رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، روز پنجشنبه گفت اگر آمریکا فتحالله گولن را که از سوی آنکارا به طراحی و رهبری کودتای سال ۲۰۱۶ متهم شده به ترکیه تحویل ندهد، توافق استرداد مجرمان با آمریکا لغو خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دولت ترکیه که فتحالله گولن، روحانی ترکیهای تبار ساکن آمریکا را به رهبری کودتای نافرجان سال ۲۰۱۶ متهم کرده، بارها از آمریکا خواسته است او را تحویل ترکیه دهد.
فتحالله گولن این اتهام را رد کرده و مقامهای آمریکایی گفتهاند استرداد آقای گولن مستلزم ارائه شواهد مستند به مراجع قضایی آن کشور است.
آقای اردوغان روز پنجشنبه در سخنرانی خود خطاب به گروهی از مقامهای دولتی در کاخ ریاست جمهوری ترکیه گفت: «ما تاکنون ۱۲ تروریست را به آمریکا تحویل دادهایم ولی آنها فردی را که ما میخواهیم به ما تحویل ندادهاند و بهانههای واهی میآورند».
او افزود: «اگر شما او (فتحالله گولن) را به ما ندهید، باید ببخشید، ولی از این پس هرگاه که شما یک تروریست دیگر را طلب کنید تا زمانی که من رئیسجمهور هستم آن را به شما تحویل نخواهیم داد».
ترکیه عضو ناتو است و یکی از متحدان مهم آمریکا در خاورمیانه به شمار میرود.
اما مناسبات دو کشور در دوره اخیر به دلایل مختلف از جمله حمایت و همکاری نظامی آمریکا با پیکارجویان کرد سوریه و اعلام جرم علیه یک مقام ارشد بانکهای ترکیه به اتهام دور زدن تحریمهای ایران که در آن پرونده عدهای از مقامهای ارشد ترکيه به فساد مالی متهم شدهاند، تیره شده است.
روز چهارشنبه مولود چاووشاوغلو وزیر خارجه ترکیه گفت مناسبات دو کشور تحت تأثیر حمایت آمریکا از کردهای سوریه و عدم استرداد فتحالله گولن تیره شده و در آینده ممکن است تیرهتر شود.
آقای اردوغان نیز روز پنجشنبه افزود: «آمریکا به ما گوش نمیدهد ولی به پیکارجویان کرد سوریه گوش میدهد. آیا در این شرایط میتواند همکاریهای استراتژیک وجود داشته باشد؟ ترکیه کشوری نیست که با سیاستهای متناقض آمریکا در منطقه متزلزل شود.»
هفته گذشته هیئت منصفه دادگاهی در آمریکا یکی از مقامهای ارشد بانک دولتی هالک ترکیه را به خاطر دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران مجرم شناخت. آقای اردوغان این پرونده قضایی را محکوم کرده و آن را «یک کودتای سیاسی» توسط سی آی ای، اف بی آی و شبکه هواداران فتحالله گولن برای تضعیف حکومت ترکیه توصیف کرده است.
دو کشور همچنین اخیراً برای چند ماه صدور ویزا برای اتباع کشور مقابل را به خاطر اختلاف بر سر دستگیری دو کارمند ترک کنسولگری آمریکا در ترکیه به ظن مشارکت در کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ متوقف کردند.