نزدیک به دو هفته پیش در ۲۶ آذر در عملیاتی که «ایمنسازی جاده فیروزآباد به کوار» عنوان شده و از صبح تا غروب جریان داشته، چهار انفجار با از میان برداشتن سنگی که گمان میرفت لغزان باشد، صورت گرفت.
«مردمسالاری آنلاین» گزارش داده است سنگ یا صخره یادشده در ۱۰۰ متری آثار باستانی ساسانی در فیروزآباد قرار داشته است.
Your browser doesn’t support HTML5
نشریه مردمسالاری همچنین با انتشار تصاویر نامههای مسئولان میراث فرهنگی پرسیده که چرا به توصیه مسئولان در خصوص به کارگیری از روشهای غیرانفجاری و مشروط بر حفاظت از نقشبرجسته است توجهی نشده است؟ و اینکه چه کسی پاسخگوی این انفجارها خواهد بود؟
آوار ناشی از انفجارها حدود ۲۰۰ تُن برآورد شده و این سؤال را مطرح کرده که اگر سنگ لغزان و ناایمن بوده چطور با انفجار اول نیفتاده و سه انفجار دیگر هم صورت گرفته است.
به نوشته مردمسالاری سنگنبشته «مهرنرسی» وزیر ساسانی به دبیره و زبان پهلوی بر ویرانه پُلی که در آثار ملی ثبت شده درست روبروی ترکاندن دینامیتها قرار داشته است.
این گزارش به نقل از مسئولان سازمان میراث فرهنگی افزوده که خسارت مشهودی در میراث تاریخی منطقه گزارش نشده گرچه همین گزارش خاطر نشان کرده است پیآمدهای چنین انفجارهایی تنها در یک بررسی کارشناسانه و نیز به مرور زمان خود را نشان خواهند داد.
یادمانهای باستانی ساسانیان در فیروزآباد برخوردار از پیشینهای دستکم ۱۸۰۰ ساله در فهرست میراث بشری و جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد «یونسکو» جای دارند.
پیشینه فیروزآباد به واپسین سالهای شهریاری اشکانیان بازمیگردد؛ اردشیر پاپکان بنیادگذار شاهنشاهی ساسانیان آنجا شهر «اردشیر خورّه» به معنای فرّ و شکوه اردشیر را ساخت که در سراسر روزگار ایران ساسانی که بیش از چهارصد سال پایدار بود جایگاه ویژه خود را نگه داشت.
ماندمانهای باستانی فیروزآباد چون کاخ اردشیر و همچنین سنگنگارهای که انفجارها در نزدیکیاش انجام شده است نشان میدهند اردشیر خوره که از نخستین شهرهای گرد جهان بشمار میرود تختگاه اردشیر پاپکان و جایگاه تاجگذاری بنیانگذار شاهنشاهی ساسانیان بوده است.