جمهوری اسلامی ایران می گوید، خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خواستار انجام گفت و گو های تازه با تهران بر سر پرونده هسته ای این کشور شده است.
خبرگزاری های ایران در گزارش های خود گفته اند، خاویر سولانا با ارسال نامه ای به سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، بر تعهد کشورهای عضو گروه «پنج به علاوه یک» بر ادامه راه حل دیپلماتیک در باره برنامه اتمی ایران تاکید کرد.
گروه پنج به علاوه یک شامل کشورهای آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان است که در باره نحوه برخورد با برنامه اتمی ایران، رایزنی و تصمیم گیری می کنند. خاویر سولانا نمایندگی این گروه را در گفت و گو با مقام های ایرانی بر عهده دارد.
خبرگزاری ایسنا در باره نامه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشته است: «سولانا با قابل درک دانستن سوالات ایران در مورد پیشنهادهای پنج به علاوه یک، گفت و گوهای مردادماه معاونش با باقری، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان را سازنده توصیف کرد.»
بر اساس این گزارش، آقای سولانا در نامه خود خواستار ادامه این گفت و گوها با هدف «روشن شدن نکات اندک باقیمانده» شد.
رسانه های ایرانی جزئیات بیشتری در باره نامه خاویر سولانا و زمان مذاکرات احتمالی منتشر نکرده اند.
این در حالی است که یک مقام دفتر اتحادیه اروپا در گفت و گو با خبرگزاری «رویترز»، تایید کرده که خاویر سولانا در هفته گذشته نامه ای برای مقام های ایرانی ارسال کرده است. وی جزئیات بیشتری در باره محتوای این نامه منتشر نکرد.
مذاکرات نا تمام
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران اواسط مهر ماه گذشته در نامه ای به خاویر سولانا در باره بسته پیشنهادی غرب به ایران، بدون ارائه پاسخ صریح به این بسته، خواستار مذاکرات میان تهران و کشورهای گروه پنج به علاوه یک شد.
گروه یاد شده از ایران خواسته است تا برنامه غنی سازی اورانیوم را تعلیق کند و در مقابل بسته ای حاوی مشوق های اقتصادی و سیاسی از جمله دریافت راکتور آب سبک را بپذیرد. جمهوری اسلامی در مقابل بسته ای حاوی برخی راهکارها برای حل مشکلات موجود در منطقه پیشنهاد کرده است.
مقام های ایرانی می گویند که این دو بسته حاوی نکات مشترکی است که باید مورد بحث قرار گیرد ولی غرب گفته است که ایران باید ابتدا فعالیت های اتمی خود را متوقف کند.
تهران از سوی دیگر این انتقاد را مطرح کرده که در حالی که مذاکرات میان طرفین در جریان است، غرب از اهرم قطعنامه برای فشار بر ایران استفاده می کند.
شورای امنیت سازمان ملل تاکنون سه قطعنامه تحریمی و دو قطعنامه توصیه ای تصویب کرده و محدودیت های مالی و لجستیکی در زمینه نظامی و اتمی برای ایران وضع کرده است.
آمریکا و سایر متحدان این کشور معتقدند که ایران به جای پاسخ صریح به درخواست تعلیق غنی سازی سعی دارد با گفت و گوهای طولانی، زمان بخرد.
کشورهای غربی نگران هستند که ایران در پوشش برنامه هسته ای خود به دنبال ساخت سلاح اتمی باشد ولی تهران این ادعا را رد و هدف از این برنامه را تولید برق عنوان می کند.
مذاکرات میان ایران و نماینده گروه پنج به علاوه یک از تابستان سال جاری قطع شده است و طرفین تنها چند تماس تلفنی با یکدیگر داشته اند.