشهای منفی به قتل یک روزنامهنگار منتقد در یک مکان دیپلماتیک سعودی، وزیر خارجه اتریش که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد میگوید در صورتی که تمامی اعضای این اتحادیه عربستان سعودی را تحریم تسلیحاتی کنند، این اقدام میتواند کمکی به پایان «جنگ وحشتناک یمن» باشد.
کارین کنایسل، وزیر خارجه اتریش، در مصاحبهای که روز جمعه، چهارم آبان، در نشریه آلمانی «دی ولت» منتشر شد، قتل جمال خاشقجی در کنسولگری سعودی در استانبول را «عمیقا تکاندهنده» و «نقض قوانین، به طرزی بیسابقه» خواند.
خانم کنایسل با این حال گفت که این ماجرا نقطه اوج «دو سال وخامت وضع حقوق بشر در عربستان سعودی» بوده است.
خبرگزاری رویترز گزارش داده که وزارت خارجه اتریش حاضر به توضیح بیشتر در این باره نشد اما اعلام کرد که گفتههای خانم کنایسل دقیق منتشر شده است.
وزیر خارجه اتریش با تأکید بر اقدام مشترک اتحادیه اروپا در قبال عربستان سعودی، تحریم تسلیحاتی ریاض را کمک به پایان جنگ یمن، حل بحران دیپلماتیک بین عربستان و قطر، و خاتمه دادن به نزاعها دانست.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، در روزهای اخیر چندین بار پیشنهاد توقف فروش سلاح به عربستان سعودی تا روشن شدن ابعاد پرونده خاشقجی را تکرار کرده است.
وزیر خارجه اتریش در مصاحبهاش با «دی ولت»، از پیشنهاد خانم مرکل استقبال کرد و آن را «پیامی درست» خواند.
دولت آلمان انعقاد هرگونه قرارداد جدید فروش سلاح به ریاض را متوقف کرده و درباره تحویل محمولههای قبلی نیز در حال تصمیمگیری ست.
اندکی پیش از انتشار گفتههای وزیر خارجه اتریش، پارلمان اروپا روز پنجشنبه با صدور قطعنامهای به اتحادیه اروپا پیشنهاد کرد که فروش سلاح به عربستان سعودی متوقف شود.
البته اتریش تبادل نظامی با عربستان سعودی ندارد و، به گفته خانم کنایسل، این کشور از سال ۲۰۱۵ فروش هرگونه تجهیزات نظامی به ریاض را متوقف کرده است.
از بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا، فرانسه و بریتانیا بزرگترین صادرکنندگان سلاح و تجهیزات نظامی به عربستان سعودی محسوب میشوند.
بریتانیا قرار است کمتر از پنج ماه دیگر عملا از اتحادیه اروپا خارج شود و فرانسه نیز که سال گذشته یک و نیم میلیارد یورو سلاح به عربستان فروخت چندان با پیشنهاد آنگلا مرکل همراه نبوده است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، قتل جمال خاشقجی را بهشدت محکوم کرده و در آخرین مکالمهاش با پادشاه سعودی تأکید کرد که پاریس در همراهی با متحدانش، علیه عوامل این قتل اقدام خواهد کرد.
با این حال به نوشته رویترز، آقای مکرون اعتراضها درباره فروش سلاح به ریاض را عمدتا نادیده گرفته و اجرای احتمالی چنین پیشنهادی را باعث افزایش بیکاری و همچنین لطمه خوردن به روابط راهبردی فرانسه با کشورهای منطقه میداند.
قتل جمال خاشقجی، منتقد حاکمان فعلی سعودی و یادداشتنویس روزنامه واشینگتنپست، رابطه عربستان با آمریکا و اروپا را با بحران روبهرو کرده است.
آقای خاشقجی نهم مهر پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد و مقامهای سعودی پس از آن در اظهاراتی متناقض، ابتدا از سرنوشت او اظهار بیاطلاعی کردند، سپس از «مرگ» او بر اثر درگیری در کنسولگری و همچنین کشته شدن به دست «عوامل خودسر» خبر دادند و سرانجام روز پنجشنبه دادستان کل عربستان اعلام کرد که این قتل از روی عمد و با نقشه قبلی صورت گرفته است.