کره جنوبی و چین از تصمیم دوباره ترامپ برای دیدار با کیم استقبال کردند

ساعاتی پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از تصمیم دوباره‌اش برای دیدار با کیم جون اون، رهبر کره شمالی، در موعد مقرر خبر داد، شماری از کشورهای شرق آسیا از این خبر استقبال کردند اما ژاپن خواستار احتیاط در این باره شده است.

دفتر مون جائه‌این، رئیس‌جمهور کره جنوبی، روز شنبه ۱۲ خرداد از این خبر ابراز خرسندی کرد.

در بیانیه دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی آمده است: «به نظر می‌رسد راه برای برگزاری نشست رهبران کره شمالی و ایالات متحده هموارتر و مستحکم‌تر شده است».

در این بیانیه همچنین تأکید شده که کره جنوبی «هیجان‌زده اما همراه با صبر» در انتظار برگزاری این دیدار تاریخی است.

رئیس‌جمهور کره جنوبی که در هفته‌های اخیر دو بار در مرز دو کشور با کیم جون اون دیدار کرده است در تلاش برای کاستن از تنش‌ها بین پیونگ‌یانگ و واشینگتن نقشی کلیدی داشته است.

دونالد ترامپ روز جمعه اندکی پس از دیدار با کیم یونگ چول، فرستاده ویژه رهبر کره شمالی، به خبرنگاران گفت که دیدار دو طرف طبق همان زمان‌بندی قبلی، در ۱۲ ژوئن، برابر با ۲۲ خرداد، در سنگاپور برگزار خواهد شد.

از سوی دیگر وزارت خارجه چین نیز از «پیشرفت در مقدمات برگزاری نشست سران آمریکا و کره شمالی» ابراز خوشنودی کرده است.

در بیانیه وزارت خارجه چین که روز شنبه در حساب رسمی‌اش در پیام‌رسان وی‌چت منتشر شد، از این نشست با عنوان «موفقیت عمده در خلع سلاح اتمی و پایداری صلح در شبه‌جزیره کره» یاد شده است.

از سوی دیگر بریتانیا می‌گوید همچنان به رصد کردن شناورهای کره شمالی در آب‌های بین‌المللی برای جلوگیری از نقض تحریم‌های سازمان ملل ادامه می‌دهد.

به گزارش آسوشیتدپرس، گاوین ویلیامسون، وزیر دفاع بریتانیا، روز شنبه در حاشیه کنفرانسی امنیتی در سنگاپور، تأکید کرد که امنیت آن منطقه برای بریتانیایی بسیار اهمیت دارد.

ناوهای بریتانیایی برای اجرای تحریم‌های بین‌المللی علیه کره شمالی از مدتی پیش به آب‌های ژاپن اعزام شده‌اند.

با این حال این مقام نظامی بریتانیا نسبت به موفقیت نشست رهبران آمریکا و کره شمالی ابراز امیدواری کرد.

جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا که در این نشست حضور داشت نیز بر ادامه حضور نیروهای آمریکایی در کره جنوبی تأکید کرد و گفت که گفت‌وگو درباره این موضوع در دستور کار نشست ترامپ و کیم نیست و «نباید هم باشد».

ژنرال متیس با اشاره به اینکه «جهانی به این نشست امیدوار است» گفت اگر دیپلماسی در قبال کره شمالی جواب بدهد آن‌گاه «مقام‌های آمریکا و کره جنوبی» می‌توانند درباره شمار نیروها یا مسائلی از این قبیل مذاکره کنند.

رزمایش‌های سالانه آمریکا با کره جنوبی همواره با خشم کره شمالی روبه‌رو شده و واکنش تند مقام‌های پیونگ‌یانگ را در پی داشته است.

موضع متفاوت ژاپن

با این حال وزیر دفاع ژاپن در اظهار نظری متفاوت از همتایان غربی خود، نسبت به «فریب‌کاری» کره شمالی هشدار داد و بر باقی ماندن تحریم‌های جهانی علیه پیونگ‌یانگ تأکید کرد.

ایتسونوری اونودرا، وزیر دفاع ژاپن، در همان کنفرانس امنیتی در سنگاپور گفت که نباید «فریب‌کاری‌های پیشین» کره شمالی را از یاد برد.

او با اشاره به اینکه مقام‌های کره شمالی سال ۱۹۹۴ نیز وعده داده بودند فعالیت‌های اتمی را کنار می‌گذارند اما به توسعه برنامه هسته‌ای خود ادامه دادند گفت: «با توجه به رفتار این کشور در گذشته، اعتقاد دارم که فقط به خاطر موافقت امروزش با برگزاری مذاکره، نمی‌توان آن را شایسته پاداش دانست».

سنگاپور، که کنفرانس امنیتی روز شنبه در آن برگزار شد، به عنوان محل برگزاری دیدار تاریخی رهبران آمریکا و کره شمالی نیز تعیین شده است.

ماه گذشته دونالد ترامپ اعلام کرد که دعوت کیم جونگ اون برای انجام مذاکره را پذیرفته و نشست تاریخی آنها ۲۲ خرداد در سنگاپور برگزار خواهد شد.

اما با رد و بدل شدن انتقادها بین مقام‌های دو کشور، رئیس‌جمهور آمریکا سوم خرداد با ارسال نامه‌ای به پیونگ‌یانگ از لغو این دیدار خبر داد.

با این حال آقای ترامپ روز جمعه پس از دیدار با فرستاده رهبر کره شمالی به واشینگتن، از تصمیم دوباره‌اش برای برگزاری این دیدار خبر داد.

با استفاده از گزارش‌های آسوشیتدپرس، رویترز و رادیو فردا؛ ج./م.ا.