سفر دوباره آیت‌الله خامنه‌ای به قم برای دیدار با چند مرجع تقلید

هر سه مرجعی تقلیدی که آيت‌الله خامنه‌ای در سفر به قم با آنها دیدار کرده است، از جمله آیت‌الله نوری همدانی (نفر دوم از چپ)، پیشتر با حضور در محل سکونت وی در قم با وی دیدار داشتند

هر سه مرجعی تقلیدی که آيت‌الله خامنه‌ای در سفر به قم با آنها دیدار کرده است، از جمله آیت‌الله نوری همدانی (نفر دوم از چپ)، پیشتر با حضور در محل سکونت وی در قم با وی دیدار داشتند

یک هفته پس از خاتمه سفر ده روزه آیت‌الله خامنه‌ای به قم، گزارش‌ها از ایران حاکی است که رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر برای دیدار با چند مرجع تقلید قم، به این شهر سفر کرده است.

خبرگزاری مهر، روز شنبه گزارش داد که رهبر جمهوری اسلامی، روز جمعه بار دیگر در سفری کوتاه به قم با برخی از مراجع تقلیدی قم دیدار کرده است.

بر اساس این گزارش آیت‌الله خامنه‌ای در این سفر کوتاه در بیوت سه مرجع تقلید نزدیک به محافظه‌کاران، آیت‌الله مکارم شیرازی، آیت‌الله نوری همدانی و آیت‌الله جعفر سبحانی حاضر شده است.

این سه مرجع تقلید که آیت‌الله خامنه‌ای در بیوت آنها حضور یافته، از جمله مراجع و علمایی بودند که در جریان سفر رهبر جمهوری اسلامی به قم با حضور در محل سکونت وی با وی دیدار داشته است، بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، دیدار روز جمعه آیت‌الله خامنه‌ای در قالب بازدید آنها صورت گرفته است.

از محتوای مذاکرات رهبر جمهوری اسلامی با این سه روحانی ارشد گزارشی مخابره نشده است.

رهبر جمهوری اسلامی از ۲۷ مهرماه ماه سال جاری به مدت ده روز به قم سفر کرد و در این سفر با اقشار مختلف، از جمله طلاب و بسیجیان قم دیدار داشت و همچنین شماری از مراجع و روحانیون ارشد نیز با حضور در محل سکونت وی با رهبر جمهوری اسلامی دیدار کردند.

با این حال برخی از مراجع سنتی قم و نیز مراجع تقلید نزدیک به اصلاح‌طلبان به دیدار آیت‌الله خامنه‌ای نرفتند که در این میان می‌توان از آیت‌الله وحید خراسانی، آیت‌الله موسوی اردبیلی و آیت‌الله صانعی یاد کرد.

در این میان عدم دیدار آیت‌الله وحید خراسانی با رهبر جمهوری اسلامی خبرساز شد چراکه به گفته کارشناسان مسائل حوزوی این مرجع تقلید ساکن قم از مراجع طراز اول جامعه دینی سنتی ایران است و علاوه بر آن با صادق لاریجانی، رئیس کنونی دستگاه قضایی ایران که منصوب آیت‌الله خامنه‌ای است، نیز پیوند سببی دارد.

همچنین آیت‌الله موسوی اردبیلی و آیت‌الله صانعی گرچه هر دو از مراجع نزدیک به اصلاح‌طلبان به شمار می‌آیند اما به لحاظ نقشی که در دوران شکل‌گیری و ثبیت نظام جمهوری اسلامی داشتند، تا پایان دوره ریاست جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای همکاری نزدیکی با وی داشتند.

پیشتر محمدجواد اکبرین، کارشناس مسائل حوزوی، درباره عدم دیدار آیت‌الله وحید خراسانی وآیت‌الله صانعی به رادیو فردا گفته بود که عدم دیدار این دو مرجع مرجع طراز اول در جامعه سنتی و جامعه جدید ایران با آیت‌الله خامنه‌ای، «برای نظام هزینه دربرخواهد داشت».

آقای اکبرین تصریح کرده بود که «آیت‌الله وحید خراسانی مرجع طراز اول جامعه سنتی دینی ایران و آیت‌الله صانعی مرجع طراز اول جامعه جدید و جوان ایران است؛ جامعه جوانی که دوست دارد زندگی در دنیای مدرن را با مفاهیم و آموزه‌های دینداری سازگار کند» و افزوده بود که «حکومت تلاش کرد یکی را از طریق تطمیع و دیگری را از طریق تهدید وادار به این دیدار کند» اما موفق به این کار نشد.

در طول سفر ده روزه آیت‌الله خامنه‌ای، از میان نزدیک به ۲۰ مرجع صاحب رساله در قم، تنها ۱۲ تن با حضور در محل سکونت وی با وی دیدار کردند که از مهم‌ترین آنها، آیت‌الله صافی گلپایگانی و آیت‌الله شبیری زنجانی بودند.

در این میان درخواست آیت‌الله شبیری زنجانی از رهبر جمهوری اسلامی برای آزادی علی شکوری راد، از فعالان اصلاح‌طلبی که به تازگی بازداشت شده بود، بلافاصله از سوی رهبر جمهوری اسلامی اجابت شد و این عضو ارشد حزب مشارکت ایران اسلامی، از زندان آزاد شد.

پادرمیانی آیت‌الله شبیری زنجانی برای آزادی علی شکوری‌راد، شاید تنها پاسخ به درخواست خانواده زندانیان سیاسی بود که در آستانه سفر آیت‌الله خامنه‌ای، از مراجع تقلید قم خواسته بودند از وی در مورد شرایط کنونی کشور و نحوه برخورد با منتقدان سؤال کنند.